2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Joomla 1.5 és a biztonság

A cikkből kiderül, hogy mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt és mit kell tenned, ha már megtörtént.

[ ÚJ TESZT ]

Végső gondolatok

Amennyiben sikeresen végrehajtottuk az eddig leírt lépéseket, úgy biztosak lehetünk benne, hogy sikerült jóval biztonságosabbá tenni weboldalunkat. Csodát azért természetesen ezek után sem várhatunk, és ha valaki mindenáron a mi oldalunkra pályázik, akkor valószínűleg továbbra is képes lesz fogást találni rajta, viszont a hétköznapi automatizált támadásokat bizonyosan el fogja hárítani a jelenlegi konfiguráció.

Mindez azonban semmit sem ér amennyiben más weboldalak gyengeségeit kihasználva a támadók bejutnak a szerverre. Ajánlott tehát egy megbízható és minőségi webtárhely szolgáltató választása is, amelyik probléma esetén gyorsan elérhető és kellő szakértelemmel a segítségünkre lehet. Igyekezzünk csökkenteni az emberi tényezőből eredő hátrányokat is, azaz, ha több adminisztrátor jogosultságú felhasználónk van, akkor alkalmanként őket is kötelezzük a jelszó cseréjére vagy megváltoztatására.

Legyünk elővigyázatosak és alkalmanként készítsünk teljes biztonsági mentést weboldalunkról (adatbázis + FTP tartalma), így ha meg is történik a baj és adatvesztés lépne fel, akkor is képesek leszünk visszaállítani az eredeti állapotot. Ha látogatott és sűrűn frissülő a webhelyünk, akkor legyen gyakori a mentés. Erre is léteznek már bővítmények, amik automatikusan elvégzik a backup-ot és igény szerint akár távoli FTP-re is feltöltik nekünk. Ez nagyon fontos, hiszen semmit sem ér az a biztonsági mentés, amit ugyanott tároljuk, ahol a tárhelyünk is van.

Ezekkel a tippekkel és trükkökkel ideig-óráig el lehet odázni a dolgot, de végül szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a Joomla 1.5 felett már igencsak eljárt az idő. Akinek lehetősége van rá az mindenképpen ejtse meg a migrációt vagy forduljon szakértőhöz, aki garantáltan adatvesztés valamint kiesés nélkül tudja végrehajtani ezt a feladatot. Nekünk is csak előnyünk származik a friss verzióból és nem csak a biztonság terén, hanem a temérdek új, aktívan fejlesztett kiegészítő és funkció miatt is.

Remélem sikerült ezzel a kis írással felnyitni a Joomla 1.5-öt használók szemét, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet oldaluk biztonságára, ám ha mégis megtörtént a baj, akkor a fórumban vagy privátban örömmel válaszolok a kérdésekre és igyekszem majd a tudásomhoz mérten segíteni.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.