2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Kína Íz káming! Birodalom visszavág?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tény, hogy egyre több a Kínai telefon a piacon. Már nevük is van: ChinaPhone

[ ÚJ TESZT ]

Kína Íz káming! – A klónók támadása után a Birodalom vág vissza?

Tény, hogy egyre több a Kínai telefon a piacon. Már nevük is van: ChinaPhone
Ez akár még aggasztó is lehetne, de...

„Mindenki tudja, hogy a kínai az sz*r”. Ha bemegyek a kínaiba és veszek egy cipőt majd három hét múlva szétesik, nem háborodok fel mert nem is várok többet. Ez Kína. Első hallásra ezt várná az ember egy kínai telefontól is. Alant elterülő kis irományommal szeretnék erre rácáfolni, meggyőzni a kedves olvasót, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek tűnik. Persze nem azt mondom, hogy mostantól vegyen mindenki ilyet, csak azt, hogy egy bizonyos rétegnek már ki tudja elégíteni az igényeit.

És itt nem leszólni akarom azt a réteget, mert… Pl.: Gagyi a kamera? Sosem fényképeztem telefonnal, csak ha muszáj volt. Ha tudom hogy olyan helyre megyek akkor viszem a tükörreflexest.
A mail-okat jobb szeretem gépen olvasni, mert nem dobja magát hanyatt egy nagyobb pdf-től, vagy Word doksitól. Persze akinek fontos mail-jei jönnek ötpercenként, az valószínűleg megteheti, hogy megvesz egy E-Ten DX900-ast, és probléma megoldva.

Továbbiakban a tapasztalataimat szeretném megosztani veletek egy ilyen ChinaPhone-al kapcsolatban.

Őszintén szólva, jól el voltam a két Motorolámmal, de még is jobb lett volna pl. strandon, vagy városba egy kütyüt cipelni, főleg így nyáron. Kutakodtam, láttam sok „csodát” és végül ezt a valamit választottam. Jól nézett ki a képeken és 3 hónap garanciát ígértek rá.

A választott modellről semmit nem tudni. Se márka se embléma se semmi, de egy biztos: vérbeli kínai modell.
Mod.: Ez egy Samsung F480 klón.
Egy natúr karton dobozban érkezett ő. Nem túlozták el a csomagolást, de hát mit vár az ember ennyi pénzért. Ha már a pénznél tartunk. A telefont egy licitálós oldalon szereztem be és házhoz szállítással össz-vissz 23 ezer pénzbe került. 10 napon belül már a kezemben tartottam és most használom második hete. Mit is mondhatnék: Működik, de erről majd később.

Tartozékokról szólnék röviden: kapunk hozzá egy füzetecskét mely elvileg használati-útmutatókén szolgál. A valóságban ez annyit takar, hogy a menü 1-2 szavas pontjait leírja egy angol tőmondatban.
Pl.: Sound recorder
Record: Record a new sound
Play: Play the current selected recording
Értem én hogy egyértelmű, csak hiányzik a körítés, hogy „az ön csodálatos készüléke 100 óra hang rögzítésére képes 973 részletben AMR formátumban.” Vagy hasonló.

Kapunk még két akkumulátort, ami jól jöhet később, már ha bírja addig a készülék. Az aksikra 1500 mAh-t sikerült írni, no comment… Van egy csoda kábelünk ami ha tönkre megy akkor kuka a telefon, ugyanis ezen keresztül megy a töltés és az adat forgalom is. Természetesen egyedi csati ami nem szerencsés.
A töltő viszont hasznos, USB csatis (már mint a másik vége, nem ami a képen van).

Van még egy a sarkára fityegtethető stylus ami teleszkópos. Nem rossz, de ez nem jött be. Kimaradt még a füles. Nos, a hangja tényleg olyan mint egy nagy füles! Nem is számítottam másra, de azért reménykedtem. Mikor meghallottam majdnem összeharakiriztem magam, ez nagyon mélyen a béka bizonyos testrésze alatt megbújva és csendben… Szóval rossz.

Végre elérkeztünk a lényeghez!

Nem húzom tovább, a pokolgép így néz ki:

Mit ne mondjak egész pofás. Ami egyből feltűnik az az, hogy nem tűnik fel semmi. Vagyis nem hasonlít semmire. Fura. És attól függetlenül, hogy nem hasonlít semmire még is jól néz ki, teljesen vállalható a külseje és 2 hét alatt egyszer sem röhögtek ki vagy éreztem magam kínosan vele. A szélén arany csík fut körbe és van az elején egy fajta flip szerű lehajtható kijelző védő bőr(szerű)cafat.

Ez a bőrszerű valami elér egészen az aksi fedélig és beborítja azt. Nem rossz ötlet, nekem tulajdonképpen bejön. Az elején nem vitték túlzásba a gombokat: Felvesz, letesz, oké. A mindennapi használat során jöttem rá, hogy nincs is többre szükség. A gombok arany színűek és nyomáspontjuk teljesen rendben van. Még a ház sem recseg ha nyomkodom őket.

A hátulja érdekes. Hasonlóan szálcsiszolt mint LG-éknek a Shine, csak persze arany színű. Itt álljunk meg egy szóra. Az rendben hogy arany színű és bőr szerű csak ott az anomália, hogy a bőr szerű flip micsodának kísértetiesen pont olyan az illata mint a bőr cipőmnek (persze nem belülről), az arany részek pedig mindenhol vezetik az áramot. Persze nem hiszem, hogy valóban az mint amire ez utalni látszik, de magyarázatot azt nem tudok ezekre. Talán trombita-arany, de attól még messziről ez nem látszik.

Nos, a kamera 5 Mp-es, auto fókuszos, mobil fénnyel megtámogatva. Öhhm a számítógép hangfalam meg 100 W-os PMPO, 2 hangszóróval 5.1-es és nem kell hozzá fül mert szemmel is hallgatható. Akkor helyesbítek: A kamera VGA a fény meg gyenge. De van! Autóból tényleg van Focus (Ford) de az nem az (ez gyenge volt mi?). Van még pár lyuk a kamera mellett, itt süvölt ki a csengőhang. Ez a része, mint általában egész jó lett. Hangerő rendben van, még a minőség is elfogadható.

Pár kép még a telefonről:



Amit még észre kell venni az az, hogy mini sd felirat van a MicroSD helyett.
Van gombunk a kamerához (de minek), és a hangerőhöz, ami a menüben a föl-le navigációt segíti. Az oké gombbal párosítva nincs is más hardver gombra szükség, sms írás nélkül elboldogulni az érintőkijelző maszatolása nélkül. Van még egy plusz: Hardveres billentyűzár. A telefon bal oldalán egy kétállású kapcsoló, mely érzéketlenné teszi minden nyomkodásra a telefont. Hasonlót a Motorola A1000-nél láttam. Hasznos.
Az összeszerelés minősége jó a felhasznált anyagok így első ránézésre jók, például több helyen fém. A forrasztást is rendben találtam, szép fényesek amilyennek lenniük kell. Nem recseg, nem ropog, nem lötyög, egyben van és nincs az embernek olyan „jajj mindjárt magától atomjaira hullik” érzése. Az aksifedő szorosan illeszkedik, hézagot illesztési rést nem fedeztem fel. Két dolog miatt vannak kétségeim: az első hogy a bőr akármi meddig fogja bírni a nyitogatást, mikor fárad el, repedezik be stb. A másik az arany szín mikor kezd el lekopni és mikor kezd átütni a vélhetően undorító színű valami ami be van vele vonva. Ha ezek valamilyen csoda folytán tartósak lennének, akkor a külsején szinte nem is lehetne találni kivetni valót.

A várva várt Menü, használhatóság:

MTK. Nagyjából el is mondtam mindent. Azért pár szót mégis. Gyors és stabil. Ezzel a tulajdonságával nagyjából meg is verte az összes forgalomban lévő telefont. A menü szép, az ikonok jól néznek ki. Bár mindig így fognak kinézni, animációt azért lehet választani vagy 8 félét. A Fun ang g… menüpont alatt csak g... van, Fun az nincs. Egyetlen almenü van: Games, egyetlen játékkal: Majong! Szerintem vicces.
Telefonkönyve jól használható sok +infó rögzíthető a nevek mellé. Bár egyszerre látjuk a 2 SIM és a telefonmemória összes számát. Még nem mertem a készülékre másolni az összeset és a SIM-ekről törölni. Ennek hiányában viszont ha hív valaki az egyes SIM-en, de a száma csak a kettes SIM-en van rajta akkor nem írja ki a nevét. Ugyan ez a helyzet a 0630 vs +3630-al is. Ha a száma 06-tal van a telefonkönyvben, akkor nem írja ki, mert a hálózat +36-ot küld. Gagyi. Lehet másolni mindenhonnan mindenhova számokat. Hasznos.

Üzenetek: Nem kell babrálni a nyelvel, egyből írható az sms. MMS nem működik csak csájna országban, itt GPRS authentication error van. Vannak ékezetes betűk, egyszerre használható a qwerty billentyű és a kézírás-felismerés. Hasznos.
Híváslista SIM-enként bontva van, hívás/sms küldés előtt mindig kérdezi, hogy melyik SIM-ről bonyolítsuk a hívást/sms küldést. A beállításoknál semmi különös nincs, be lehet állítani a telefont. Külön, akár saját hang rendelhető SIM kártyánként híváshoz/sms-hez is.
Multimédia: Van fényképezőnk/képnézegetőnk, videó lejátszónk/felvevőnk, mp3 lejátszónk, hang felvevőnk, FM rádiónk. Videó felvételt nem tudom minek tettek bele mert olyan rossz. Csak azért hogy rá lehessen írni hogy van, azért nem volt érdemes mert egy: nincs ráírva, kettő: ha valamit rá akarnak írni, csak ráírják és kész. Nem szokta őket zavarni, hogy esetleg nem tudja a telefon az adott funkciót. Szóval a videó szaggat. Nagyon.
A kamera sz*r. Nincs mit ragozni, pedig ennyi beállítási lehetőséget már rég láttam kamerán: van szépia effekt és hasonlók, fehéregyensúly, időzítő, sorozatfelvétel, éjszakai mód, minőség állítás, vagy 5 féle felbontás és Frame-k is. Tulajdonképpen nincs gond a képekkel csak: nagyon homályosak, túl vannak tömörítve, és a kamerának igen szűk a dinamika-tartománya.
Az MP3 lejátszó tényleg lejátszik MP3-at. őőő És pont. Ennyi, mást nem tud. Se hangszín, se számcím… Ja ismételni és véletlenszerűen lejátszani tud valamint fut háttérben és widgettel vezérelhető!
A hangfelvevő vesz fel Wav-ba is. Egész normális a minőség.
Az FM-rádió. Csodálkoztam, hogy itt a bérházak között a földszinten simán összegyűrt headsettel miért szól olyan tisztán. Hát mert MONÓ. Nem hiszem el, képesek voltak egy mono tunert beletenni. Pedig egész pofásra megcsinálták.
A file managerben minden alap funkció benne van, használata közben nem volt hiányérzetem.
Az egyetlen játék aminek külön menüpontot szenteltek a főmenüben majdnem élvezhető, de időre megy. Java persze nincs. Mi szükség volt külön menüpontra ráadásul két almenüre is…
A Services menüt nem fogjuk használni. Max autópálya-bérletet venni. Van valamilyen wap böngésző benne, de nem tudtam kipróbálni, mert a gprs nem megy. A Toolsba és az Extrákba elosztották a naptárat, teendő listát, ébresztőt, világórát, számológépet, valutaátváltót és bluetooth-t. A naptárba van havi/heti nézet. Felvehető ismétlődő riasztás is. Van külön szülinap kategória is. A to do list nagyjából ugyan az, csak a naptár rész nélkül. Ébresztőórába 5 ébresztőt állíthatunk be ami ugyanúgy ismétlődhet. Számológép alapműveletes, a valutaátváltó végtelenül egyszerű. Kékfog működik, nem gyors, de megy. Tudja a sztereó headsetet is kezelni (elvileg).

Még valamit az alapképernyőről, mert itt vannak ám érdekes dolgok. Van egy Vistás oldalsávunk amiről widgeteket lehet huzigálni a képernyőre. Jópofa. Nem viszi túlzásba, és nem is bővíthető de hasznos. A teljesség igénye nélkül van: Analóg és digitális óra, a két SIM hálózatának neve, Fun and games, slideshow, profilok, és van még 2 ikon ami nem tudom mi, mert ha kihúzom és rákattintok fel jön egy menü, csak az a bibi hogy a betűk helyén négyzetek vannak (kimaradt a az englisítésből?).
Van még egy érdekes szolgáltatás a főképernyőn. Ha nem nyúlok hozzá egy darabig (vagy nemtudom mitől függ) a lényeg, hogy előbukkan egy idő egy dátummal. Namost az elején jól átvert mert nem az aktuális időt/dátumot mutatja, hanem az utolsó hívásét/sms-ét. De mire erre rájöttem… Nem tudom ennek mi értelme, de van.
Van órás képernyővédő. Hasznos.

Így a végén ejtenék pár szó a használatáról.

A két hét alatt egyszer újraindult és elfelejtett minden beállítást, bár ekkor nagyon rá akartam venni az MMS-re és állítgattam neki mindent a kapcsolódásnál… Attól még nem kellett volna neki. Biztos csináltam valami olyat, ami nem volt lekezelve a software-ben. Kicsi, könnyű és kézre áll. Bepróbálkoztam vele a fémdelejezős kapun a munkahelyemen, de jelzett, szóval csak nem tiszta műanyag. Meg kell szokni, hogy a kijelzőt erősebben kell nyomkodni, de nem vészes. SMS-t egész kényelmesen lehet rajta írni, bár picit nagyobb qwerty elfért volna (vagyis sokkal nagyobb elfért volna, de picit nagyobb elég lett volna teljesen kényelmes használathoz). A legnagyobb hátrány: Napfényben semmit nem látni a kijelzőn, ami ilyenkor jobb fényvisszaverővé válik, mint a legjobb tükör. Viszont kép és csengőhang is állítható a telefonkönyv bejegyzéseihez, így ha nem is látom ki hív a csengőhangról felismerhetem. Aksi nagyon jól bírja. Három napot simán visz a két SIM karival, pedig telefonálok és nyomkodom is. Kamerája a telefonon visszanézésre, háttérnek vagy MMS-küldésre (ami itt pont nem megy) alkalmas képeket készít. Másra nem jó. A bőr cafatot egy mágnes oda tartja a cucchoz, így nem fityeg, valamint íves és el áll egy kicsit ami csöppet gagyi hatást kelt, de védi a kijelzőt. Az egész cucc nagyon maszatolódik és csillog. Akinek nincs szüksége semmilyen adatátvitelre annak ez teljesen jó, ajánlható készülék szerintem, a kérdés csak az hogy létezik-e ilyen ember…

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.