Hirdetés

2021. december 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Intel vs. AMD az AGP korszakban

A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

[ ÚJ TESZT ]

AMD - Socket 7

A Socket 7-es foglalatba az AMD már saját tervezésű processzorokat készített, ám a későbbi platformok licenszét már nem kapta meg az Inteltől, így kényszerűségből, saját fejlesztésű foglalat hiányában, sokáig életben kellett tartania azt, és bővíteni a képességeit, melynek köszönhetően megszületett a Super Socket 7 platform. Kezdetben a K5-ös és a K6-os processzorok még az első Pentiumokkal kellett versenyezniük, a K6-2 és K6-3 modellek viszont már a Pentium II-esek ellen szálltak harcba, ami az elavult foglalat hátrányai miatt nehézkesnek bizonyult.

A teszthez ugyanazt a Super Socket 7-es EPOX alaplapot használtam, amit az Intel processzoroknál már bemutattam. Elsősorban AMD processzorokhoz készült, a legerősebb K6-osokat is kezeli, így ideális alapot nyújt a mérésekhez.

K5, K6, K6-2, K6-3

Hirdetés

K5

A K5-ös modellek az AMD első saját fejlesztésű x86-os processzorai voltak, melyeket az első generációs Pentiumok ellenfeléül szánt a gyártó. Úgynevezett PR Rating alapján születtek a típusnevek, vagyis a valós órajel alacsonyabb volt, mint a processzor modellszáma, és a hasonló órajelű Pentiumhoz próbálták hasonlítani ezzel a teljesítményt. A végig 350 nm-es gyártástechnológiával készülő K5-ös processzoroknak három revíziója létezett, az órajelek pedig 75 MHz és PR200 (valós 133 MHz) között alakultak.

K6

Az első K6-os processzorok támogatták az MMX utasításkészletet, emellett pedig a K5-öshöz képest teljesen új alapokra tervezték a processzort. Az első revízió 350 nm-es gyártástechnológiával készült, 166 és 233 MHz közötti órajelekkel, míg a csíkszél csökkentett, 250 nm-es, Little Foot kódnevű változatok órajele 200 és 300 MHz között alakult. Mindegyik változat 66 MHz-es FSB-t alkalmazott.

K6-2

A K6-os processzorcsalád első nagyobb ráncfelvarrása a 3DNow! utasításkészletet vezette be, melyet később az Intel is támogatott. Ennek a generációnak már egyértelműen a Pentium II-es processzorokkal kellett versenyeznie, ám az elavultabb Socket 7-es platform miatt az L2 cache továbbra is az alaplapon foglalt helyet, ami nagy teljesítménybeli hátrányt jelentett.

Az új Super Socket 7-es alaplapok már képesek voltak 100 MHz-es FSB alkalmazására, de az egyébként továbbra is szorzózár mentes processzorok a régebbi alaplapokban 66 MHz-es FSB-vel is használhatók voltak. A továbbra is 250 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorok órajele 200 és 550 MHz közötti skálát fedett le. A K6-2+ jelzésű modellek a későbbi K6-3 processzorok felezett cache méretű változatai voltak, és hivatalosan mobil processzornak szánták őket, ezért nem szerepelnek a cikkben.

K6-3

A legelső, Katmai magos Pentium III processzorok idején az AMD még mindig nem állt készen a saját foglalatával, így jobb híján a K6-os modellcsaládot bővítették a harmadik generációval. A legfontosabb újítás, hogy megjelent a processzormagba integrált L2 cache, méghozzá 256 KB méretben. Érdekesség, hogy az alaplapra integrált cache is használatban maradt, L3 cache-ként. Az órajelek az asztali gépekbe szánt változatok esetében 333 és 450 MHz között változtak (550 MHz-et csak a notebookokba szánt K6-3+ ért el), az FSB pedig hivatalosan maximum 100 MHz lehetett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.