2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Teljes platformcsere kis lépésekben

Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az elmúlt húsz évet Intel CPU-k társaságában töltöttem, és VGA-fronton is lényegesen gyakrabban volt NVIDIA-m, mint ATI-m / AMD-m. A vásárlási döntéseim azonban nem elvi alapokon nyugodtak, így amikor 2018 vége felé aktuálissá vált az i3-6100 lecserélése, rápillantottam az árakra, és onnantól kezdve minden keresésem a "Ryzen" szóval kezdődött. Ezzel párhuzamosan aktuálissá vált a monitor megújítása is, és miután az új versenyző FreeSync-ready, valamint november-december magasságában kifejezetten jó áron lehetett RX 570-es videokártyát venni, a tervezettnél némileg korábban leváltottam a GTX 1050 Ti-t is. Időrendben a monitor cseréje volt az első, másodikként a videokártya követte – a CPU-n és a lapon kicsit többet agyaltam, bár mint kiderült, nem eleget. Ez a cserebere tett lehetővé egy többrészes tesztet, amit ezúton megosztok a nagyvilággal.

Figyelem! A tesztnek nem célja, hogy igazságot osszon i3 vs. Ryzen 3 téren, és az NVIDIA vs. AMD kérdésben sem szeretném megváltani a világot. Pusztán a saját tapasztalataimat írom meg, amelyek (nem éppen szokatlan módon) némileg eltérnek attól, amit a nagyobb oldalakon látni. A cikket érdemes ennek tükrében olvasni.

A konfiguráció fejlődése, tesztmódszer

Pár bekezdésben arról, hogyan is zajlottak a lépések, mire eljutottam a végső konfigurációig...

Ahogy fentebb utaltam rá, először az új monitor érkezett meg, majd röviddel utána az RX 570-es. Itt rögtön ért némi meglepetés, mert a weben olvasottakból arra következtettem, hogy van pár driver-verzió, ami támogatja az RX 570-et Win 8.1 alatt – de nincs. Ellenben a Win 7-es driver gond nélkül felmegy, és kitűnően működik is vele a kártya.
Következő lépésben jött az alaplap és a processzor. Hosszas töprengés után a low budget megoldásra esett a választásom egy A320-as alaplap és egy Ryzen 3 1200 processzor "személyében". Azt ugye tudtam, hogy a CPU nem lesz támogatott Win 8.1 alatt, arra viszont nem számítottam, hogy ennek következtében (legalábbis akkor ezt hittem) az energiagazdálkodás sem fog teljes körűen működni. Meg aztán a kétóránként felbukkanó panaszkodás a Windows részéről is csak eleinte volt vicces, úgyhogy...
... nagy nehezen rászántam magam a Windows 10-re való átállásra. És láss csodát, az energiagazdálkodás... ugyanúgy nem működött. Merthogy ez nem a Win 8.1-nek volt köszönhető, hanem a Gigabyte A320M-S2H alaplapnak. Úgyhogy rövid úton megszabadultam attól is, de előtte azért elvégeztem az utolsó sorozat tesztet. Az utód B450-es lappal a teljesítmény már nem változott.
A következő konfigurációkon keresztül mértem meg a változásokat:

A tesztmódszer a korábbiakhoz képest egyszerűsödött. Hat játékkal és benchmarkkal teszteltem – két régivel, két középkorúval és két újjal:
- Sniper Elite V2 (2012)
- Unigine Heaven 4 (2012)
- F1 2015 (2015)
- DOOM (2016)
- Final Fantasy XV (2018)
- Bard's Tale IV (2018)

Az első öt szereplő túl sok bemutatást nem igényel, a Bard's Tale IV-ről érdemes tudni, hogy az Unreal Engine 4 dolgozik alatta.
Beállítások terén egyrészt mértem maximális vagy magas beállításokkal (a VGA-kat megizzasztandó), másrészt alacsonyakkal is, hogy a CPU-k is jobban dolgozzanak – mint látni fogjuk, ez nem mindig így alakult. Kivétel ez alól az F1 2015, ahol a CPU életét az esős időjárás volt hivatott megnehezíteni (teljes sikerrel), valamint a DOOM, ahol a beállítások igazából nem hatnak a CPU-ra.
A teszteket kétszer végeztem el, és ha volt érdemi eltérés, akkor újra mértem.

Végül a nagy kérdés – mit várunk az új konfigurációtól? A nagyvilágban látott mérések alapján az RX 570-nek kb. 40-45%-kal kellene gyorsabbnak lennie az 1050 Ti-nél, míg az i3-6100 és a Ryzen 3 1200 viszonylatában kb. egál az állás. Mivel az i3-6100 az 1050 Ti-nek kb. ideális párja volt, várható, hogy az RX 570-et már valamelyest limitálni fogja mind az i3, mind a Ryzen, így az előrelépés várhatóan kevesebb lesz, mint 40%.

Fogyasztás

Talán nem árulok el nagy titkot, amikor azt mondom, hogy a feketelevessel kezdünk – fogyasztás terén előre tudtam, hogy nem csinálok jó cserét. Így festenek az egyes konfigurációk:

Jól látható a változások inkrementális hatása – idle fogyasztás terén az RX 570 kitűnően muzsikál, míg terhelés alatt alaposan belehúz (ez persze extra teljesítményt is hoz – de messze nem ennyit). Ezzel szemben a Ryzen 3 1200 terhelés alatt már óriási extra wattokat nem követel, azonban a rendszer idle fogyasztása a duplájára nőtt. Ez így elég rémesen hangzik, de két aspektust fontos figyelembe venni:
- Ha a memóriát ugyanolyan beállításokkal járatom, mint az i3 esetében, akkor 5-6 wattal rögtön leesik mind az idle, mind a terhelt fogyasztás – persze ez valamennyire meglátszik a teljesítményen is;
- A B450-es lappal, ahol normálisan működik az energiagazdálkodás, további 6-7 watt nyerhető idle módban.

A wattokon minden bizonnyal lehet javítani alulfeszeléssel – csak ez sokkal egyszerűbb a terhelt esetben, mint az idle-ben, és igazából a terhelt fogyasztás emelkedése nem zavar, inkább az idle-t lenne jó visszább szorítani. Ez egy külön kaland lesz a jövőben, jelen teszt az out-of-the-box állapotokat dokumentálja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.