Hirdetés

2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CHIP-8 – játék-engine 1977-ből

Az RCA COSMAC VIP számítógép és a CHIP-8 nyelv bemutatója, amely még csaknem 40 év múltán is él.

[ ÚJ TESZT ]

A COSMAC VIP

A COSMAC ELF sikerét látva, az RCA – 1802-es CPU és a Pixie grafikus chip gyártója – úgy döntött, hogy ő maga is beszáll a számítógép-bizniszbe, és piacra dobta a saját 1802 alapú gépét, ami az ELF továbbfejlesztett változata volt. Az új gép – az alaplapon elhelyezett video-vezérlő chipre, mint jelentős hardver-fejlesztésre utalva – a VIP nevet kapta, ami jelen esetben nem a Very Important Person, hanem a Video Interface Processor rövidítése. A gépet kezdetben 275$-ért lehetett megvásárolni.

Maga a számítógép egy 22x28 cm-es NYÁK lapon kapott helyet. A gép külső burkolatát – hasonlóan, mint a Raspberry Pi esetében – külön lehetett megvásárolni.

A billenőkapcsolók helyett a VIP már "igazi" billentyűzettel rendelkezett: az alaplap jobb alsó sarkán egy 16 gombból álló érintőgombos hexa keypad kapott helyet. A billentyűzet mellett volt egy kétállású kapcsoló, RESET és RUN funkciókkal. A kapcsoló felett 3 LED adott visszajelzést a gép állapotáról (PWR, Q és TAPE).

Az alaplapon elhelyeztek még egy magnó interfészt is, amivel 100 byte / másodperces sebességgel lehetett kimenteni, illetve betölteni a programokat. A gépnek hangszórója is volt, amin egyszerű csipogást lehetett csak hallatni, mert a hang magasságát nem, csak a hang hosszát lehetett szoftverből állítani.

A gépnek természetesen a memóriája is nagyobb volt, mint az előd ELF-é. A VIP-t 1kB, vagy 2kB RAM-mal lehetett megvásárolni, amit az alaplapon 4kB-ig, külső kártya segítségével 32kB-ig lehetett bővíteni. Ezen felül kapott még egy 512 byte-os ROM-ot is, amibe egy nagyon egyszerű "operációs rendszer" volt beégetve. A CPU 1.76Mhz-en futott.

A COSMAC VIP grafikájáért az előző oldalon ismertetett "Pixie" chip volt felelős, képességei megegyeztek az ugyanilyen IC-vel kiegészített ELF-fel: fekete-fehér kép, 64x32 pixeles felbontással. A video RAM mérete 256 byte volt, ami a gépben telepített RAM tetejét foglalta el (2kB-os gép esetében a 0x700–0x7FF címeken).


A gép külső burkolatát külön kellett megvásárolni

Specifikáció:
CPU: RCA CDP1802 @1.76MHz
RAM: 1kB, vagy 2kB (alaplapon 4kB-ig bővíthető)
ROM: 512 byte (0x8000 – 0x81FF címen)
Grafika: CDP1861 video-vezérlő, 64x32 pixeles felbontás, 1 bites színmélység
Hang: fix frekvenciájú hang
Magnó interfész: 100 byte / másodperc olvasás / írás
Billentyűzet: 16 gombos hexa keypad

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.