2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kicsi a bors, de gyors

Szép, kicsi, gyors, masszív és még olcsó is. Mindez egyetlen pendrive-ban!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek I.

Sebességteszt alapértelmezésben

A tesztek összeállításakor a gyakorlati használhatóságot tartottam szem előtt. Ennek megfelelően a Total Commander 7.04a verziójával végeztem a másolásokat, amiknek az idejét karórával mértem, másodperc pontosan. Mindenképpen többféle fájlmérettel szerettem volna összevetni őket, ezért a tesztfájlok is ezt a szándékot tükrözik. Idő hiányában egyszeri mérést folytattam, ami nyilván rejt magában kockázatokat, de az ellenőrző mérések azt mutatják, hogy nincs szignifikáns különbség. Első nekifutásra mindegyik meghajtó az alap fájlrendszerrel és klasztermérettel szerepelt. Mint később látni fogjuk, mindkettőnek van jelentősége.

Minden tesztnél van külön írás és olvasás, amikhez egy-egy grafikon tartozik. Ez az eltelt időből számított átlagsebességet mutatja kB/s-ban, nyilván a nagyobb a kedvezőbb. Az egyes grafikonokra kattinva megjelenik a mért időket tartalmazó grafikon is.

A mérés során használt gép lelke egy AMD A64 X2 6000+, ami egy Asus M2N-E alaplapban csücsül 3 GB RAM társaságában. A legfrissebb BIOS-t és nForce drivereket használtam, az operációs rendszer pedig egy angol nyelvű 64 bites Windows Vista Home Premium. Semmilyen különleges előkészületet nem tettem, a gépem ugyanazokat a szoftvereket futtatta, mint máskor, a mi szempontunkból talán csak az Avast és a Spybot érdemel említést. Mindenesetre nem hinném, hogy ez különösebben befolyásolta volna a végeredményt, pláne, hogy a forrás-, illetve célmeghajtó (egy HDD) nem azonos a rendszerlemezzel. Különben is, nem steril rendszeren használom a pendrive-okat, hanem egy működőképesen…

Még egy tesztelési részlet: azt tapasztaltam, hogy kétszer egymás után nem lehet ugyanazt az olvasás tesztet futtatni, mert a gép meghamisítja az eredményeket, mivel erősen támaszkodik a gyorsítótárra. Sőt, az sem csapta be, ha átneveztem a fájlt. Írásnál viszont nincs ilyen probléma, egyértelműen a flash meghajtók írási sebessége a korlátozó tényező. Na, de most már tényleg vágjunk bele!

Kezdjük mindjárt a legmegterhelőbbel, a kisméretű fájlok másolásával. Ehhez a tesztfájlokat egy telepített játék szolgáltatta. A főbb paraméterek: összesen 1013 fájl, 144 MB, ami átlagosan 146 kB-nak felel meg. Lássuk az írást!

Az újdonság rögtön az élre tör, és a régi kedvencnél másfélszer jobb eredményt produkál. Ugyanakkor látszik, hogy a MyFlash-ben megvan a kellő potenciál ahhoz, hogy megszorongassa. Talán már az olvasásnál…

Vagy inkább mégsem. A sorrend nagyon hasonlít az íráshoz, leszámítva, hogy a névtelen hős lenyomta a Kingstont, a többiektől viszont eléggé le van maradva.

Említettem, hogy egy írás és egy olvasás teszt lesz, ez viszont egy kivétel. Úgy tapasztaltam ugyanis, hogy a kis fájlok törlése szintén időigényes feladat, elhatároztam, hogy ebben az esetben ezt is lemérem. Az eredmény fentebb található, és a teszt nem kis meglepetésre a Névtelen győzelmét hozta. Lehet, hogy nem csak a futottak még kategóriába nevezett? Az mindenesetre látszik, hogy ha nincs más a pendrive-on, akkor érdemesebb gyorsformázni, mint törölni…

A következő feladat szintén nagyon népszerű, két albumra való családi képet másoltam át. A statisztika: 217 fájl, összesen 195MB, azaz átlagosan 921 kB.

Ahogy az várható volt, minden meghajtó növelte a sebességét, méghozzá 2-3-szoros ütemben. A korábban összeállt párok itt is együtt vannak, de a két véglet között megnőtt a különbség. A Pico-C rádupláz elődjére.

Olvasásnál változik a felállás. Az újdonság alaposan ellép, bár arányosan kevésbé, mint írásnál. A MyFlash viszont kissé gyengélkedik, és beszorul a Kingston mögé. Névtelen tisztes távolból szemléli az eseményeket.

Újra emeljük a fájlméretet, ezúttal filmelőzeteseket vetünk be. Mivel a MyFlash 256MB-os mérete korlátozó tényező, viszonylag alacsony fájlszámmal dolgoztam. Az eredmény: 4 fájl, 224MB, ami átlagosan 57 572 kB.

Nocsak, a MyFlash magához tért, és vitathatatlan elsőbbségre tesz szert. A Pico-C lemarad, a Kingston és Névtelen kiegyezik egy döntetlenben.

Ha film lenne, akkor akár a „Pico-C visszatér” címet is kaphatná, alaposan helybenhagyja a többieket, akik testvériesen megosztoznak a maradék három helyen.

A következő szintet egy sorozatrész képviseli, a 256 MB-ra tekintettel a 20 perces fajtából. Tehát adott 1 fájl, 175MB-os mérettel (179 496 kB).

Írásnál a MyFlash rátesz még egy lapáttal, a többiek szinte lekopírozzák a legutóbbi teljesítményüket.

Olvasásnál is kísért az előző mérés, de itt a három dobogós mindegyike tudott még kissé gyorsulni. A Pico-C stabilan 25 MB/s fölötti sebességre képes, ekkora eszköztől ez megsüvegelendő teljesítmény.

Utolsó tesztünk ebben a sorozatban már egy teljes CD-t vesz alapul. Itt kibukik, hogy az amúgy nagyon virgonc MyFlash egyszerűen túl kicsi. Így marad a többieknek az 1 fájl, 696 MB méretben.

Az eredmények ismét nagyon hasonlítanak a korábbiakra.

Akárcsak az olvasásban elért sebességek… Foglaljuk is gyorsan össze az eddig látottakat egyetlen grafikonpáron:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.