2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

iPhone-totó: eredményhirdetés!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A felhasználói szemmel az Apple az iPhone 5S-sel végleg letért az általa évekkel ezelőtt kijelölt útról.

[ ÚJ TESZT ]

Csodálatos!

Az Apple idén két új telefont is bemutatott, ezzel jobban széthúzza a vevőinek táborát; a felső-középkategória megkapta az iPhone 5C-t, míg az árát és a kialakítását tekintve a csúcskategórián belül is a prémium magaslat az iPhone 5S-t. Az alcím állításával persze lehet vitatkozni, hiszen számos nézőpontot is találhatnánk arra, hogy az Apple épp az idei készülékével erősítette meg az okostelefon-stratégiáját, de ahogy a korábbiakban, úgy most is a felhasználók oldaláról vizsgálom a kérdést.

A legtöbb vásárlónak az az érdeke, hogy hasznos fejlesztések kerüljenek az újabb készülékgenerációkba, lehetőleg minél több, de úgy tűnik, hogy ezt egyre kevésbé várhatják el a fejlesztőktől. Egyrészt azért, mert egyre kevesebb formabontó és egyben értelmes fejlesztés várakozik beépítésre, így az újabb funkciók vagy haszontalanok, vagy több éves várólistára kerülnek, hogy legyen mivel eladni a következő készüléket. Másrészt már most is rengeteget tudnak a csúcskészülékek, így már az is jelentős és összetett munka, hogy minden egyes alkatrész egy kicsit fejlődjön.

Ragyogó!

Emiatt a napnál is világosabb parasztvakításokkal kell szembenézniük a kütyübarátoknak, akiknek a hasznos funkciók helyett be kell érniük azzal, hogy lehet villogni a hozzá nem értők felé azzal, hogy milyen csinos is ez az új cucc, amely képlet jól ismert az androidos gyártók körében is. Nos, ez eléggé meghatározta az idei bemutató hangulatát is: soha ennyire lapos amazing-ek és incredible-ök nem puffogtak az Apple színpadán. Az eladásokból ez jól látszik, hiszen az iPhone 5-ből a nyitóhétvégén 5 millió darabot adtak el (az akkor másodvonalba került 4S eladásairól nincs adatunk), míg az iPhone 5C és az iPhone 5S összesen csak 9 milliós eladást produkált úgy, hogy első naptól kezdve Kínában is kapható, igaz, ott sem érhető el mindenki számára. Mindez jól mutatja, hogy az eladások növekedésének eddigi lendülete megtorpant, de ezzel együtt kimagasló értékek ezek, pláne úgy, hogy sok országban csak később lesz kapható az idei felhozatal.

Bámulatos!

Mert mit is kaptunk idén? Ujjlenyomat-olvasót, 64-bites processzort, társprocesszort a szenzorok részére, két különböző színű LED segédfényt és valamivel jobb kamerákat. Ja, és menőbb készülékszíneket. Ez nem sok, ellenben jól lengethető a zászlórúdon, hiszen ki látott már ujjlenyomat-olvasós készüléket (ilyen nagy dérrel-dúrral beharangozni...); vagy 64-bites processzort egy telefonban, aminek jelenleg a hozzáadott értéke sokak szerint közel zérus (van aki szerint meg nem az), ugyanígy a társának; vagy dupla LED-es villanót eltérő fénnyel; vagy ilyen elegánsan aranyszínű telefont.

Elsőség és kuriózum, ez az idei sláger a iPhone 5S esetében. Kétségtelen, hogy a Nagy Testvér típusú szempontoktól eltekintve az ujjlenyomat-olvasó ügyes húzás (volt mindig is egy telefonban), és a LED-ek eltérő színe is hozhat kellemes eredményt, de ennyi. Az új processzoroktól jelentős javulást ne várjunk - a felhasználói élményt tekintve, és a kamerák - az adataik alapján - már a megjelenéskor a felső-középkategória szintjét hozzák csupán (igaz, a valós minőség ettől függetlenül kimagasló lehet).

Hihetetlen!

Elmondhatjuk, hogy idén az iOS fejlődött jelentősebb mértékben, az iPhone operációs rendszere valóban ledolgozta a hátrányát az Androiddal szemben, de amit szoftverfejlesztésre fordítottak, azt a hardver részen kellett kispórolniuk. Ez kissé megtévesztő kijelentés, hisz nem arról van szó, hogy akkora projekt lett volna az iOS7, hogy a világ egyik legnagyobb cége nem bírta cérnával, hanem arról, hogy a fejlesztés iránya és tempója ma már nem elsősorban költség és hasznosság (ár/érték) szempontok alapján alakul, hanem a marketingérték határozza meg, hogy meddig megy el a cég az újításokban, és bizony az iOS7 elég nagy sikernek örvendett ahhoz, hogy ne kelljen túl sok patront eldurrantani hardver szinten.

Elképesztő!

Ennek eredményeképp a totóban a legügyesebb egyben a legpesszimistább tippelő volt, neki mindenekelőtt gratulálunk, a nyereményét hamarosan eljuttatjuk. Lássuk hát az első és a második részben részletezett tipposzlopot, és az eredményeket:

1. --> 0 nincs PRAM, kétmagos maradt a processzor
2. --> 0 maradt az 1 GB RAM és a maximum 64 GB belső tárhely
3. --> 0 érkeztek újabb színek, de semmi más fejlődés nincs a megjelen(ít)és területén
4. --> 0 nincs gyorsabb adatkapu
5. --> 0 a vezetékmentes vonalon sincs jelentősebb változás
6. --> 1 az ujjlenyomat-olvasónak hála itt az első találat
7. --> 0 négy megadott paraméter közül három javult, de mind a lehető legkisebb mértékben
8. --> 0 a fejlettebb villanón kívül nem lett ügyesebb a kamera
9. --> 1 sorozatfelvétel és lassított felvétel
10. -> 0 ez a pont idén érintetlen maradt
11. -> 0 ez is
12. -> 0 bár nőtt az üzemidő, de a növekedés nem jelentős, nem éri el a megadott értékeket
13. -> 0 itt sem történt előremozdulás
+1 -> 1 a váratlan befutó, a 64-bites processzor

Ezek alapján RaMa96 a győztes 11 találattal, ami csak azért ennyi, mert több gigabyte-ot és fejlettebb vezeték nélküli hátteret sejtett, és ő sem látta előre a 64-bites processzor eljövetelét. Még egyszer gratulálunk!

Fantasztikus!

A szerény fejlesztések kedvező eredménye, hogy a jövő évre is bőven maradt tippelni való, úgyhogy 2014-ben ugyanekkor ugyanitt nekifutunk még egyszer, várhatóan sokkal több egyessel a végső elszámolásnál, hiszen a nyomás a versenytársak és a befektetők, illetve a várakozás a vásárlók részéről nem csökkent, hanem jelentősen nőtt. Elvileg a következő készülék egy nagyobb fejlesztést tartogat, és ha szerencsénk van, akkor az nem csupán a nagyobb kijelzőt fogja jelenteni, sőt: maradjon ez a méret (és jöjjön egy másik tepsisebb darab is), csak zárkózzon fel a 6-os modell a versenytársakhoz hardveresen legalább annyira, mint idén az iOS7-nek sikerült szoftveresen.

Viszlát!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.