2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel

Egy ZyXEL NSA325v2 "felsőkategóriás" NAS első napjai a szolgálatban, ismerkedése és házassága a Transmissionnel.

[ ÚJ TESZT ]

Ismerkedés

A ZyXEL NSA 325v2

Kicsit ismerjük meg közelebbről a ZyXEL NSA325 v2-t.

Nézzük egy kicsit bővebben, mivel a videóból azért túl sokat nem tudtunk meg.

Először is lássuk, hogy jól dolgoznak-e a ZyXEL marketingesei. Szerintük ezek a főbb tulajdonságok, melyek meg kellene, hogy ragadjanak bennünket, és ellenállhatatlan vágyat ébresszenek bennünk és rohanjunk azonnal megvenni egy ilyet.

Lássuk hát:

> Felsőkategóriás teljesítmény az 1,6 GHz-es processzornak köszönhetően.
> A személyes felhő bármikor elérhető mobileszközről a Polkast alkalmazással.
> Könnyű beállítás táblagéppel és mobileszközzel.
> USB 3.0-val gyorsabb az adatátvitel.
> Teljes értékű biztonsági mentés a fontos adatok megőrzésére.
> Dropbox támogatás, egyúttal távoli elérés.
> Energiahatékonyság Wake-on-LAN-nal, erőforrás menedzsmenttel és merevlemez hibernációval.

A hivatalos honlap.

Mindenki maga döntse el, hogy a fenti csalogató elég-e számára, de az talán biztos, hogy kis hazánkban minden egyéb funkciója mellett az ára (ár/érték arány) az igazából, amivel "hódít(hat)". Hogy megteszi-e, az kiderülne, ha lenne a Központi Statisztikai Hivatalnak NAS eladási mutatószáma.
Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy nem rossz jellemzőkkel bír a technika.

Persze az is hozzátartozik, hogy ha még hozzászámoljuk a winchester(ek) árát, akkor már nem kis összeg jön ki, de ha valakinek van elfekvőben winchestere (mint pl. nekem), akkor nem rossz vétel.
Jelenleg a legolcsóbb hivatalos helyen ~38 000 Ft-t kell érte kicsengetni (2014.02.18). Nekem ettől még olcsóbban sikerült beszerezni, azóta pár ezressel megugrott az ára.

Maga a NAS egy méretes dobozban érkezett, lefóliázva.

A doboz magában rejtette a NAS-t, egy hálózati csatlakozót (melyhez az EU szabványon túl egy UK csatlakozó is csomagolva volt), egy hálózati kábelt (CAT5e), illetve a garanciajegyet, és a CD-t. A CD-n túl sok minden nincs, legalábbis semmi olyan, amit a ZyXEL honlapról ne lehetne letölteni. Ami talán plusz, az a 30 napos próbaverziós Memeo (backup) program, ami nem rossz, de van tőle okosabb és egyszerűbben használható szoftver még a neten, ami nem utolsó sorban ingyenes (pl. Cobian Backup).

Azért megjegyezném, hogy a Memeót, vagy valami hasonló nevű programot a korábbi NAS-okhoz teljes verzióban adták, illetve még ingyenes felhőszolgáltatás is volt hozzá, de hát gazdasági válság van, túl sokat nem várhatunk.

A NAS valóban úgy néz ki, mint a hivatalos fotókon:

Főbb hardveres tulajdonságok:
* 1,6 GHz processzor
* 512 MB DDR3 RAM
* 1x USB 3.0 csatlakozó az előlapon
* 2x USB 2.0 csatlakozó a hátlapon
* 1x Gigabit RJ-45 csatlakozó
* 2 rekesz 2 db winchester számára

Amiben feltétlenül más, mint az elődje, a 320/325v1, hogy itt már van 2 db műanyag tálca, amikbe bele lehet csavarozni gumitávtartókkal a winchester(eke)t, ami több szempontból is segítség. Egyrészt ezzel kevesebb rezgés megy át a külső részre, másrészt jelentősen könnyebb a winchesterek cseréje (a 310-eshez képest mindenképpen, ahol szinte szét kell bombázni az egész NAS-t), illetve ezekkel a tálcákkal egyszerűen megoldott a 2,5"-os eszközök beszerelése is.

Mindezen túl azért kérdéses, hogy aki ilyet vesz és teszem azt RAID-be köti a winchestereket, az mennyire akarja sűrűn cserélgetni a meghajtókat. Mindegy, örüljünk neki, hogy ebben is van egy kis fejlesztés, bár az ötlet nem új, számítógépházaknál már évek óta megvan ez, talán most tudták úgy ellopni az ötletet, hogy ne tűnjön fel a többi gyártónak :).

A 4 csavart beletekerve nagyon gyorsan a helyére került a winchester (én jelenleg eggyel használom) és mehet az indulás.
A NAS saját mérések alapján olyan max. 65 MB/sec-et tud írásban. Az olvasásban viszont jobban hasít, 95 MB körül volt a teteje, de ~85 MB környékén stabilan olvas nagyobb méretű fájlokat.
A méréseim egy TP-Link WDR4300-as routeren keresztül történtek, CAT5e kábelekkel.

Amire még ki akarok térni: a ventilátor zaja. Nincs tapasztalatom a 320-assal vagy a 325v1-gyel, de arra többen panaszkodtak, hogy aránylag hangosak. Ebbe a NAS-ba már egy nagyobb ventilátor került (320/325v1 60x60x10 mm, míg a 325v2 80x80x20 mm), ami szerintem jó hatással van a zajszintre is. Amikor csak ez megy, akkor ugyan lehet hallani (előtte 310-es volt, ugyanezzel a vinyóval annak nulla zaja volt), de egyáltalán nem zavaró a zaj, sem a frekvenciája.

Aki kíváncsi további információkra, elég sok teszt és leírás, vagy YouTube-os unboxing videó van már fenn a neten, lehet keresgélni.

A következőekben a NAS és a TM házasságának az egyszerű lépéseit szeretném bemutatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • TP-LINK WDS Bridge

    Gyenge a jel, nagy a távolság, szakadozik a kapcsolat? Oldjuk meg a Wifi hatótávnövelését harmadáron!

  • Android TV BOX (MeLE a2000G) újratöltve

    Amire készítették a MeLE a2000G Androidos TV Boxot, arra nem használható, de okosítva igazi linuxos házi mindenes.

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

  • Zyxel NAS326 GUI bemutató I. rész

    A Zyxel nem ad sok ismertetőt a készülék használatával kapcsolatban, ezért próbálok segíteni nektek.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.