2020. június 5., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kicsi a bors, de gyors

Szép, kicsi, gyors, masszív és még olcsó is. Mindez egyetlen pendrive-ban!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek II.

Fájlrendszer és blokkméret

Hirdetés

Amikor egy meghajtót megformázunk, többféle választási lehetőségünk van. Windows alatt használhatunk. Windows Vista alatt ez FAT32, NTFS vagy exFAT fájlrendszert jelent. Bármelyiket is választjuk, még el kell igazodnunk a klaszterméretek útvesztőjében is. Elvileg ez határozza meg az elemi egység méretét. Minél kisebb, annál kevesebb helyet foglalunk feleslegesen a kis fájlok esetén, viszont annál nagyobb lesz az egységeket nyilvántartó tábla mérete. Arra voltam kíváncsi, hogy a különböző méretek hogyan befolyásolják a felhasználható terület nagyságát, a másolás sebességét, illetve van-e haszna az NTFS és az exFAT használatának a 4 GB-os fájlméret-limiten túl. Utóbbi egyébként Vista találmány, az XP nem tudja kezelni.

A mérésben ezúttal csak a Pico-C szerepelt. Megformáztam a kívánt paraméterekkel, majd a diverzitás érdekében felmásoltam rá a fenti tesztben szereplő kis fájlokat és a 175 MB-os nagy fájlt, miközben mértem a sebességeket, majd megnéztem, hogy ezek együtt arányosan mennyi helyet foglalnak el. A sok mérés miatt csak írásra végeztem el a teszteket.

A nagy fájl esetében, bár mérhető némi eltérés, nagyjából minden együtt van, bár figyelemre méltó a FAT32 esetén tapasztalható különbség a 4 és 8 kB között.

A kisméretű fájloknál azonban már tendenciózus eltérés látszik. Az exFAT és az NTFS határozottan gyorsabb, mint a sima FAT32. Nézzük a helyigényt.

A két FAT-ot szaggatottan jelöltem, ugyanis gyakorlatilag teljesen együtt futottak. Az NTFS nagyobb helyigénnyel bír, a hátránya majdnem 1%, ami ezen a szinten nagyon sok! Az eredményeket összevetve tehát azt mondhatjuk, hogy a legjobb megoldás az exFAT, ami egyesíti a másik kettő pozitívumait. Viszont messze nem olyan elterjedt…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.