2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefon, ami bő egy hétig bírja

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Galaxy S2-m folyamatos nyúzás alatt van, de már egy hete nem látott konnektort... Elárulom a titkot.

[ ÚJ TESZT ]

A rossz megoldás

Az akkukrízis megoldásaként három opció is körvonalazódott:

1. Veszek egy plusz akksit a Galaxy S II-höz. Ez 4-5k-s összegért cserébe megduplázta volna a rendelkezésre állási időt, de az még mindig csak max. 12 óra... Ja, készülékcserénél ezt az esélyt rögtön buktam, biztosan más akksi kell.

2. Veszek Kínából egy olyan telefont, ami az utazás során elvárt képességek terén nem rossz, és két akksival adják. Ez az opció kb. 15 órát lefed, de még mindig nem ez a megoldás. (Ezt egyébként mégis megléptem - még egy teszt, amivel tartozom).

3. Egy csodaszerkezet, ami minden telefonom, és tabletem áraméhségét megoldja út közben is. Na ő lett a befutó. :)

PowerBank - a mellényúlás

A neve: PowerBank. Ez tulajdonképpen egy (jellemzően 18650-es tipusú) lítium-ionos akkukból álló csomagot jelent némi töltésvezérléssel, és sok esetben visszajelzéssel megspékelve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a PowerBankot feltöltöd, majd az USB csatlakozójára egy töltőkábelt csatlakoztatva bármilyen, így tölthető kütyü áramellátását meg tudja oldani. Miután az Androidos szerkentyűk mindegyike MicroUSB csatlakozón át tölthető (kivéve a renitens kínai gyártók tabletjeit), csak egy ilyen USB kábelre van szükséged, és bármelyik ilyen csatlakozón etethető szerkentyűd tölthetővé válik.

18650-es akksi - 4900 mAh

A 18650-es akkuról pár szó: a ceruzaakku nagytestvére, 3,6V-os feszültségen működik, elsősorban ipari környezetbe szánták. Láttam már ipari ellenőrző berendezés backup akksijaként, éjjellátó kamera akksijaként, de füstérzékelőben, és CO érzékelőben is. Működési elve a kistesóval azonos, de csakis Li-Ion, vagy Li Polimer kivitelben létezik, azaz garantált a relatív nagy kapacitás, és kizárt a memória effektus. 2200 mAh-tól indul (kb. itt ér véget a ceruzaakksik kapacitása), és akár 5500 mAh-s is lehet. Állítólag minimális az önkisülése, és (szintén állítólag) akár 6-800 töltési ciklust is kibír. Várható élettartama a gyártók szerint 3-12 év.

Mellényúlás

Bevallom, először lyukra futottam. Belekóstoltam az olcsó húsnak a híg levébe. Egy olyan kütyüt vettem, ami egy darab, cserélhető 18650-es akkut tud tölteni, közvetlenül konnektorba dugva, és külső akksiként át tudja táplálni az energiát a telefonba. Rendeltem mellé egy 4900 mAh-s (!) akkut is, de az eredmény nem az lett, amit vártam. A visszatöltés hatásfoka túl alacsony volt, és a töltésvezérlő elektronika sem volt épp helyzete magaslatán.

Az történt ugyanis, hogy a teljesen feltöltött PowerBankot rácsatlakoztattam a SGS2-re és a töltés elindult. Azonban a telefon nagyon furán kezdett viselkedni. Az érintéseket nem, vagy nem ott érzékelte ahol kellett volna. Emellett spontán érintéseket is szimulált, ugrált ki-be a menüben. A töltést megszakítottam. A többi telefonom (Telenor R252, Huawei Y200, ZTE GrandX V970) már szépen vették a töltést, de reggel mégis szinte csutkára merült telefonnal kezdtem a napot.

Rájöttem a hibák okára: a Huawei 1400-as akksiját csak valameddig töltötte fel a kütyü, a töltésvezérlés hibája miatt, a PowerBankban lévő akksi egy bizonyos merültségi szint alatt elkezdett áramot lopni a telefontól. Így hiába töltötte 100%-ra Huaweit, reggelre ebből lenyúlt kb. 86%-ot... Ez így nem jó, csak szívatásra alkalmas. A Samsung töltési hibájánál pedig arra jutottam, hogy valószínűleg a telefon töltőáram igénye meghaladta a PowerBank által leadott - papíron - 1 A-t.

Lehetne jó is, ha nem lenne rossz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • CUBOT X6 – A sokmagos

    Ár-érték arányban nagyon jónak mondható, de azért úgy érzem, hogy nincs kínai telefon kompromisszum nélkül...

  • A nap ereje

    Két napenergiával (is) tölthető powerbanket mutatok be nektek, amely mind kirándulások, mind hétköznapi felhasználás során jól teljesítenek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.