2020. május 26., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Kis OTL fejhallgató erősítő

A magasabb minőségű fejhallgatók szinte követelik a jó fejhallgató erősítőket és a jó forrásokat is.

[ ÚJ TESZT ]

Konstrukció, tápellátás

Sajnos, tapasztalatom szerint, eddig még sokan eljuthatnak (más erősítőkre is igaz ez), viszont itt hibáznak sokan, a körítésnél! Igen kérem, nagyon jól megválasztott nagyfeszültségű táp és fűtéstáp megépítése rendkívül fontos! (Igen, fűtéstáp is!)

Egyre több csöves fejhallgató erősítőt láttam már és legtöbbnél "egyből" tudtam, hol a hiba, nem megfelelően megépített táplálás... (Legjobb laikus szemek előtt nem észrevehető költségek lefaragására alkalmas módszer, bezzeg az aranyberakásos fa doboz megvan, attól majd jó lesz a hangja...)

Hirdetés

Szóval táplálás. Egy nagyfeszültségű táp elkészítése keményebb diónak tűnhet, mint a kisfeszültségű társa, ez viszont csak látszat. Tapasztalatom szerint, van egy igen jó recept: CRLC szűrés egyszerűen, de túlméretezve. Igaz, nagyfeszültségre kevés kapacitást tehetünk, de kisebb is az áramszükségletünk, így nagyobb induktivitást és ellenállást használhatunk, tehát csak az arányok változnak! Ezt természetesen több képlettel is lehet igazolni, ettől eltekintenék. Viszont adok egy biztos receptet.

Egyenirányítás után közvetlen max. 47uF csöves dióda esetén és kb. 400 uF félvezető dióda esetén, ezután ellenállás 300-3000 Ohm (természetesen szükséges feszültség szinthez mérten, de ajánlott minél kisebb kb. 300-1000) ezt követően egy kisebb transzformátor primer tekercse, mint soros fojtó (sajnos sima soros fojtót szinte lehetetlen kapni, viszont így egy elpazarolt szekunder tekercset leszámítva ugyanazt kapjuk) végül egy nagy (vagy sok közepes) kondenzátor min. 1000uF és egy jó hidegítő fólia! Ezek után már nem hiszem, hogy az esetleges "brummi maciért" vagy hasonló problémákért a táp felelne...

Viszont nem feledkezhetünk meg a fűtéstápról sem! Lehet próbálkozni egyszerű AC fűtéssel is, viszont ez tapasztalataim szerint mindig minőség romláshoz vezet, így ajánlani a jól beállított nagy kapacitás mennyiséggel rendelkező DC fűtést ajánlom! (CRC pl: 10 mF - 1-2 OHm - 47-100 mF vagy több, mivel itt csak pár voltra kell számolni kicsi 10V/10mF kondiból lehet sokat pakolni.)

Végül már csak a szép, rendezett, korrekt kivitelezés marad. (Megfelelő árnyékolt kábelek, jó doboz elrendezés, stb.) Itt említeném meg azt a jelenséget, amit ajánlatos kihasználni! Ez a kéményhuzat jelensége! Ezt a csövek hűtésére tudjuk kihasználni (igen azt is ajánlatos > + élettartam). A jelenséget könnyen úgy tudjuk megvalósítani, hogy a dobozolásnál a csövek körül több rést/lyukat helyezünk el, és biztosítunk egy felfelé áramló csatornát, ami a lábakon álló doboz alól indul a dobozon keresztül a csövek mellett kifelé!

Amint látható minőségibb alkatrészeket választottam, viszont egyszerű, de ajánlatos légszerelést alkalmaztam. (Remix fólia kondi, Siemens elektrolit kondi, túlméretezett transzformátor árnyékolt mikrofonkábelek.)

A kép sajnos nem megfelelő fényviszonyok között készült, így az alját kicsit kifényesítettem és azóta az erősítőben kicseréltem még a tápkábeleket is árnyékoltra, hogy bár a fülemnek nem volt változás, de a lelkiismeretemnek igen... jelútban csak a végén lévő kicsatoló kondenzátorok vannak, máshol nincs kondenzátor, még a katódhidegítő kondenzátorokat is elhagytam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.