2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Játékos egerek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minitesztemben próbáltam összefoglalni a jelenleg piacon található összes olyan egeret,...

[ ÚJ TESZT ]

Minitesztemben próbáltam összefoglalni a jelenleg piacon található összes olyan egeret, amelyet a manapság tetszetős ''gaming'' jelzővel láttak el. Mindezek mellett belekerült még egy-két régebbi egér is, ami ugyan nem ''gamer'' egér, mégis tökéletes profi játékosok számára is. Mindezt a teljesség igénye nélkül.

Amit az egerek adatrairól tudni kell, az az, hogy 2 fő jellemzője van, a felbontás és a frissítés (más néven válaszidő).
Minél nagyobb a felbontás, annál jobb az egér, azonban 1000 dpi feletti felbontást nem használ ki egy átlagos játékos, még rángatásnál sem.
A frissítésről pedig annyit, hogy az USB alapfrekvenciája 125Hz (8ms), ha nagyobbat akarunk akkor patchelni kell az USB rendszert, amit egy program segítségével érhetünk el.
250Hz (4ms), 500Hz(2ms), 1000Hz(1ms). Gyakorlatban ritka az az eset, amikor ezen múlik egy frag. De előfordulhat.

[kép]

Ősrégi szabály, hogy komolyabb játékra a golyós egér teljesen alkalmatlan. Erre egyébként a Razer cég cáfolt rá a 90-es évek végén, amikor is a görgős technikát vegyítették az optikaival, így megszületett a Boomslang, amely 2000 dpi felbontással azonnal a profi játékosok kedvencévé vált (ezzel játszott többek között a nagy nevű Fatal1ty bácsi is Így a Razer név egy legenda lett. Aztán valahogyan a eltűnt a hardverpiacról egészen 2004-ig, amikor is a Terratec jóvoltából piacra került a Boomslang felújított változata, majd később a mostani teszt egyes résztvevői is, mégpedig a Diamondback, Copperhead és Krait. Nemrég röppent fel a hír egy új egérről, amely a Death Adder nevet kapta. Sőt a Microsofttal közösen nemrég piacra dobtak egy Habu nevezetű rágcsálót, de erről majd a Microsoft címszó alatt.
Adatai alapján a Diamondback a világ legjobb optikai egere volt megjelenése idején. Formája teljesen szimmetrikus, így a bal kezesek is probléma nélkül használhatják, ami ritka a gamer egerek között.
A desing tetszetős, a Magma piros, a Chameleon zöld színben tündököl. Később megjelent a limitált számban kiadott Plasma kék színben, és a hófehért Pro 1.6.
A formát elsőre talán picit szokni kell, de nem annyira vészes. Talán azoknak jelenthet gondot akik kicsit teltebb, jobban kézbe illő egérről szoknak át.
Az optikája tökéletes, soha nem ránt vissza. Minden helyzetben pontosan úgy reagál, ahogyan azt a felhasználó óhajtja.
Egyetlen negatívuma, hogy driver nélkül nem működik tökéletesen. Már ha ezt lehet kellemetlenségnek nevezni.
Tavaly érkezett meg a Copperhead, amely már lézeres letapogatóval rendelkezik, 2000 dpi felbontás mellett.
Szokványos Razer design, 3 féle színben (kék, zöld, piros), pulzáló Razeres-kígyós emblémával. Kicsit teltebb a formája a diamondbackhez képest, ez főleg a nagyobb kézzel rendelkezőknek jó hír. Szerintem a formát tökéletesen eltalálták. Akár a világ legjobb egere címet is megkaphatná (sok magazintól meg is kapta). Viszont jöjjön a fekete leves:
A lézeres technikának köszönhetően sajnos az alap driverrel az egér FPS játékra szinte használhatatlan, azonban a Razer programozói írtak hozzá egy tökéletes verziót, amivel visszarántás-mentesen működik ez a rágcsáló is. Vagy mégsem? Sajnos több hónapos használat után sem sikerült rábírni az egeret arra, hogy nagyobb rántások után ne kössön ki a célkeresztem az egekben.
Lézeres egér vásárlásakor, még olyan dolgokat is figyelembe kell venni, hogy olyan egérpad legyen alatta, amivel működik, mert sajnos ezek az egerek nagyon érzékenyek az egérpad anyagára is. Így nálam a Copperhead jött, működött, de nem győzött.
Idén dobta piacra a cég a Krait típusjelzésű egerét, amelyet kifejezetten RTS és MMORPG járékosok számára fejelsztettek ki. 1200 kattintást is kibír másodpercenként.
Az optikája a Diamondbackből átvett tökéletes 1600 dpi-s verzió, desing is a már-már megszokott kis módosítással. Kicsit laposabb elődeinél. Kevesebb gombbal, elvileg olcsóbban is. Sajnos nálunk előfordult az a helyzet, hogy drágább a Diamondbacknél, így aki Razert akar venni, az inkább az utóbbit válassza.
És még karácsony előtt megjelent a Death Adder, ami végre tényleg a világ legjobb egere lehet. Jobb kezes design (nekem a szimmetrikussal sem volt bajom , 1800 dpi optikai letapogató, és a jó öreg razeres extrák, így az on-the-fly sensitivity, 1000Hz frissítés, mindig bekapcsolt üzemmód, 16 bites adatsávszél.
Meglátjuk mennyire lesz jó egér.

[kép]

Szintén hasonlóan nagy névvel rendelkezik a Logitech is az egerek piacán. Méltán vált híressé a 2003-ban piacra dobott MX szériával, ekkor jelent meg az MX300 és MX500. Az utóbbi szintén egy legendás sorozat első darabja. Hamar rájött a Logitech, hogy az 500 jó, így 2004-ben megjelent a folytatás, az 510, javított optikával, majd 2005-ben az 518 immáron kifejezetten gamer egérként 1600 dpi vel, válaszként a Razer Diamondbackre. Majd 2005 év végén piacra kerültek a G szériás egerek, G1, G5 és G7 néven. Ezek már lézeres rágcsálók csakis játékosoknak (G=gamer).
A Logitech sem ma kezdte a szakmát, és jó pár egér lejött már a gyártósorukról. Erről tanúskodik a tökéletes MX518, amely optikai egér. A gyártó az MX500-al debütált designt mentette át az utódok számára, tulajdonképpen az 510-518-G5-G7 apró módosításokkal ugyanúgy simul a kézbe, különbség a gombok elhelyezkedésében és mennyiségében található. Sajnos balkezesek nem használhatják eme csodás egeret.
Az MX518 optikája tökéletes, soha nem ránt vissza, az egérmutató mindig ott van ahol annak lennie kell.
A G5 már lézeres, 2000 dpi vel, viszont csak 500Hz-re képes stabilan. Tökéletes egér, tilt wheellel, ami sokszor hasznos lehet, azonban egy-egy izgalmas war alatt a középső gomb lenyomása szerintem teljesen lehetetlen, mert vagy jobbra, vagy balra sikerül a görgőt elmozdítani, lefelé ritkán. Így szerintem a középső gombra ne bindeljünk fegyverváltást.
Ha túl könnyűnek éreznénk G5 egerünket, akkor speckós súlyokkal nehezíthetünk rajta. Hozzáteszem, hogy alapból nehezebb mint bármelyik Razer egér.
A G7 teljesen megegyezik a G5-tel, kábelmentes kiszerelésben, és lényegesen magasabb áron.
Ősszel kerültek a piacra a Revolution egerek, amelyből egyből kettőt kapott a közönség. Az MX és a VX Revolution. Szintén lézeres optika, és a G7 től megszokott USB stickes wireless megoldás. Az újdonság a görgőben rejlik. Lendkerekes meglodás, amivel minden eddiginél gyorsabban pörgethetünk végig egy oldalt tele adatokkal. Látványos, ámde szerintem haszontalan megoldás. A VX kicsit kompaktabb megoldás inkább notebook tulajok számára, az MX pedig nagyobb verzió otthoni PChez. Játékban a speckós görgő semmit sem ér. Habár nem kifejezetten játékosok számára tervezték, azonban formája miatt játékosoknak is jól jöhet eme csodás egér.
A Logitechnek sem sikerült sajnos tökéletes lézeres optikát kidolgozni. Ugyanis meg tudtam ezeket a szépségeket is rángatni úgy, hogy kiakadjanak. Holott több fórumon is dicsőítették a G5 tökéletes lézerét. Sajna úgy néz ki várni kell a tökélyre még egy darabig.

[kép]

A hardverelemekről keveseknek jut eszébe a Microsoft, hiszen nem is ez a fő profiljuk, viszont olykor-olykor ők is előrukkolnak tökéletes darabokkal. Sőt manapság egyre nagyobb részesedéssel bír a hardverpiacon is.
Az Intellimouse szériáról sokat mesélhetnének a pro gamerek: Olcsó, tökéletes, driver telepítését nem igénylő egerek kiváló optikával.
Intellimouse 1.1A, 3.0, Wheel mouse 1.1A. Tavaly pedig megérkezett a Lasermouse 6000.
Az 1.1A optikával szerelt egerek remekül működnek, nem rántanak vissza, és 800 dpi-s felbontásuk ellenére semmilyen különbséget nem mutatnak az 1600 dpi-s ellenfeleikkel szemben. Ráadásul kedvező áruk is csábító lehet.
Az Intellimouse 1.1A és a Wheel mouse 1.1A teljesen szimmetrikus, és akár 1000Hz-en is mehet szerencsésebbeknek, de stabilan 500-on biztosan.
Az Intellimouse 3.0 sajnos manapság ritkaság, viszont stabil 1000Hz-es frissítésével a játékosok kedvence. Nem szimmetrikus, így bal kezeseknek nem ajánlott.
Sok játékos még a mai napig is ezzel az egérrel játszik, így ősszel a Microsoft úgy döntött, hogy újra gyártósorra dobja az egeret. Az első szállítmányok hazánkba december elején érkeztek.
Tavaly év végén dobta piacra a Microsoft a Lasermouse 6000-es egerét, ami játékos egérként lett meghirdetve, azonban a cég elkövette azt a nagy hibát, hogy nem tette lehetővé a lézeres letapogató firmware-es frissítését. Az egér sajnos low és mid-senses játékosok számára teljesen alkalmatlan, ugyanis elég gyakran visszaránt. Formája azonban tökéletes, és szimmetrikus. Remélhetőleg hamarosan megjelenik a javított verzió.
Nyár végén röppent fel a pletyka, hogy a Microsoft és a Razer egy új egeret dob piacra. A bejelentés után kiderült, hogy a pletyka igaz volt. Az egér a Habu nevet kapta. A Copperhead lézeres technolódiájával és a Microsoft-Razer közös szimmetrikus designjával vegyítve egy elég jó kis egeret kaptunk. Sajnos hazánkban elég ritka ez az egér. Szerencsésebbek már kifaghattak egy két darabot belőle. Nekem sajnos még csak kívülről sikerült látnom, így teszteredményt nem tudok írni. Azonban a Razer lézeres technikája nem túl pozitív számomra. De meglátjuk, hátha írtak rá normális firmwaret.

[kép]

Ha megkérdeznénk 10 játékost, hogy milyen egere van, akkor 9 biztosan ezen márkák egyikét említené meg. Ami persze nem is csoda, hiszen sokszor nem is említik meg hogy vannak olyan gyártók, akik képesek jó egeret gyártani. Pedig azért akad még.
Ilyen például az A4tech is, aki nemrég rukkolt elő kifejezetten játékos szériájával, az X7 tel.
Szintén keveseknek jut eszébe a Saitek név, ha gamer egérről van szó, pedig van egy PC Gaming 1600 dpi felbontással rendelkező rágcsálója, amiről szintén szó esik majd a tesztben.
Az A4techet és a Saiteket szinte számításba se veszik a játékosok. Pedig az A4Tech kifejezetten jó kis egereket dobott piacra kedvező áron. Különlegességük, hogy a bal egérgomb bal felső sarkában található egy pici piros gomb, amely 3 kattintásnak felel meg, így fps játékban talán kis előnyt jelent. Azonban nagyobb LAN eseményeken elképzelhető, hogy ezek az egerek tiltottak lesznek.
Sajnos az optikája azért hagy némi kívánnivalót maga után, azonban aki nem akar sokat költeni annak érdemes kipróbálni.
A Saitek PC Gaming mouse első fogásra tökéletes. Kicsit Logitech hatása van, bal kezesek ne is próbálják. Bal oldalon 2 gomb, jobb oldalon 1 hosszú gomb, mindhárom tökéletesen elérhető. A jobb és bal gombok kicsit nehezebben nyomhatóak le. 1600 dpi-s felbontásával, és kedvező árával szintén ajánlott kategória.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.