2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Internet megosztása bluetoothon s60v5

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vagyunk páran, akiknek nincs wifi a telefonban, és a 3G előfizetés sem járható út...

[ ÚJ TESZT ]

A feladat nem lehetetlen, hiszen a 3G képes telefon bluetoothon keresztül képes az internetre csatlakoztatni az asztali gépet, tehát visszafelé is működnie kell(ene...), de sajnos "valamiért" ez a funkció gyárilag nem támogatott jelenleg. Utána olvasva a dolognak kiderül, hogy egyszerű dolgunk van: létre kell hozni egy Bluetooth PAN (Personal Area Network) hálózatot, és ennek engedélyezni kell az internetkapcsolat használatát a PC-n...

Természetesen a telefonok egy része nem tud PAN-ra csatlakozni... Hegeszteni kell.
A leírást Nokia 5230 telefonnal próbáltam, nálam így működik, gondolom minden s60v5 telefonnal ez lesz az eredmény.

Első lépés: telepítés PC-re

Töltsük le a BlueSoleil programot. Nekem a bt adapterhez a Hama oldalán találtam megfelelőt, ingyenes. A külföldi „kollégák” csomagoltak is egyet a szükséges fileokból: LETÖLTÉS
Telepítsük a BlueSoleilt, indítsuk újra a gépet ha kéri.

A BlueSoleilt megnyitva a "main window" nézet fogad minket (ha mégsem, akkor a View menüben válasszuk ezt). Itt a sárga bogyó mi lennénk, körülöttünk majd a készülékek tűnnek fel, ha sikerül...

A "napon" jobb klikk, Properties (tulajdonságok), ide adjuk meg a gép nevét, nálam AMD, type az marad desktop. Accessibility (elérhetőség) fülön connectable (kapcsolódhatnak eszközök), discovery mode: general, azaz minden készülék láthatja, hogy van BT kapcsolat. Bonding (párosítás) legyen accepts, így nem kell örökké klikkelgetni, minden kérésnél.

Menjünk a My Bluetooth-Security opcióra (vagy a "napon" jobb klikk security). General fülön állítsuk be a security levelt mediumra, passkeynek adjunk valami egyszerűt, set as default elé pipa, alkalmaz.

Telefonon kapcsoljuk be a "blútyúkot", majd menjünk a párosításra... keresés, és az AMD-t (vagy aminek elneveztük) keressük meg. amikor kéri a kódot, adjuk meg, amit a BlueSoleil securityban már megadtunk, OK, OK, stb... van egy párosított készülék a telefonon, jogosult felirattal (opcióknál írja).

Ha a sajátgépben nem jelenik meg a telefonunk (nem mindig jelent meg XP-n), akkor indítsuk el az OVI suit programot. Vegyük rá, hogy elérje a telefont (nem lesz nehéz), vagy a BlueSoleilben kattintsunk a telefonra, az elérhető szolgáltatások ikonja sárga lesz.

A BlueSoleil napon jobb klikk, security, ha bezártuk az előbb... A Devices fülön megjelenik kedvencünk, és ez jó (ha nem, az nem jó... a telón is engedjük a láthatóságot, és próba újra). Jelöljük ki a telefonunkat, majd authorize services-re kattintva a felugró abalakban engedjünk meg mindent a kedvencünknek. Services fülön is legyen minden engedélyezve (bal oszlop pipa mindenhol), encrypt nem kell (jobb oszlop pipa nélkül). OK, alkalmaz, ablak bezár.

Második kör: hegesztés a telefonon

A kapcsolatoknál hozzunk létre egy új hozzáférési pontot. Nokia 5230-nál csak a csomagkapcsolt lehetőségünk van, legyen az. A neve lehet bármi, cél: internet. Az internet menüben opciók, szervezéssel rakjuk ezt az első helyre. Opcióknál menjünk a szerkesztésre, majd újra opciók és további beállítások (egyszerű… lehetne, de nem így akarták Nokiáék). Hálózattípus IPv4 (v6-ot nem próbáltam).
Ami a lényeg: Proxy címe: 127.0.0.1 port száma: 1234 kész.

Vegyük elő a letöltött Hiisi Suitot. A Hiisi/bin mappában lesz egy .jar és egy .jad file, ezeket szedjük ki a tömörített állományból. A .jad fájlt nyissuk meg egy szövegszerkesztővel (pl. notepad 2), a végén találunk három sort, user agent kezdettel. Az elsőt (softbank kezdetű) rakjuk 2. helyre, az első helyre pedig a mi telefonunknak leginkább megfelelőt rakjuk: Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.4; U; Series60/5.0 Nokia5800d-1/21.0.025; Profile/MIDP-2.1 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Ilyesmi lesz ha jól csináltuk:

Mentsük el, a jar és jad fileokat másoljuk a memóriakártyára, NE telepítsük PC-ről!
A telefon fájlkezelővel keressük meg, majd futtassuk a .jad fájlt, csak ezt! Telepítsük, lehet E:-re is, futtatni még nem kell.

Utolsó lépés: netezés

A BlueSoleil program Service window nézetében keressük meg a serial portot, jegyezzük meg az elsőt, ez a 11-es nálam. A Hiisi suit része a Pihatonttu is, keressük meg a Pihatonttu.cmd fájlt. Ezen is "hegesztünk" picit: az egysoros parancsba a COM után írjuk be a Bluesoleilből megtudott COM port számát, mentsük is el, majd futtassuk.

A telefonon indítsuk el a Hiisi proxyt, engedélyezzük a kérdésre a kapcsolatot, majd válasszuk a bluetoothot. Várnunk kell kicsit, a felbukkanó lehetőségek közül válasszuk ki a gépünket (AMD - valami), majd a soros portot is, ha kettő lehetőség van, akkor a felső a COM 11 alatta a COM12. Természetesen az kell, amit a Pihatonttunak megadtunk.

Ne zárjuk be a programot, csak a menü gombbal lépjünk ki, és netezzünk... A böngésző indításakor a kérdésekre, hogy melyik kapcsolatot használja (azt amit létrhoztunk), és hogy engedjük-e a Hiisinek a kapcsolat használatát (persze hogy de :) ), értelem szerűen válaszoljunk.

A Pihatonttu ablakában láthatjuk a forgalmat: idő-cím-státusz-letöltött adatmennyiség formában. A cím után a 200 azt jelenti minden rendben, a többiekről itt van infó, de nem jót jelentenek :( , az 500 felettieknél többnyire az okozza, hogy nem lehet HTTPS kapcsolat.

Ha a Pihatonttu nem tud kapcsolódni, mert foglalt a COM port, akkor egyszerűen a Bluesoleilben kapcsoljuk ki a szolgáltatást, indítsuk a proxyt, és kapcsoljuk vissza a portot. A Hiisiben is lehet a csatlakozás után az opcióknál variálni, de másik user agentel sem tudtam működésre bírni a szolgáltatásokat.

Sajnos sem az OVI store, sem a szoftverfrissítések nem működnek a HTTPS hiánya miatt. Erre nem találtam megoldást, a telefon leírásában is csak HTTP van, viszont akkor a gyárilag telepített OVi boltnak mi az értelme? Ennek is működnie kell, keresem a megoldást rá.
Opera Mobile 10-el, és a gyári böngészővel próbáltam.

Források:
első
második
harmadik
negyedik

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.