2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CHIP-8 – játék-engine 1977-ből

Az RCA COSMAC VIP számítógép és a CHIP-8 nyelv bemutatója, amely még csaknem 40 év múltán is él.

[ ÚJ TESZT ]

A Super Chip

A nyolcvanas évek elejére a 64x32 pixeles felbontáson, és a Chip-8 nyelven túlhaladt a kor. A számítástechnika, és a video-játékok iránt érdeklődőket olyan újdonságok tartották lázban, mint a ZX Spectrum, vagy a Commodore 64...


A HP 48SX számológép

A Chip-8 megjelenése után bő tíz évvel, 1990-ben, a finn Andreas Gustafson, CHIP48 néven egy Chip-8 interpretert írt a HP48 grafikus számológépre. Talán nem véletlen, hogy pont egy finn nemzetiségű fickó fedezte fel újra a – már feledésbe merült – nyelvet, hiszen a hetvenes évek végén a finn gyártású Telmac 1800 volt az egyike azoknak az RCA 1802 CPU-val rendelkező gépeknek, amin az eredeti Chip-8 értelmező futott.


A Telmac 1800 számítógép (forrás: Wikipedia)

A Chip-8 gyorsan népszerűvé vált a HP48 használók között, hiszen annak segítségével már egyszerűen lehetett játékokat fejleszteni a számológépre. A Chip-8 játékok nagy többsége a kilencvenes évek közepén készült.

Maga a Chip-8 nyelv is fejlődött: néhány új utasítás bevezetésével, és a képernyő felbontásának 128x64 pixelesre növelésével Erik Bryntse létrehozta a Super Chip-et. A nyelv kompatibilis maradt az eredeti Chip-8-cal: a Super Chip értelmező gond nélkül futtatta a régi programokat is.


Ant (Erin S. Catto)


Car Race (Klaus von Sengbusch)


Blinky

Kompatibilitási problémák
Nem hallgathatom el azt a szomorú tényt, hogy a kilencvenes években megjelent dokumentáció, ami alapján a HP48-ra készült értelmező, és az új játékok készültek, sajnos nem hibátlan: az eredetileg nem dokumentált bitforgató utasítások (8XY6 és 8XYE), és a regisztereket memóriába író (FX55) és onnét kiolvasó (FX65) utasítások leírása nem pontos. Emiatt néhány új játék nem fut az eredeti Chip-8 értelmezőn. Új interpreter írásakor pedig ott dilemma: vajon az eredetivel legyen kompatibilis, vagy a hibásan megírt új játékokkal?


A rosszul értelmezett forgató utasítások miatt hibásan (bal oldalt) jelenne meg a játék az eredeti Chip-8 értelmezőn

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.