2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

J&W Minix M1200 - az olcsó Atom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta szemeztem a J&W Minix netbookjával, ami már három hónapja a társam. Szeretem? Kiderül.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, belső

A netbookforradalom eleje közepének a végén találkoztam először a J&W nevű cég netbookjával. A gép erősen hasonlított az etalonnak számító MSI Windre. Nemcsak hardveresen, mint minden tök egyforma netbook, hanem külsőleg is. A jobbaktól nem szégyen tanulni, és a J&W jó tanuló.

A háttérben én azt sejtem, hogy a nagy laptopgyártók (Compal, Quanta, stb.) valamelyike készített egy referenciadesignt, amit több kisebb-nagyobb gyártónak eladott. Ezt azért gondolom, mert csak itt Magyarországon három különböző név alatt (MSI Wind, Chili Green, J&W Minix) felbukkant ez a formaterv. Ismétlem, ez nem baj, hiszen egy hatalmas különbség volt közöttük: az ár. A Wind 110 000 Ft-os áron debütált - ennyit máig sem ér meg egyetlen netbook sem, még az Ionosak sem - a Chili Green 90-ért, míg az azonos hardverrel rendelkező J&W Minix 70-ért.

Ennyi pénzért az ember kompromisszumokra is kész, de itt ilyesmiről nem nagyon volt szó. Persze mindenki tudja hogy mit kaphat ennyi pénzért, de a kütyü nem volt gyengébb egyetlen Atomos konkurensénél sem. Egy ismerősömnél volt alkalmam kipróbálni a kis gépet, és rögtön befészkelte magát a fejembe a gondolat, hogy egyszer majd nekem is...
De ez sokáig csak álom maradt, hiszen valljuk be, az Atom N270 még igencsak alapképességű proci volt (ejtsd: harmatgyenge), még a honlapok flash tartalma is beszaggatott rajta. A 320p-nél nagyobb felbontású youtube videók is megfektették. Nekem meg a kompromisszumokkal van némi problémám, amit csak az ár tud feloldani. :)

Aztán ahogy cseperedett az Atom, apránként folyamatosan kicsivel jobb és jobb tudással jöttek ki a netbookok. A tabletek nekem is jobban tetszettek, mert olyan kis csilivilik, meg ugye azok is mindent tudnak amit a PC - ki is próbáltam néhányat, és hááááát ... nem tudnak mindent.
Miután eladtam az utolsó tabletemet is, úgy döntöttem, hogy veszek egy használt netbookot. Mert azért a sebessége mégiscsak sokkal jobb mint az androidos tableteké, ráadásul ott a rendes billentyűzet is, és a kétmagos atomok már gond nélkül lejátsszák a 720p-s HD videókat is. Sőt, minden pletyka ellenére remek kis játékok futtatására is alkalmasak.

UPDATE - készítettem egy kis videót a gép játékos képességeiről. Klikk ide!

A keret 45-50e Ft volt. Miután az orrom elől elvitték a kinézett vadiúj netbookot a Vaterán, eldöntöttem hogy körülnézek az új gépek között. Hamarosan rá is találtam egy webshopban a keresett gépre, egészen meglepő áron:

Specifikáció
PROCESSZOR: Intel ATOM N550 1.50GHz
MEMÓRIA MÉRET: 2Gb
MEMÓRIA TÍPUS: DDR3 - 667MHz (1333-as, szoftveresen 667-re limitálva)
KÉPERNYŐ ÁTMÉRŐ: 10"
FELBONTÁS: 1024x600
INTEGRÁLT VGA TÍPUS: Intel GMA 3150
MEREVLEMEZ: 250 Gb
WLAN: Igen
HÁLÓZAT: 10/100Mbps
USB PORT: 3 db
KAMERA: Igen
KÁRTYAOLVASÓ: Igen
SÚLY: 1 kg

AKKU: 3 cellás
Mindez 64300 Forintért. Két év garanciával. Használtat keresel? Hülye vagy?

Izgatottan vettem át a csomagot a futártól, de ó jaj! Fekete gép volt a dobozban, pedig fehéret rendeltem.
Szóltak persze, hogy valószínűleg nem lesz fehér, de akkor is. Mindegy, majd a pszichomókusom segít feldolgozni a traumát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Tablet vagy netbook?

    Pár tablet és netbook után megmondom a tutit, avagy a Dell Streak7 és a J&W Minix M1200 harca értem. :)

  • Csak egy TELEFON - Telenor R252

    Annyi mindentudó csodafon után milyen élmény visszatérni az igazi nagybetűs TELEFONOK közé? Elmondom.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.