Hirdetés

2018. június 24., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Kókuszgolyó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ma kókuszgolyót fogunk csinálni. Fogjunk is neki! Régen csináltam már párszor sima kókuszgolyót,...

[ ÚJ TESZT ]

Ma kókuszgolyót fogunk csinálni. Fogjunk is neki!

Régen csináltam már párszor sima kókuszgolyót, egyszer összehoztam egy kókusztekercset is, de aztán egyéb ügyes-bajos dolgaim miatt abbahagytam a dolgot, nem foglalkoztam vele. Nemrég viszont édességhiányom volt, de nem találtam itthon semmi süteményt vagy egyéb édességet, így gondoltam, dobjunk össze valamit itthon.

Körbenéztem: - Jé, kekszpor! Mire is jó? Á, kókuszgolyó!

Mi kell hozzá? Hm, tej az nincs. Nem baj, van víz. Hm, kókusz sincs. Na, akkor gondban vagyunk, de megoldjuk. Kakaó sincs elég, mivel lehet kiegészíteni? Á, legyen kávé! Na de a vizes golyónál a massza rendszerint nem jó, valamivel kompenzálni kell. Jó, majd körbenézünk, addig is kezdjük el csinálni, mit veszthetünk? Aztán végülis szépen lassan golyókészítés közben felmértem, hogy mik is vannak itthon, amikkel ki lehet pofozni a golyókat úgy, hogy még jobbak is legyenek, mint a hagyományos.
Nagy sikere volt, így elkészítettem őket újra, ezúttal normálisan, előre megfontolva. Kérdezték a receptjét, kérték, hogy csináljak máskor is, így gondoltam, megosztom veletek is, hátha másvalakit is megdícsérnek érte.

Szeretném előrebocsátani, hogy amatőr lévén sosem dolgozom pontosan kimért mennyiségekkel, csupán korábbi tapasztalatok alapján érzem, hogy mikor jó az, amit csinálok - de ezt később úgyis meglátjátok, hát vágjunk bele!

Igazából kókuszgolyót csinálni nem egy nagy ördöngősség, megtalálható a sima golyó hozzávetőleges receptje gyakorlatilag minden darált kekszes csomag hátulján
(ha más nem, akkor kókusztekercs-receptet találunk, aminek az alap masszája gyakorlatilag ugyanaz, mint a kókuszgolyóé), így ebből azért lehet kapni némi hozzávetőleges infót, hogy miből mennyi is kéne nagyjából.

Mivel, mint említettem, mennyiségekkel nemigen dolgozom, ezért csak felsorolom, mit érdemes beszerezni hozzá:

Alap massza:

- darált keksz (a'la kekszpor)
- kakaópor
- vaj (nekem olyan 1kg keksz esetén elment úgy 20 dkg)
- tej (hiányában megteszi a víz is, de csak végszükség esetén)
- cukor

Amivel még szeretem megbolondítani a masszát (nem kell mindent belepakolni, saját belátásunk szerint tegyük):

- rum
- darált kávé
- mandula
- kevéske reszelt citrom-/narancshéj
- magozott meggy
- házi baracklekvár
- méz

Körítés:

- kókuszreszelék

Amit még én szeretek körítéshez használni:

- méz
- baracklekvár (házi a legjobb)
- magozott meggy maradéka
- porcukor

Továbbá:

- előkészítünk egy böhöm nagy tálat, aminek egész magas a fala is, űrtartalma is, és elfér benne mind a két kezünk kényelmesen (gyúráshoz).
- előkészítünk egy kis tálkát, amiben a kókuszreszelék figyel, ebben hempergetjük majd meg a golyót.
- előkészítünk egy közepes/nagy lapos tányért, ahova felpakoljuk a golyókat. Próbáljunk olyan tányért választani, amire úgy férnek rá a golyók, hogy piramist kelljen majd csinálnunk.

Elkészítése: összegyúrjuk a massza alapanyagait, közben ízesítjük, majd a masszából golyócskákat formálunk, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben.

A kókuszos golyócskákból piramist építünk a tányérunkon, amelynek minden emeletét megöntözzük kevés mézzel, baracklekvárral, és oda-odabiggyesztünk egy-egy magozott meggyet.
Amikor kész a piramis, az egészre megint mehet rá kevés méz és baracklekvár, a maradék magozott meggy, majd az egészre vékony rétegben hintünk porcukrot.

Ha megvan a piramisunk, takarjuk le, és be a hűtőbe 10-15-30 percre.

Milyen a jó massza?
A jó massza elsősorban nem esik szét, de nem túl zsíros -- ezt a tej, vaj, és egyéb folyadékok (például a meggy leve, rumaroma) mennyisége szabályozza.
Színe közel csokibarna.

A massza állagát többféleképp szoktam ellenőrizni:
- ha gyúrás közben már elkezdi ''tisztítani'' a kezemet, akkor jó úton járok
- ha a tálban már csak egy-két ''porszemet'' (keksz/kakaó/kávé) találni, akkor jó
- ha a tálból ki tudom emelni viszonylag nagy darabokban (legalább félkilós darabokban, de inkább egykilósokban) úgy, hogy nagy biztonsággal egyben marad, akkor jó.

Mikor nem jó a massza?
Száraz, azaz kevés még benne a tej/vaj, ha:
- sok ''port'' hagy még a tálban
- szétesik, nem tapad rá a kókuszreszelék (golyó formálásával lehet tesztelni)

Túl lágy, azaz sok benne a tej/vaj/egyéb folyadék, ha:
- kóstolásnál rátapad a szájpadlásunkra, nyammogós
- nagyon zsíros tőle a kezünk

Nem jó még a massza, ha:
- nem ízlik

Még rosszabb a massza, ha:
- senkinek sem ízlik

Hogyan segítsünk a masszán?
Ha száraz:
- adjunk hozzá vajat/tejet

Ha túl lágy:
- adjunk hozzá még kekszport (érdemes egy kicsit mindig meghagyni erre az esetre)

Ha nem ízlik:
- csináljuk finomabbra, kóstolgassuk, használjuk bátran/kevésbé bátran az ízesítésért felelős dolgokat, kérjük ki mások véleményét

Ízesítésnél hogyan/milyen mennyiségben tegyem a masszába XY anyagot?
Gyúrd bele bátran, roppanjon szét a mandula, fröccsenjen a meggy, szórd csak bele nyugodtan a reszelt citrom-/narancshéjat, kávét, a szépségre majd a piramis építésénél figyelünk.
Hogy mennyi kell mindenből? Kóstolgasd, neked kell érezned!

TIPPEK
- érdemes meghagyni mindig egy kevés darált kekszet, ha mégis túl lágyra sikerül a massza
- figyeljünk, a meggynek sok a leve, nehogy túl lágy legyen a massza tőle!
- ne használjunk sok cukrot, a lekvár/méz/meggy úgyis megadja a kellő édességet
- ha jó az ízlésünk, kísérletezgessünk más ízekkel is, ha van otthon
- igencsak nagy cukorbombát adunk ezzel a szervezetünknek, úgyhogy csak csínján!

Jó étvágyat!

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.