2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

"Játék" a G80-nal!

A 2006-os év nagyágyújának Vmod tuningja, annak részletes leírása. Van hozzá merszed?

[ ÚJ TESZT ]

Mit hova és miért

Ha úgy érezzük minden megvan kezdjük el a 3 vagy 4 vezeték beforrasztását a kártyára, talán ezen a ponton a legegyszerűbb elrontani.
Stabil jól megvilágított helyre tegyük le GTX-ünket ahol nem csúszkál nem mozog.

Első körben keressük meg ezt a pontot. A kép kedvéért lehúztam róla a zsugorcsövet:

Felnagyítva jól látható hova kell forrasztani a vezetéket! Jól nézzétek meg!!! A vezeték egy 6x0.22-es riasztókábelből került ki, és ezt is apróztam még, azaz ennek az 1db 0.22-es vezetéknek kettő szálát forrasztottam oda. A forrasztás minősége nem mindegy, ne érjen bele más SMD alkatrészekbe, és az se árt ha stabilan ott van. Ez stabil higgyétek el, húzom jön a kártya is. Én tettem még oda egy darab zsugorcsövet amit bevágtam és így rá tudom tolni a forrasztásra.

Tegyük fel sikerült a forrasztás, van még legalább 2 ilyen pontunk, hál ég ezek már nagyobbak:

Ezzel a 2-vel már nem lehetett problémánk.

Eredetileg 4 forrasztási pontról szolt minden cikk, de én csak 3-al éltem mert a memóriához nem akartam nyúlni. Az oka az, hogy alapból annyira magas feszültségen megy ez a 768Mb ram, hogy kár vele foglalkozni, jó vége nem lenne a dolognak. Egy PH-s kolega felhívta a figyelmem, hogy a GPU feszültség növelése jótékonyan hat a memória tuningra is, ebben maximálisan igaza van, kapunk egy kis pluszt. Már felmerült bennem mennyivel több pluszt kaphatnék ha beforrasztom azt az egy lábat és ráakasztok egy kb 25Kohmos trimmer potenciométert....>>

Aki merész az próbálja ki, én ha neki is állok alapból 50K-s trimmert akasztok ide, mert nem akarom túlfesszel indítani a ramot.
Forrasztások kipipálva, keressük elő a ragasztópisztolyt és rögzítsük vele a vezetékeket (a korábbi képeken látható módszerrel), gondolom mindenki nagy vezeték darabokat forrasztott, nem pedig ilyen kis nyúlfarknyi semmiségeket. A nyuszikra is visszatérek még. ;)

Tegyük vissza a kártyát és kapcsoljuk be a gépet, előtte azonban szigeteljük le a vezeték végeket, jó estben minden maradt a régiben, nem égett oda semmi és nincs grafika hibánk sem.

Most leírom milyen vezeték mit takar!
Az első körben beforrasztott vezetékre akasztjuk majd a sorba kötött 100 és 500Ohmos trimmert, majd a másik vége kap egy földet(fekete vezeték tápoknál) , valahogy így ha nem lenne világos.>>>

*****************************************************************************************************

A második pontban beforrasztott két vezeték mérőpont lesz, a GPU és a MEMÓRIA feszültségének mérésére, szintén földet kap és már látható is lesz a multiméteren az egyen(DC) feszültség.

*****************************************************************************************************

Az utolsó általam nem felhasznált pont lenne a memória feszültség emelés pontja, ide kell akasztani a 25K-s trimmert, majd azt is föld pontra kötni.

*****************************************************************************************************

Sokszor előjött a föld - negatív ahogy tetszik - szó, ebből is keríteni kell egyet, legjobb ha a kártyán keresünk! PL:

megtalálja a por! :D

A pirossal jelölt pontok a 12V-os lábak a kékkel jelölt pontok a föld pontok, nem összekeverni mert nem lesz jó vége, ajánlom azt beforrasztani amit a képen is láttok.
Eddig ha minden jól ment van egy kicsit javított hűtésű GTX-ünk és pár lógó vezetékünk, szerintem állítsuk össze a mi kis áramkörünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.