2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

iRobot Roomba 560: itt a robotkorszak

Takarítson helyettünk a robot: ez nem sci-fi, ez már a jelen!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Mikor megláttam az első YouTube videót a takarítórobotokról az interneten, már akkor tudtam, hogy nekem kell egy ilyen.

A takarítás fontos dolog, de amikor egész héten hajtod a „verklit” a Pároddal együtt, akkor hétvégén nem azzal szeretnéd tölteni az idődet, hogy a porszívóval meg a porronggyal rohangálj a lakásodban. Viszont ha nem teszed meg rendszeresen, akkor magadra vethetsz.
„Megesz a kosz” mondja a magyar. Persze ha van egy bejárónőd, aki kitakarít helyetted, akkor ez nem probléma, viszont az meg elég költséges.

Nálunk az a szokás –és én ezt természetesnek tartom-, hogy a házimunka egy házasságban, mind két fél számára kötelező, főleg ha mindketten dolgozunk. Így a porszívózás pl. főként az én reszortom, de mivel tisztaság mániás vagyok, ezért minden más házimunkából is kiveszem a részem.

No de térjünk a lényegre:

Ma már elég sokféle takarítórobot kapható a piacon, de igazából az iRobot a szülőatyja ezeknek és valójában mindenki csak Őket koppintotta le. Olyan mint az iPhone (még a nevét is hasonló képen írják), senki sem tudja ugyan azt, csak próbálkoznak a lemásolásával.

Annyit érdemes tudni róluk, hogy a cég Amerikában Bedford városában található, (Massachusetts állam) és 1990-ben jöttek létre. Az alapításuknak a célja az volt, hogy olyan robotokat alkossanak, amelyek az embereket szolgálják a mindennapokban. Ezért az egyik fő profiljuk a takarító robot lett, de ezen kívül még más robotok fejlesztésében is részt vesznek pl. felderítő és taktikai robotok.

Épp ezért az egyik legnagyobb megrendelőjük az amerikai hadsereg, de a NASA is, mivel az űrkutatás robotizálásból is kiveszik a részüket. Valójában a hadászatban kezdték a pályafutásukat és utána jöttek csak a háztartási robotok. Azóta már több félét is gyártottak így most már nem csak porszívózni, hanem felmosni is tudnak.

Nem nagyon érdemes más márkát választani, vagyis a Samsungnak van még használható robotja, legalább is arról olvastam jókat, de arról nincs tapasztalatom.
Ettől függetlenül lehet, hogy vannak jól működő típusok egyéb gyártótól, de azokat nem ismerem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.