Két hét Lappföld: Finnország, Svédország és Norvégia

Meg szerettük volna nézni természetes közegükben a nagyvadakat, az északi fényt és Hammerfestet is.

Hirdetés

Tizenegyedik nap

Felébredve a kiadós alvás után elmentünk szétnézni Rovaniemiben. Elmentünk megnézni Joulupukkit, azaz a Mikulást.

A Mikulás-biznisz szezonon kívül is pörög, a Mikulást fotózni tilos, cserébe 40 euróért lehet vele hivatalos képet készíteni ;]

A „Rudolfok”, akik már nem végzik jól a munkájukat pástétomként végzik :))

A sarkkör is átmegy a Mikulás-falun.

Dirty, dirty Santa :DDD

A „perverz Mikulás-bolt” után elmentünk enni egy számi étterembe, ahol kizárólag számi ételeket lehet enni, és csak a környékbeli állatokból, növényekből, illetve gyümölcsökből készítik az ételeket.

Maga az étterem olyan volt, mint egy jurta.
Mi a napi menüt rendeltük, ami egy medvelevessel kezdődött.

Azt hittem, hogy csak a neve az, hogy medveleves, de a tetején lévő darált „akármi” valójában szárított medvehús volt. A rénszarvashoz képest, ami szerintem a kedvenc húsom lett, nem volt különösebben intenzív íze, inkább csak zsíros.

Kaptunk még valamilyen madártojásból készült krémet kenyérrel, meg egy zöldségtálat. Mindkettő jó volt, de az én ízlésemnek kicsit fűszerszegény.

A főétel jávorszarvas volt, amit tegnap a visszaúton ütöttünk el… illetve a vadászok lőttek le :D Ha a finom szósz nem lett volna, akkor szerintem olyan lett volna, mintha semmit sem ettem volna: nagyon puha, de íztelen hús.

A desszert viszont fincsi volt: erdőből gyűjtött pár gaz fancy tálalásban.

A számunkra korai (délután 5 órai, de ott ez normális) vacsora után elmentünk vásárolni. Vagyis ez volt a terv, de egyikünk sem talált semmit: a skandináv dizájn annyira nem jött be.
Azt hiszem, egy hűtőmágnest vettünk a 2 óra vásárlás alatt.

Fun fact, számi konyha röviden
A számi konyha a helyben fellelhető alapanyagokra épít: rénszarvas, jávorszarvas, vadmadarak, édesvízi halak, vadon termő bogyósok (pl. hamvas szeder). A fűszerezés visszafogott, a cél a nyersanyag ízének megőrzése, gyakoriak a szárított és füstölt készítési módok is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!