2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Kóla, FIFA 07, sültkrumpli

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Versenyre hívják az általános és középiskolásokat – írja friss hírében a Prohardver. Na...

[ ÚJ TESZT ]

Versenyre hívják az általános és középiskolásokat – írja friss hírében a Prohardver. Na mondom, ez biztos nem valami falmászó bajnokság lesz, vagy futóverseny. Már csak azért sem lehet fizikai sport, mert jó nagy kitolás lenne szerencsétlen ötödikes kiskamasszal, ha egy kilencedikes nyikhajjal kéne bármilyen sportágban megküzdenie.

Aztán beugrik; jött egy e-mail tegnap a híranyagokkal: FIFA 07 Magyar Bajnokság, Általános és Középiskolák részére. Nagy ügy, legalább nem valami agresszív játékban gyakják egymást halomra a srácok a háttérben strázsáló Erzsike néni felügyeletével. Lehet viszont a tornán nyerni FIFA 07 játékot, kulcstartót, pólót, meg összesen többszáz óra ingyen netezést az esemény egyik támogatójának jóvoltából.

Mindig is utáltam focizni. Pedig én próbálkoztam, de vagy rögtön felrúgtak, vagy megbotlottam a labdában. Szóval hamar rájöttem, hogy ez a sport nem nekem való. Na de kéremszépen, azért az mégsenem járja, hogy a fiatalságot ilyen korán és ilyen módszerekkel próbáljuk a monitorok elé szoktatni, ahelyett, hogy azt mondanánk nekik: menjetek a pályára, és inkább ott rúgjátok a bőrt! Márpedig ez a – nevezzük úgy – kampány nyílt háborút hirdet az egészséges életmóddal szemben: meg sem próbálja a fiatalokat az egészséges szokásokra nevelni (miért nem adnak például focilabdákat ajándékba?).

Az EA-nél nem hülyék dolgoznak, nem véletlenül van akkora sikere a FIFA sorozatnak: a focirajongó srácok a számítógép segítségével néhány órára beleélhetik magukat bálványaik szerepébe. Nem hülyeség ez, inkább fejelje mellkason osztálytársát Zidane-ként a gyerek, mintsem hogy baltával rontson társaira. Csak ezek a gyerekek a játék előtt, vagy után többnyire rúgják a labdát hús-vér csapattársaikkal és ellenfeleikkel is.

A szponzor sem hülye; inkább az internetkávézóban üljön az a gyerek, mert ha leketyeg a számláló, hátha oda szokik majd jól. Vagy kisírja apunál/anyunál az otthoni internetet, ha netán még nincs neki. Aztán lassan elmarad a focimeccsekről, új, virtuális barátokat szerez, és ki tudja; amikor mégis az utcán eszi majd a fene, a szülei jól megróják, hogy mostanában túl keveset internetezik.

Rosszabb eseteben a tanárbácsi/tanárnéni teszi majd ugyanezt...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.