2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kepler vs. GCN - Titánok harca

Én ismét a 7950CF-t választottam, mert a legjobb ár/teljesítmény arányú páros a felső kategóriában.

[ ÚJ TESZT ]

Összesítés / Vélemény

Az összesített teljesítménybe nem került be a nagy CPU limites Crysis 3 és az SLI-t mellőző Cars.

Használtan manapság már majdnem egy szinten mozog a 7970 és 680. A felsőkategória új generáció megjelenésekor általánosságban nem arról szól, hogy melyik jobb ár/teljesítményben. Ha zöld vagy a zöldet veszed, ha vörös akkor a vöröset. Az idő majd úgyis eldönti, hogy melyik oldal kerül ki győztesen és akkor tudjuk csak meg, hogy jól döntöttünk-e.

690 annyi hátrányban volt (az X58 platform miatt), mert magonként "csak" PCI 2.0 8x sávszél jutott neki, ez gyakorlatban 1-3% veszteséget jelent.

Tapasztalatom szerint az SLI sok helyen gyengébben skálázódik az elvárt szintnél, nem is átlagban hanem minimumban. A hátrányának nagy része ehhez köthető.

Mi is a Kepler vs. GCN csatának a végeredménye?

Teljesen játék válogatja! Ha az eredményeket és az árakat nézzük, akkor a GCN logikusabb döntés lehet, mert az újfajta effektek vagy az SSAA neki kedvez és minimum FPS-ben egyáltalán nem elhanyagolható különbség, hogy valami 35 vagy 45-re esik le.

Ahol a GTX elhúzott az a Lost Planet és a Crysis 2 volt, vérbeli nVidia-s címek, ezzel nincs is baj, megvan (megvolt...) mindkét tábornak a felhozatala.

A következő lehetőségeink vannak:

Piaci árakat számolva

Nem referencia GTX680 95-105k között mozog, ebből egy SLI 190-210k
Nem referencia HD7970 90-100k között, ebből a CF 180-200k
Nem referencia GTX670 85-95k, ebből az SLI 170-190k
Nem referencia 7950 70-75k, ebből a CF 140-150k

Milyen előnnyel jár ha Geforce-t veszünk?

Kapunk GPU-val gyorsított Physx támogatást, ami Fluid szimulációk mellé igencsak jól jön, de egy egyszerűbb effekt mellé is a stabilabb FPS érdekében. (Kár, hogy szépen lassan, de eltűnnek az ilyen címek...)
Sok alternatív élsimítási eljárást amivel nem romlik (vagy csak alig) a képminőség és nagyobb sebességet érünk el.

Ha az AMD-t választjuk:

384 bit és a GCN technikai fölénye igen masszív hátteret biztosít a játékoknak, főleg ha számba vesszük azt, hogy az idei címek többsége Gaming Evolved és az optimalizálás az AMD felé húzza (majd) azt a bizonyos mérleget.

Szubjektív tapasztalat / vélemény:

ÉN másodszorra is a 7950CF-t választottam, messze a legjobb ár/teljesítmény arányú páros a felsőkategóriában.

A pár hét, amit a Keplerrel töltöttem, nem volt tökéletes, de rossz sem. A játékok nem futottak simábban, egyedül a Physx-nek láttam hasznát pár régebbi címnél. Ezen kívül sosem fogom megérteni a fanatistákat, sem a driverek körüli mizériákat.
Utóbbi hónapokban például a zöld oldal szenvedett a driverek miatt, ez mégsem lett felfújva annyira, mintha ugyanez lenne AMD-vel.

Egyelőre nem temetném a compute-igényes játékok miatt a Kepler-t, de egyértelmű mostanra a játékmotorok fejlődési iránya, maximum kisebb butításokat kell alkalmazni.

Jelenleg nincs játékmenetben akkora különbség a GTX600 és HD7900 között, de vannak azért komolyabb kivételek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.