2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Játékajánló Android telefonokra

A Sony Ericsson Neo V bemutatása játékgépként és játékajánló Androidra.

[ ÚJ TESZT ]

Házilag fejlesztett játékok Android-ra

Házilag fejlesztett játékok Android-ra

A nagy cégek mellett vannak lelkes programozók, akik saját maguk nulláról vagy egy erős alapra, az Unity grafikus motorra (emlékeztetőül, ezt használja pl a Shadowgun is) építve saját játék készítésébe vágták a fejszéjüket. Kipróbáltam ezek közül néhány ígéretesnek bizonyulót és összegyűjtöttem őket:

Baldurs Gate 2/Icewind Dale 2/ Planescape:Torment
Mobiljátékosok körében már ismert, hogy a Baldurs Gate készítői elkezdték átportolni a második részt mobiltelefonokra, azóta a Gyümölcs tulajok a markukat dörzsölik és várják a megjelenést, az Android tulajok pedig imádkoznak, hogy a mi platformunk is kapjon portot. Az igazság azonban az, hogy egy külső felületnek, a GemRB-nek hála Android-ra már van "port". A port azért van idézőjelbe téve, mert a GemRB program a PC-s változatot futtatja 1:1-ben a telefonon/tableten (e miatt szükséges hozzá az eredeti CD-k is a játékhoz). Jó hír, hogy nem specifikusan a BG2-re lett írva a program, hanem a játék által használt grafikus motorra, tehát képes futtatni minden játékot, ami ezt a grafikus motort használja, így fut többek között az Icewind Dale 2 és a Planescape: Torment is. Hogy mennyire játszható egy számítógépre optimalizált RPG egér helyett touchscreen-el, azt mindenki döntse el maga.

Theme Hospital
Régi nagy kedvencem, egyike az első játékoknak, amit megvettem. A Baldurs Gate 2-höz hasonlóan elkezdtek dolgozni egy programon, a Corsix-TH-n, ami képes ennek a PC-s változatát is futtatni Androidon és jelenleg már a 0.65 verziónál tartanak. Még van benne bug, de folyamatban van a fejlesztése. Nem hittem volna, hogy egyszer még ismét leporolom ennek a játéknak is a CD-jét (ehez is kellenek a PC-s változat eredeti fájljai).

Counter Strike Portable
A híres és milliók által játszott multiplayer FPS játékot elkezdték rajongók átportolni Android telefonokra is. Botok, a single és a multiplayer is már működik ("hivatalosan" német szerver a főszerver, de van más szerver is), de még sok bug van benne és még sok munka van vele, viszont megéri várni, már csak azért is, mert ingyenes és az is lesz.

Portal
Egy orosz programozónak hála felcsillant a remény, hogy a kedvenc szuperszámítógépünk által kreált feladványokat útközben, a telefonunkon is megoldhassuk és elkezdte a Portal első részét átportolni Android operációs rendszerre. Kipróbáltam a béta demót, látszódott, hogy még rengeteg munka van vele, még sok bug volt benne és az FPS is kicsit alacsony volt, ám a hibák javítása, az optimalizálás és persze a játék többi részének a befejezése sajnos nem következhetett be hála annak, hogy a VALVe leállítatta ezt az ingyenes projektet.

Crysis
Nagyon benne vannak az Android fejlesztésben az oroszok, még a Crysis-t is elkezdték átírni mobiltelefonokra és tabletekre az Unity grafikus motorral. Az általam kipróbált pre-pre alpha verziójához híven hiányos (jelenetek hiányoznak), az UI se ott van igazán, ahol kellene és maga a sziget is messze van a játszható állapottól, viszont arra elég, hogy lássuk, jó lesz ez...legalábbis lett volna. Nem vagyok teljesen képben a fejlesztés állapotáról, de félfüllel azt hallottam, hogy leállították és inkább másra koncentrálnak.

S.T.A.L.K.E.R.
Az egyik legjobb ukrán játékot is felkarolták az oroszok és elkezdték rajongók egy közös project keretében leprogramozni Android telefonokra is a Stalkert. A Stalker (vagy a fejlesztők által használt másik nevén, a "Project 7") még elég kezdetleges állapotban van, az általam kipróbált teszt változat is csak annyira elég, hogy lássuk, hogy készül "valami", mivel nincs benne még jóformán semmi, csak egy romos épület, ami noclip-el be lehet járni. A project fejlesztés alatt van, lelkes programozók és 3D modellezők dolgoznak rajta, viszont azt már az elején leszögezték, hogy ez nem 1:1-ben az a Stalker lesz, amit láttunk PC-n, azonban igyekeznek hangulat szempontjából azt megközelíteni.

Ennyi lett volna a házilag készített/készülő játékok. A lista nem teljes, vannak más projektek (pl Dota), ezek csak azok amiket én ígéretesnek tartok/tartottam. Én bízok benne, hogy jövő ilyenkor a még folyamatban levő fejlesztések még mindig folytatódni fognak vagy addigra sikeresen befejeződnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.