2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Josh Groban - a Bariton

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hozzáértők szerint a tenor a legnagyszerűbb férfihang, ugyanis egy jobb tenor akár 3 oktávot...

[ ÚJ TESZT ]

Hozzáértők szerint a tenor a legnagyszerűbb férfihang, ugyanis egy jobb tenor akár 3 oktávot is képes torokhangon kiénekelni. Magyar viszonylatban talán egyedül Varga Miklós neve ismertebb szélesebb körben, a nemzetközi porondon pedig a három klasszikus tenor (Pavarotti, Domingo, Carreras), még a legbarbárabb tuc-tuc rajongó előtt is ismert, de Andrea Bocelli is hasonló népszerűségnek örvend. Talán nem kell ecsetelnem, hogy ilyen nevek közé bekerülni nem éppen egyszerű feladat, Josh Groban-t mégis velük együtt emlegetik, annak ellenére, hogy alapvetően bariton hangfekvéssel rendelkezik.

A legjobb dolgok váratlanul jönnek, gondoltam, amikor az egyik sorozat évadzáró epizódjában láttam és hallottam énekelni egy fiatal fiút, valami hihetetlen hangon. Legalábbis számomra hihetetlen hang, ritkaság az ilyen, igazán szép, karakteres férfihang, van mélysége, de tenori magasságokba is merészkedik. Kisebb nehézségek árán sikerült kideríteni, hogy ki is ez a srác, s a meglepetésem csak fokozódott amikor kiderült, hogy mindössze 20 éves volt, amikor is a fentebb említett sorozat, az Ally McBeal egyik epizódjában előadta a You’re still you c. számot. Biztos voltam benne, hogy egy ilyen produkció után felfigyeltek rá a szakemberek, azonban tévedtem, hiszen ez a szereplés tulajdonképpen már többévnyi figyelemreméltó előadás eredménye volt.

Nem egészen 4 évvel korábban került kapcsolatba ugyanis a többszörös Grammy-díjas David Foster zeneszerző-producerrel, aki nagyon nagy név ebben a szakmában, valószínűleg több oldalt kitenne, ha fel akarnánk sorolni, hogy kikkel dolgozott együtt. A teljesség igénye nélkül néhányuk: John Lennon, The Bee Gees, Madonna, Yolanda Adams, Destiny’s Child, Mariah Carey, George Harrison, The Corrs. Ezeket olvasva talán nem kell ecsetelnem, hogy hatalmas előrelépés volt az ifjú számára David Foster pártfogolása, egyértelműen ez volt karrierjének első mérföldköve. Az igazi kiugrásra azonban várni kellett egy évet, amikor a sors szeszélyének köszönhetően óriási lehetőség adódott számára, mégpedig egy duett Celine Dion énekesnővel, az 1999-es Grammy gálán. Eredetileg Andrea Bocelli lett volna Dion partnere, azonban ő a rossz időjárásnak köszönhetően nem tudott a helyszínre utazni. Foster azonnal hívta az ekkor még csak 17 éves Groban-t, akiről Dion így nyilatkozott:

Amikor megláttam feljönni a színpadra ezt a srácot, úgy tűnt mintha inkább hátrálna, pedig felém jött. Nagyon meg volt rémülve, a vállai teljesen behúzva, látszott rajta, hogy iszonyatosan zavarban van. Megkérdeztem tőle, hogy ismeri-e a dalt, mire azt mondta, hogy „azt hiszem”, én meg azt gondoltam, hogy jólvan, adjunk neki egy esélyt. Aztán elkezdett énekelni és a zenekar szinte abbahagyta a játékot, mindenki őt figyelte, akik eljöttek megnézni a próbát, abbahagyták a beszélgetést, s velem együtt szájtátva csodálták azt a hihetetlen energiát, amivel ez a fiú énekelt. Felfoghatatlanul gyönyörű volt.

A duett amit előadtak, a The Prayer (Az imádság), Foster egyik korábbi szerzeménye, amit a Dion-Bocelli páros már évek óta nagy sikerrel énekelt. Különösen nehéz a duett férfi tagjának ez a dal, mert a közös részeknél végig magasabb a férfi szólama, mint a nőé, éppen ezért volt Dion párja eredetileg a tenor Bocelli. Azonban ifjú baritonunk fantasztikusan vette az akadályt, a zene- és a filmipar prominens személyiségei előtt, ott ült David E. Kelley is, aki aztán később kreált egy szerepet neki a korábban említett sorozatban.

Az azóta eltelt években Groban folyamatos nemzetközi szereplésekkel építette tovább karrierjét, sőt idén ősszel már negyedik lemezét adta ki. Albumai többszörös platinum díjakkal rendelkeznek, a 2003-ban megjelent Closer például ötszörös platinum, ami körülbelül 5 millió eladott CD-t jelent. Legutóbbi albumát, a Noel-t, már a híres Abbey Road-on lévő stúdióban vette fel a Londoni Filharmonikusok és az Afrikai Gyermekkórus közreműködésével. Szívügye a jótékonyság, rengeteg ilyen jellegű koncerten vett és vesz részt más sztárokkal, sőt, saját alapítványt is létre hozott, ami a gyerekek oktatását segíti világszerte.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.