2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Kodak Z885 teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta érlelődött már, hogy új fényképezőt vegyek, a régi Kodak CX6330-as helyébe. Remek...

[ ÚJ TESZT ]

Régóta érlelődött már, hogy új fényképezőt vegyek, a régi Kodak CX6330-as helyébe. Remek kis gép, de a manuális beállítások hiánya sokszor kellemetlenül érintett - bár cserébe automatikus módban is remek képeket készített.
Szempont volt az AA elemes üzem, a kompakt kivitel - rövid ideig volt egy Canon S1 IS gépem, de hiába a minőség és a beállítások zöme, ha egyszerűen kényelmetlen magammal hordozni -, a manuális beállítások lehetősége, és az éjszakai fényképezés lehetősége, és persze az optikai zoom.
A nagy narancssárga webáruház böngészése közben gyorsan megragadta a szemem a Kodak Z885. Igazán tetszett külsőre is, aztán az óriási ISO8000 felirat elbizonytalanított. "Ez valami vicc?" - gondoltam, de előítéleteimet levetve utánaolvastam inkább, és megnéztem a tesztképeket. Nem kellett sok, hamar meggyőzött. Ráadásul 39 ezerért még egy 1 GB-os SD kártya is járt hozzá, ami különösen jól jött.

A dobozban először a kézikönyv bukkant fel, majd a memóriakártya, a két Kodak elem, a Kodak Easyshare program CD-je, egy csuklópánt, és végül maga a fényképező.
Nagyon kellemes volt kézbefogni, első az addig aprócskának hitt CX6330 ezután már eléggé bumszlinak tűnt. A gombok elhelyezkedése megfelelő, kellemes tapintásuk van, bár a bekapcsoló gomb nagyon apró, és bár meg lehet nyomni ujjbeggyel, közepesen nagy erő kifejtésére van szükség hozzá, ami egy ilyen törékeny készüléknél azért feszélyezi az embert.

Az első, amit az ember bekapcsolás után észrevesz, a kellemes kék színű kontrollfény, valamint a kijelző. Kellemesen nagy a maga 2,5 inches méretével, azonban a régi géphez képest kissé csalódás volt. Eléggé észrevehetők a pixelek - a kijelző elég nagy, a felbontás azonban már nem követi ilyen jól - pedig a 115000 pixel nem is olyan kevés, ha belegondolunk. A képek a kijelzőn kicsivel világosabbnak tűnnek, mint valójában lesznek, így bizonyos helyzetekben könnyű alulexponált képet csinálni manuális módban (való igaz viszont, hogy igen alacsony fényerőn használom a monitorom, így lehet, hogy csak számomra kellemetlen, a Canon S1 IS fényessége még ennél is nagyobb volt). Nagyobb ISO értéken bődületesen sok zajt mutatott, miközben monitoron visszanézve még határozottan élvezhető volt. Valószínűleg a 8 megapixeles képek kijelző méretűre kicsinyítése lett elég tréül megírva a firmware-ében. Apropó firmware: gyárilag 1.02-essel jött, a Kodak honlapján azonban már egy 1.03-as is rendelkezésre állt, így frissítettem. A leírás szerint a nagyobb hőmérséklet melletti üzemet teszi lehetővé, valamint a kijelző minőségén javít. Mivel az első dolgom a frissítés volt, így nem tudom, milyen az alap firmware-el.

Fényképezés

Az üzemmódválasztó tárcsán lehetőségünk van számos preset használatára, én ezeket egy gyors megtekintésen kívül egyáltalán nem használtam, így nem is nagyon tudok róluk nyilatkozni. Az esetek 99%-ában P/M módban használom a gépet, így van a legtöbb lehetőségem kicsit a manuális beállításokkal is játszani. Sajnos zársebesség/blende prioritás nincs, de annyira nem is létszükséglet, inkább csak kényelmi szempont.
P módban az állítási lehetőségünk a fókuszálás típusára (AF, MF, makró és végtelen), az ISO méretére (AUTO, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, valamint 2.2 megapixel és azalatt 6400 és 8000), és az expozíció-korrekcióra korlátozódik. Az aktuális f értéket és a zársebességet realtime mutatja szürke színnel - egyesek szerint ez rosszul olvasható, nekem semmi bajom nem volt vele.
P módban élő hisztogram használatára is lehetőségünk van, ami sok esetben igen hasznos tud lenni. Az ISO érték Auto módban legfeljebb 400-ig nő, a zársebesség pedig legfeljebb 0.5s-ig, ha ennél nagyobb értékeket akarunk használni, kénytelenek leszünk az M módot használni.
M módban lehetőségünk nyílik az f érték (blendenyílás) és a zársebesség állítására is. Mivel valódi élő (a beállításokra is reagáló) hisztogram ilyenkor nincs, és sajnos a kijelzőn megjelenített kép nem fog változni az értékek változtatásakor, az expozíció-korrekció immáron kiszürkült, de még mindig realtime számlálója lesz segítségünkre abban, hogy mennyire lesz a kép expozíciója helyes. Mivel M módot szinte kizárólag akkor érdemes használni, amikor a P mód már kevésnek bizonyul (vagyis rossz fényviszonyok között, fél másodpercesnél nagyobb zársebességnél), nem árt megjegyezni, hogy éjszakai képeknél felesleges a 0.0 érték elérésére törekedni, mivel ez közel nappali világosságnak megfelelő fényességet fog eredményezni. Nyugodtan lehet -1.0 - -2.0 körüli értékre kalibrálni.
Az autofókusz megfelelően működik, még rossz fényviszonyoknál is viszonylag gyorsan megtalálja a helyes fókuszpontot. A makróképesség sajnos gyenge, ezzel a géppel nem fogunk óriási darazsat fényképezni, de azért virágokra bőven elég.

ISO

Nos, jöjjenek a gép erényei az igazi a negatívumok után: a már jól beharangozott óriási ISO érték. Mivel szempont volt a teljes mobilitás és az éjszakai fényképezés is, így mindenképpen fontos volt, hogy kézben megtartva is még emészthető-élvezhető képek készülhessenek. Nos, azt kell mondanom, hogy aki nem írtózik még a legkisebb zajtól is, annak erre a célra ez a gép remek választás. ISO 80-on egyébként a hasonló árkategóriában levő társaihoz képest elképesztően alacsony zajszintet produkál, a látható zaj ISO800 felett kezd megjelenni. Persze senki ne számítson arra, hogy kristálytiszta képeket fog kézben megtartva készíteni, de még mindig jobb egy éles, de kicsit zajos kép, mint egy bemozdult. Az ISO8000 mód különösen vicces: vak sötétben elég jól látható képet sikerült a határban levő adótoronyról készíteni. A legnagyobb zársebesség egyébként 8 mp, ez pont elég arra, hogy ISO100 módban állványon egy utcán éles, zajmentes, szép képet csináljunk átlagos közvilágítás mellett.

Videó

A videó minősége igen kellemes, 320x240 és 640x480-as méretben fix 30 fps-el használható - ez utóbbi kicsit meglepett, nem lett volna rossz 15 fps lehetőség, egy koncertfelvételen fontosabb lehet a képméret, és persze a felvételi idő, mint az, hogy teljesen folyamatosan lássuk lecsorogni az énekes homlokán az izzadságcseppeket. A már említett alacsony zaj és a sötétben is jól láthatóság itt is érvényesül, a szobámban egy 40W-os izzó és a 17"-os CRT fénye mellett is nagyon szépen látható videót csinált este. A hangminőség is kellemes, nincs alapzaja. Mivel a fényképező hangszóróval is rendelkezik (amit elsősorban a fókuszálás megtörténtét viszajelző hangra fogunk használni) az elkészült videókat akár hanggal együtt visszanézhetjük a készüléken. Az elkészült videó kiterjesztése MOV, egy 1 gigás kártyára 320x240-es felbontással több mint egy óra, 640x480-ban fél óra körül rögzíthetünk.

Akku

Az két gyári alkáli elem élettartama meglepően nagy volt (mintegy 200 képet lehetett velük csinálni vaku nélkül), úgyhogy ha nagyon szükséges, akkor akár erről is lehet normálisan üzemeltetni, nem fogja kiköpni 20 kép után, mint sok gép. A frissen vásárolt 2500 mAh-s Varta NiMH akkukkal már az első feltöltéssel is nagyon jó időt futott: 350 kép, és 10 perc videó (és némi képvisszanézés) futotta a kapacitásából.

Egyebek

Mivel a gépen nincs "kukucskálós" kereső, sajnos kikapcsolni se lehet a kijelzőt (legalábbis gondolom emiatt nem), pedig hasznos volna, amikor nem akarjuk feleslegesen kikapcsolni (például olyan esetben, amikor tudjuk, hogy egy perc múlva ismételten fényképezni fogunk, de nem akarjuk az optikamozgató mechanikát terhelni, az elemmel viszont spórolni akarunk), viszont 1 perc inaktivitás után magától kikapcsolja az LCD-t, majd a beállított idő után teljesen leállítja magát - ez is valami. Az LCD fényereje két lépésben szabályozható, a kettő között igazából csak egy leheletnyi különbség van. A képek visszanézése közben rengeteg információt meg lehet jeleníteni, de akár mindet el is lehet tüntetni, ha valakinek erre van szüksége.
Lehetőség van az Exposure Bracketing funkcióra is, ami 3 képet csinál, a beállításunk alapján -1, 0, +1, -0.7, 0, +0.7, vagy -0.3, 0, +.0.3-as expozícióval. Ezzel a technikával és a megfelelő programmal lehetőség nyílik HDR képek készítésére is.
Tényleg, majdnem el is felejtettem: a Z885 5x-ös optikai zoommal rendelkezik, és digitális képstabilizátora van.

Végszó

Úgy gondolom, jól jártam ezzel a fényképezővel. Bár van pár idegesítő hibája, ami egy újabb firmware frissítéssel nagyon könnyen orvosolható lenne, ezekkel gond nélkül együtt lehet élni, a gép által nyújtott pozitívumokért cserébe. Megérte.

A tesztfotók itt tekinthetőek meg (mind szűz, ahogy a gépből kijött): [link]
Nagyban: (html, hogy az extra ne kössön bele a hotlinkelésbe) [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.