2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

"Játék" a G80-nal!

A 2006-os év nagyágyújának Vmod tuningja, annak részletes leírása. Van hozzá merszed?

[ ÚJ TESZT ]

Előkészületek

Mielőtt nekilátnánk a Vmodnak tegyük rendbe a kártyát és ellenőrizzünk néhány dolgot, ellenkező esettben el fog füstölni valamink. A kérdés nem az, hogy el fog vagy sem hanem, hogy mikor és mi. Gyári hűtés a célra alkalmatlan, főleg ha egy éve nem látott ecsetet. Ha nincs lehetőség beszerezni új, nem gyári hűtőt akkor legalább javítsunk azon amink van, ez így elég lesz a tuningok tesztelésére 100%-os ventilátorral. Volt időm tanulmányozni a gyárit mert nem kis macera volt beszerezni az AC Accelero Xtreme 8800-at. A következő képpen teszteljünk gyári coolerrel: Hagyjuk annyira lehűlni a kártyát amennyire csak lehet és utána indítsuk a tesztet, következő teszt előtt újra hagyjuk hűlni, ellenkező esetben megsül mert rádolgozik az amúgy is baromira meleg bordára. Addig jó ez a hűtő tuningnál míg át nem melegszik, utána egy......
Első körben takarítsuk ki a bordát, oldalt 3 és a gyártó címkéje alatt találunk további 3 db csavart, ezeket kicsavarva le tudjuk venni a műanyag burkolatot, nekem egy év után helyes kis pókhálószerű porból és egyéb kisebb bogarakból álló massza alakult ki az alumínium lamellák szélén, tökéletesen meggátolva a levegő szabad áramlását. :D Már ennek eltávolítása 2-3 fokot jelentett (üresjárásban GPU dióda) ellenőriztem!
Operáljuk le GTX-ünkről a bordát, mi sem egyszerűbb, először ezeket vegyük ki

majd találunk a kártya tetején sok-sok rugós csavart (piros körök, részlet), ezek rögzítik a hűtőt a nyákhoz, lassan lazítsuk ki őket, én körbe körbe mentem, mindig egy kicsit lazítottam rajtuk még ki nem tudtam őket venni. Találunk még itt sima egyszerű csavarokat is, ezeket ne piszkáljuk (kék körök), mert ez a 8 csavar a mag körüli keretet rögzíti, jó az ott nem kell levenni.

Ha ezzel megvagyunk jöhet a neheze, engem meglepett az az erő amivel sikerült a hűtőt elválasztani a magtól, azt hittem előbb törik el a kártya. Ki mibe hisz, én nem csavargatnám még finoman sem a bordát: [link] Maradtam a felfűtőm a karit és utána gyorsba ki a csavarok majd ujjamat a PCI-E csatlakozó és a borda közé szorítom, majd finoman játszok vele módszernél, leírva durva, valóságba nem az: [link]
Végül cuppant egyet és elém tárult az amit fent már láthattatok. Nem is értem, hogyan bírta ki eddig ezzel a hűtéssel, egy ilyen kártyára ennyire hanyag, gány hűtést ráapplikálni....
Annyi "paszta?" volt a magon amivel 8 kártyát felpasztáztam volna, nem hőt adott át hanem szigetelt, lekapartam: [link], ez nem paszta, ez gyurma, állítom, hogy nem hő átadásra találták ki, kiskoromba ugyan ezzel játszottam.... Arról nem is beszélve ,hogy a hűtő réz magjára jó vastag alkoholos filccel rá volt írva egy 2-es, újabb pofon a hővezetésnek! :D
Itt még nincs vége a gyári hűtő borzalmainak! A memória hidegen tartásáról valamiféle fehér anyag gondoskodott, közelebbről megnézve ez nem más mint gézbe itatott szilikonpaszta valamiféle anyaggal megspékelve, hogy ne száradjon ki és ne folyjon el. :D Folytatom! Nézzétek meg a következő képet: [link]
A karikázott részen látni 4 sorba soronként 3 chipet, ezek a ramhoz tartoznak arra már rájöttem, a lényeg az, hogy gyári hűtésnél ebbe a részbe belelóg a nagy borda, Accelero Xtreme 8800 használatakor kapunk 4 kis "tüskét" ezek hűtésére! Okos volt aki ezeket külön kezelte, mert nem melegszenek, én nem bírtam langyosnál jobban felmelegíteni őket. A gyári hűtés fűti ezeket nem hűti, agyrém!
Ha észhez tértünk a sokktól jöhet a feljavítás, a magról és a hűtő réz magjáról távolítsuk el a pasztát, én erre a CPU polírozásnál jól bevált foltbenzint alkalmaztam. A memóriákról csak akkor távolítsuk el a fehér hővezető anyagot, ha van pótlás és ezután ezt is és a hűtő memóriára eső részét is foltbenzinnel tisztítsuk meg. Pl itt PH-n és Conrad.hu-n (keresés: hővezető fólia) is beszerezhető hővezető párna. GPU-ra [AC MX-2] névre hallgató pasztát ajánlok, vékonyan kenjük be. Tegyük fel kész a GPU pasztázás és a memória párnák pótlása, helyezzük vissza a hűtést. Óvatosan a csavarhelyek fölé illesszük, majd finoman nyomjuk oda, NE forgassuk-igazgassuk, inkább vegyük el és illesszük oda újra, majd csavarozzuk vissza, körbe körbe lassan húzzuk meg a csavarokat. A ventilátor tápdugóját ne felejtsük el visszadugni. Indulhat a gép, ha mindent jól csináltunk jó pár fokot fog javulni a kártyánk átlagba.
Azt felejtsük el, hogy levesszük a műanyag burkolatot és a lamellák fölé rakunk egy ventilátort, csak rosszabb lesz, ezt is kipróbáltam.

Következő dolog amit ellenőrizni kell az a táp! Ez nagyon fontos mint rájöttem! A megfelelő topicban próbáltam megfejteni a következő jelenségre: Egy laza tuning alatt miért kezd el kb 10 perc után felpörögni a Csifim ventilátora. Szembesülnöm kellett vele, hogy a Chieftec GPS-550ABA - 550W nem elég a célra. Bárki bármint mond az adatlapomon szerelő géphez kevés ha GTX tuningot is szeretném használni. Sok-sok okos ötlet ellenére én mértem, áramot. A GTX 2db 6-os csatlakozón kap plusz kakaót, ezen dugók mindegyike 12V-al táplálja a kártyát. A dobozom előkeresve kis apró betűkkel ott szerepel, hogy legalább 450W és 12V-os ágon 30A leadására képes táp kell hozzá. Arra volta kíváncsi mennyivel vesz fel többet a kártya egy laza tuningnál. Egyik 6-os ág 1 szál vezetékére ráakasztottam a multiméterem, a mért eredmények értéke mindegy, az nem mindegy mennyivel többet mutat a műszer ilyenkor.
Vmod OFF windows alatt idle: 0.15A
Vmod ON emelt órajelek (legalsó feszhatárral) windows alatt idle: 0.2A
Azt is megsúgom ha már csak alkalmazunk egy órajel értéket (idle) többet vesz fel a kártya.
Terheléskor nem arányosan nőnek a felvett áram értékek, furmark alatt 1.02A is folyik, úgy, hogy alapon, azonos beállításokkor közelébe nincs ennek(0.6 - 0.8A), levontam a következtetést, a kártya a legalsó Vmodos beállítással is lényegesen többet vesz fel a hálózatból mint alap teljesítményen! Merem állítani, hogy el tudnám füstölni a tápomat egy erős tuning + IntelBurnTest v2.2 alatt.
Érdekességképpen elmondanám, hogy nem a 3d Mark 06 veszélyes áramfelvétel terén, hanem a FurMark és az ATItools, nagyon nagyon alázza a kártyát mindkettő, óvatosan velük! Crysis elbújhat ezek mellett.
Tegyük fel van elegendően nagy tápunk és VGA hűtésünk, lépjünk tovább!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.