2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Kis OTL fejhallgató erősítő

A magasabb minőségű fejhallgatók szinte követelik a jó fejhallgató erősítőket és a jó forrásokat is.

[ ÚJ TESZT ]

Mérések

Természetesen nem akarok mindenkit ezzel fárasztani, de akik kételkednek a csövek gyorsaságában és képességeiben azoknak ajánlom.

A legtöbb konzumer félvezető erősítők - még a hi-endek is - átlagosan kisebb aktív sávszéllel rendelkeznek, mint az egyszerű diszkrét csövesek. Aktív sávszél alatt azt a sávszélt értem, ahol +/-3 dB belül van a kimenetük, tehát egyenes a bode diagramjuk... Ez azért is van így, mivel a fent maradt jó minőségű csövek 99%-ban UHF-re is alkalmasak, és a kapcsolásuk nincsenek nagy visszacsatolással "sanyargatva" (műverősítők többsége a nagy visszacsatolás miatt, vagy a körítés miatt már 100 kHz-nél töri a 3 dB-s határt.), így egy ilyen OTL kapcsolás alkalmas lehet elméletben akár 10 - 600 kHz között is megtartani könnyedén a 3 dB-s határt. Nem tudom, hogy ez végül audioban mennyire fontos, de ez nem ad alapot arra, hogy a csöveket lassúnak tekintsük...

Azt is érdemes tudni, hogy szilárdtestben lassabban mozognak az elektronok mint vákumba :)

Én a kevés eszköz miatt csak 20 Hz - 30 kHz sávszélen tudtam vizsgálni az erősítőt. Terhelésnek 47 Ohm-ot használtam (ez volt huzalellenállás csak otthon), függvénygenerátornak a HRT MS2 DAC-omat (programmal alkalmas 30 kHz-ig bármilyen függvénygenerálására), és oszcilloszkópnak a saját Tektronix 464-emet. A DAC maximális jelszintjét adta és a potmétert egy olyan pontra állítottam, ahol már a SHURE 440 fejhallgatóval közel hallgathatatlanul hangos volt számomra. Amint a képeket látható 20 Hz-től egészen 30kHz-ig hibátlan szinuszos átvitel.

20 Hz

2 kHz

30 kHz

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.