2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

iPega PG-9069: érintős Bluetooth kontroller

Android/iOS alapú telefon vagy tablet, TV box, Smart TV, Windows 7/8/10 valamint OSX is támogatott.

[ ÚJ TESZT ]

Ergonómia, egy jól ismert formavilág és a touchpad

Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni azt a dizájnt, amit az iPega PG-9069 képvisel. Azt sem mondhatjuk, hogy csak hunyorítva, félhomályban hasonlít az Elite vezeték nélküli Xbox-kontrollerhez, mert hamar nyilvánvalóvá válik, hogy túl sokat nem kellett az ipari formatervezőknek a tervezőasztal felett görnyedniük, hogy megalkossák ezt a dizájnt.

Álmomban már láttalak...

Félreértés ne essék, ez egy jól kitalált forma, kényelmes kézben tartani, bár a maga 15.5×11×5.5 cm-es méretével kisebb, mint az Xbox One Elite kontrollere, de így is nagyon kényelmes fogást biztosít, erőfeszítést nem igényel a kontroller tartása, minden kézre áll, továbbá az illesztések, összeszerelés minősége abszolút nem hagy maga után kivetnivalót.

Ezen a képen felsejlik a microUSB csatlakozó helye és a töltésjelző LED

Az analóg karok gumírozott bevonatot kaptak (minden más gomb műanyag), pontosan érzékelnek, megfelelő az ellenállásuk, természetesen lenyomva L3 és R3 gombként működnek. A felső, szürke bajuszon kapott helyet a SELECT, HOME és a START gomb.

Közeli, klózáp, makró

A SELECT és a START gomb funkciója adott, a HOME gomb pedig a kontroller bekapcsolásáért, kikapcsolásáért felel, illetve az alapértelmezett böngészőt nyitja meg PC-n. Az A/B/X/Y gombok bekapcsolt állapotban zöld/piros/kék/sárga színben világítanak. Apró negatívum, hogy ha alacsony szögből nézzük a gombokat, átsejlik az alsó gombra a felette lévő gomb fénye.

Gombok bekapcsolt háttérvilágítással

A hátsó ravaszok közül az L2 és az R2 nyomásérzékenyek, ha kábeles kapcsolattal használjuk a kontrollert. Ezek lenyomási távolsága egy apró pöcökkel lecsökkenthető, így kisebb utat járnak be, hamarabb érzékelnek. A ravaszok pontosak, könnyű adagolni a gázt, ha a játék megköveteli ezt.

Itt vannak a pöckök

Alul helyezkedik el a módválasztó csúszka, amit megfelelő állásba csúsztatva lehet Androidhoz, iOS-hez, PC-hez csatlakozni.

Itt pedig a csúszka

Végezetül jöjjön az, ami megkülönbözteti a tizenkettő egy tucat kontrollerektől: a beépített érintőfelület, amivel Bluetooth kapcsolaton keresztül tudjuk a kurzort mozgatni, alapvető gesztusokkal operálni Androidon és PC-n.

Az érintőfelület átlója 5 cm.

Ez leginkább csak arra lesz jó, ha esetleg játék közben felugrik egy ablak és azt gyorsan kiikszeljük anélkül, hogy a hagyományos egérhez kellene nyúlni. Esetleg, ha már elfolytunk a kanapén/székünkben, várva arra, hogy elinduljon a játék, amikor is az a szörnyű felismerésünk támad, hogy el sem indítottuk még azt. Ekkor jól fog jönni, komótosan, több simítás után a kurzort sikeresen elnavigáljuk a parancsikonhoz és duplán kattintunk rá, de játék során ezzel nem fogunk pontosan célozni.

A MACRO gomb segítségével lehetőségünk van az A/B/X/Y gombokat egyidejűleg például az R1-re, míg a D-pad összes irányát az L1 gombra bindelni. Nem tudom, ennek mennyire van értelme, talán bizonyos "verekedős" játékok esetében van.

A TURBO gomb beállítása esetén pedig az A/B/X/Y/L1/L2/R1/R2 gombok folyamatos lenyomását érhetjük el, mintha a 'B' gombot nyomogatnánk anélkül, hogy ténylegesen nyomogatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Astro C40 TR Controller

    Nagyon igényes eszköz, átgondolt, tele van hasznos kis finomságokkal, de piszkosul drága.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.