2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

JH Audio Angie fülhallgató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Méregdrága és nem tömegtermék, de a kapott hang mindenkit meggyőz: egy extraklasszis termékkel van dolgunk.

[ ÚJ TESZT ]

Jerry Harvey hangmérnök indította el az egyénre szabott fülmonitorok gyártását az Ultimate Ears céggel karöltve. Célja az volt, hogy minden megrendelő személyre szabott, a lehető legjobban illeszkedő fülhallgatót vásároljon, ami szinte tökéletesen elnyomja a külső zajokat és a legjobb hangminőséget nyújtsa.
Miután az említett céget felvásárolta a Logitech, Harvey odébbállt és létrehozta saját vállalkozását JH Audio néven. 2009-ben megalkotta a máig híres és közkedvelt JH13 pro modellt, ami egy csapásra híressé tette a márkát, természetesen rengeteg zenész ismerte UE fejlesztő korából, így hamar felfutott a cég, termékei világszerte ismert, szeretett, keresett modellek.

Az írásban szereplő modell egy fantázianév ami az ún. szirén sorozat egyik tagja, ezt a modellt az Astell&Kern céggel „karöltve” bocsátották útjára. A név egyébként egy Rolling Stones szám címe, Keith Richards ihlette fantázianév ami heroin függőségétől való szabadulásakor keletkezett.
Lássuk okoz-e nálunk is függőséget a használat, vagy segít a zenei kötöttségtől való elszakadásban.

Az Angie egy 8 armatúrás fülhallgató, hangolható basszus tartománnyal. Ebből 2 a mély, 2 a közép 4 pedig a magas tartományért felelős.

Az armatúra (BA - balanced armature) nem a szokásos dinamikus membrán (DD- dynamic driver) elven működik, fő előnye, hogy sokkal szabadabban elhelyezhető, hangolható mint elődei, feszesebb, gyorsabb, teljesebb hangzást érhetnek el velük az alkotók. Hátrányuk a viszonylag rövid, szűk spektrumú basszus visszaadási képesség, ezt természetesen minél nagyobb méretű és számú armatúra beillesztésével igyekeznek kompenzálni, tapasztalataim szerint ez csak bizonyos armatúra szám fölött érvényesül igazán.

A „test” a 8 benne megbúvó armatúrának köszönhetően hatalmas, így sajnos a kis fülkagylóval, „bemenettel” rendelkező emberkék kiesnek a felhasználói körből, erre illik odafigyelni rendelés gomb lenyomása előtt.

A füles kábele egy 2x4 eres, potméterrel ellátott madzag, aminél külön szál fut a mély-, magas- és a középfrekvenciás egységhez, egy pedig a közös pont. Mint említettem a basszus tartomány hangolható, és valóban elképesztő hangzásbeli különbségek adódhatnak egyes állásokban, én (óramutató járása szerint) 2-3 óra között használom. Egyébként nem tanácsos állandóan tekergetni, egy elég finom Tocos japán smd trimmer potméter hangolja a mély frekvenciás részt, ami a gyári specifikáció szerint 100 állításra van tervezve. Nyilván nem is erre találták ki, inkább az egyéni mély tartomány preferenciák különbözőségének kiküszöbölésére.

Építési minőség

Mivel egyedileg kézzel készült termékről van szó, elvárható a precíz megépítettség. Nos ezen a ponton elég gyakran előfordultak hiányosságok, ezeket a gyártó igyekezett kiküszöbölni, mára jó részük eltűnt. A vetőcső hossza, a benne elhelyezett acélcsövek helyzete, a kevlár test kinézete egyaránt felbukkantak a minőségi kifogások között és valljuk meg őszintén, manapság sem teljesen hibátlan az árukészlet ezért alaposan illik megvizsgálni a készterméket, első sorban a fülhallgató testét.
A kábel már méretre is strapabírónak néz ki, a csatlakozók rendben vannak, természetesen kizárólag ezzel a szériával kompatibilisek.

Tartozékok

Kapunk hozzá szép nagy dobozt, különféle illesztékeket, egy tisztító és egy basszus hangoló egységet (mini csavarhúzó) illetve egy 2,5 mm-es balanced csatlakozóval szerelt plusz kábelt amit egyes speciális lejátszók-erősítők kimenetéhez csatlakoztathatunk. A szintén hozzá kapott – egyébként nagyon szép kivitelű és anyagú – tároló dobozt nem sok mindenre lehet használni, mert a fülhallgató vezetékkel együtt biztosan nem fér el benne, így legfeljebb a másik kábel tárolására alkalmas.

Az illesztékek közül a szivacsokat tudom ajánlani, a szilikonok vége szűkebb, mint a vetőcső, ezért ráülhet a végződésekre (acél csövekre) ami miatt elnyomhatja a hangképet. Ha tehát mégis szilikon illeszték mellett döntünk, érdemes beszerezni hozzá egy Spiral Dot vagy Spinfit illesztéket (utóbbi vége dönthető ezért nagy népszerűségnek örvend). Én egy egyéni illesztékkel használom, a kapott hang nem összevethető az univerzális illesztékek hangképével.

Hang

Az eddig hallott legteljesebb, fejhallgató „szerű”.
Megfelelő meghajtó egységgel a hangszerek pontosan elhelyezett, precíz, nagy testtel rendelkező egységes színpadot alkotnak.
Nagy szavak, de úgy érzem a hang kilép a fül tartományából. Hangfalas előéletem kellemes emlékei jutnak eszembe, amikor ülök egy hangfalpár előtt, de nem a hangfalakból hallom a zenét, hanem a térben mindenhol ám jól elkülöníthető, precíz, élvezhető módon.
Ez bevallom őszintén fülhallgatótól eddig elképzelhetetlen volt számomra.

Mély hangok…nos tapasztalatok alapján az armatúrás fülesek legnagyobb gyengéje, persze válhat erősséggé is. Mit értek ez alatt? Nagyjából egy dinamikus membrán mélyeit egy hosszan elnyúló folyamatként éljük meg többnyire, ha ez még túlsúlyos is, akkor „ráül” a hangképre, minden erről a tartományról szól. Armatúrás fülesek mélyei planáros karakterűek, ezért itt jobban oda kell figyelnie a gyártónak a mély szekcióra, mert gyakorta elvesznek annyira gyorsan zajlik le a lecsengésük. Viszont itt is bekövetkezhet átesés, erre példa a sokak által ismert Shure 846 modell ami mélyei (főként a túlsúlyuk) miatt megosztó.
Szerencsére az Angie-nél figyeltek erre, két nagy méretű armatúra felelős a mély tartományért, ráadásul hangolni tudjuk a mélyek arányát. Bátran állíthatom, hogy bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő mennyiségű mély energiát. A mélyek erőteljesek, gyorsak, precízek, először hallom milyen széles spektruma lehet egy bőgőnek, dobnak vagy basszusgitárnak.

Középtartomány lineáris, kiemelést nem hallok, minden a helyén. Az eddig hallott legteljesebb zongora (nehéz hangszer), női és férfi énekhangok, de gyakran járok úgy, hogy egy rég hallott felvételen olyan elkülönüléseket, minőségbeli különbségeket veszek észre amit eddig egyáltalán nem hallottam. Hangszerek teste hatalmas, nem csak a hegedű húrjai szólalnak meg, de a fa test saját hangja is tökéletesen hallható.

Kissé féltem a 4 darab magas tartományt képző armatúra nagy számától (elnyom, mindent, túl éles…stb) de igen kellemesen csalódtam. Egyrészt teljesen illeszkedik a hangképbe, másrészt nem a mennyiséget, arányt, hanem a minőséget, a magas hangok még jobb szétválasztását, különbözőségét növeli.

Nagyon meghálálja a megfelelő forrást, én egy ideig AK100 lejátszóról hallgattam, de be kellett hozzá szereznem egy külső erősítőt, na nem a hangosság miatt, az eddig is meg volt, a tér szélei, az általános dinamika hagyott némi kívánnivalót maga után de a kiegészítéssel minden a helyére került.
Időközben gyártattam hozzá egy ún. upgrade kábelt ami az amúgy is precíz hangképet tovább finomítja, főleg a középhangok megszólaltatásánál érzem létjogosultságát.

Végszó

Szállítási, és különféle járulékos költségekkel (amerikai megrendelés esetén vám, áfa) együtt 1300-1400 dolláros bekerülési költséggel kell számolnunk, ha egyéni fülre öntött fülmonitort (CIEM) tervezünk akkor az 200 dollár plusz kiadást jelent.

Drága, nehezen beszerezhető, nagyon meg kell vizsgálni a vásárolt termék minőségét és ráadásul háklis az előtte álló hangkeltő egységekre.
Nem tömegtermék, bizonyos elmeháborodott állapot szükséges megvásárlásához (erről a neve is árulkodik) de a kapott hang mindenkit meggyőz; egy extraklasszis termékkel van dolgunk.

Akik szeretnének kiábrándulni az állandó zenehallgatási kényszerükből jól fontolják meg, meghallgatják-e próbaképp, mert vélhetően ellentétes hatást generál…odaszögez minket, elvarázsol, nem enged, nem hagyjuk abba a zenei nirvána ostromlását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.