2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

iRiver E-300 - Hófehér elegancia

Főszerepben a koreai cég médialejátszói közül az új E-szériás zászlóshajó.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és minden más

iRiver E-300

Bevezető és egy kis áttekintés

Az iRiver 1999-es indulása óta már jó néhány alkalommal bizonyított a hordozható multimédiás eszközök piacán, kezdve a korai discman-ektől, a beépített flash adattárú lejátszókon át, a mai többfunkciós PMP termékekig. Az utóbbi évek legsikeresebb lejátszóit az E-széria teremtette meg, amely a középkategóriát célozta meg az egyre bővülő multimédiás piacon. A széria legismertebb darabjává az E-100 nőtte ki magát, kompakt méretéhez viszonyított széleskörűsége, hamar ismertté tette és bár rendelkezett néhány gyermekbetegséggel, ezt képes volt kompenzálni képességeivel. Az E-100 2008-as színre lépese óta azonban eltelt pár év és a soron következő E-200 nem volt képes olyan sikert produkálni mint elődje, ami leginkább a gyenge szoftveres kivitelezésnek volt köszönhető. 2011-ben a dél-koreai vállalat azonban elérkezettnek látta az időt az E-széria legfrissebb zászlóshajójának bejelentésére, amely a hagyományoknak megfelelően E-300 néven jelent meg. A lejátszót Magyarországon még nem forgalmazzák (jómagam dél-koreából rendeltem), úgyhogy remélem az írásom segít képet kapni a lejátszó képességeiről és esetleges hiányosságairól. Akkor tehát lássuk is, miben sikerült fejlődni a nagy elődhöz képest!

Rendelés, csomagolás, tartozékok

Mint már említettem, a lejátszó egyenesen dél-koreából érkezett, a beszerzése pedig az eBay-en történt. Némi keresgélés után a green-sum kínálatából rendeltem meg a kiszemelt példányt. Itt érdemes megjegyezni, hogy mindig megbízható boltot válasszunk (a Top Rated Seller logó a legjobb boltokat jelzi) és vegyük figyelembe a szállítást is (szállítanak-e hozzánk és ha igen, mennyiért, továbbá érdemes észben tartani a vámköteles értékhatárt, ha az EU-n kívülről rendelünk). A bolt 2 nap elteltével reagált a rendelésre és kérdéseimre, és ez idő alatt a PayPal-os átutalást is megkapták. A lejátszóhoz 113 dolláros áron jutottam hozzá (a szállítás költségét a bolt állta, biztosított, elsőbbségi nemzetközi csomaggal kézbesítve). A rendeléstől az érkezés napjáig kb. 6 nap telt el.
Legnagyobb meglepetésemre a bolt némi extrát is csomagolt a küldeménybe, egészen pontosan egy fehér átlátszó szilikontokot, egy kijelzővédőfóliát és egy fali töltőt (az USB kábellel kombinálva használható), ami roppant szimpatikus lépés volt (a magyar kiskereskedőknek is tudnám ajánlani ezt, az üzleti korrektség merőben új szintjét). A csomagot egyébként egyáltalán nem bízták a véletlenre, egy vastag falú kartondobozban érkezett ami, teljesen ki volt tömve légbuborékos csomagolófóliával.

A lejátszó egy átlátszó, vékony, viszont strapabíró műanyag csomagolásban kapott helyet. A csomagolás némi dizánj-változáson kívül az E-100-aséval teljesen megegyező. A kibontás után a már megszokott tartozékokat találjuk:
-egy iRiver E-300-as lejátszó
-egy fehér USB kábel
-egy fehér fülhallgató (az E-100-aséval megegyező, egyedüli különbség a fémrács használata a korábbi műanyag helyett)
-kettő fehér fülpárna a fülhallgatóhoz
-egy garancia tájékoztató
-egy gyors ismertető a készülékről
A részletes használati tájékoztatót a a számítógépre kötve a lejátszón találjuk PDF formátumban, csakúgy mint a lejátszóhoz használható iRiver Plus 4 program telepítőjét. A program segítségével tudunk videót, szöveget konvertálni és a legújabb firmware frissítés letöltését és telepítését is elvégzi emellett képnézegető, zenelejátszó és egyéb funkcókat is tartalmaz.

Külső és anyaghasználat

A lejátszót kézbe véve elsőre talán a súlya tűnik fel, ami nem túl könnyű, de nagyon robusztus összeszerelés érzetét adja. Az én választásom a fehér színű kivitelre esett (még rengeteg színkombinációban kapható), amelynek hátlapja csokoládébarna színt kapott. A félfényes fehér (elő és oldallap) és a matt barna (hátlap) szerencsére igen messze esik a manapság divatos ujjlenyomatgyűjtős felülettől. A készülék kidolgozása minden elismerést megérdemel, sehol sem recseg ropog, az illesztések (már ahol vannak) hajszálpontosak, a lekerekített műanyagház elég ellenálló és az apró részletek abszolút sorjamentes kidolgozása is nagy mértékben hozzájárul a prémium minőségérzethez.

Szemből nézve az E-100-hoz hasonlóan egy 2.4"-es, 240x320 pixeles felbontású, TFT LCD panel kapott helyet, alatta pedig az apró iRiver felirat mellett, a már ismert, 4 irányú navigáló és egy OK gombot tartalmazó gombsor kapott helyet. A lejátszó jobb oldalán a hangerőszabályzó gombok és a mikrofonnyílás található, a bal oldal pedig teljesen sima. Fentre került a bekapcsológomb és a nyakba akasztóhoz használatos nyílás. Alul a fülhallgató jack aljzatán kívül egy Line-in csatlakozó, illetve egy kis nyitható panel mögött az USB kábel csatlakoztatására szolgáló aljzat, egy micro SD kártyanyílás továbbá egy kis méretű Reset gomb került kialakításra. A nyitható panel csatlakozása viszont nem tetszett, túl sok nyitogatástól (márpedig ha ott az USB nyílás akkor lesz néhány) hosszú távon elkophat benne az anyag. Megfordítva a lejátszót az elegáns megjelenésű hátlap ívét, csak a felül lévő kis alumínium rács mögött található beépített hangszóró és az alul található E-300 felirat töri meg. A lejátszó megjelenése és kidolgozása tehát nagyszerűen sikerült, de lássuk a további részleteket!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Sony EP-EX10 Hybrid

    Bemutató és hosszú távú tapasztalatok a Sony sajátos szilikon harangjairól.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.