2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Intel vs. AMD az AGP korszakban

A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

[ ÚJ TESZT ]

AMD - Slot A

1999 nyarára az AMD is elkészült első saját tervezésű processzorfoglalatával, mely a Slot A nevet kapta. Első ránézésre nagyfokú hasonlóságot mutat az Intel Slot 1-es aljzatával (maga a csatlakozó konkrétan ugyanaz, csak 180 fokkal elforgatva), ám az architektúra teljesen különböző, így nem kompatibilis egymással a két platform.

Bár a Slot A-s Athlon processzorok teljesítmény szempontjából méltó ellenfelei voltak az első generációs, Katmai magos Pentium III-asoknak, mégsem lett túlságosan sikeres ez a foglalat, olyannyira, hogy mára igazi ritkaságnak számít, és rendkívül nehéz beszerezni az ilyen típusú alaplapokat és processzorokat egyaránt. Ez az oka annak, hogy a tesztben sajnos mindössze 3 db Slot A foglalatú Athlon processzor szerepel.

A méréseket egy ASUS K7M típusú alaplapban végeztem, mely az AMD saját fejlesztésű, 751-es típusszámú északi hídját, és a VIA 686A déli hidat alkalmazza. A bővítőkártyákat 2x-es AGP, 5 db PCI és egy 16 bites ISA slot várja, valamint találunk az alaplapon egy AMR foglalatot is. Az extra szolgáltatások kimerülnek egy integrált hangkártyában, memóriát pedig 3 db SDRAM foglalatba helyezhetünk.

Athlon

Slot A foglalatba kizárólag teljesítménycentrikus Athlon processzorok készültek, így a költséghatékonyabb termékekre vágyó felhasználókat továbbra is a K6-os modellekkel szolgálta ki a gyártó. Mint a fenti képen is látható, az AMD is követte az Intel által bevezetett felépítést, vagyis az 512 KB L2 cache-t külön memóriamodulok alkotják, melyek a processzormagon kívül, de azzal közös NYÁK-on kaptak helyet.

Órajelük eredetileg a processzor magórajelének 50%-a volt, ám később az egyre növekedő CPU órajellel a cache-t alkotó memóriachipek nem tudtak lépést tartani, így az AMD kénytelen volt előbb 40%-ra (750 és 850 MHz között), majd 33%-ra (900 és 1000 MHz között) csökkenteni a cache órajelét.

Az első generációs, Argon kódnevű magra épülő Athlon processzorok 250 nm-es gyártástechnológiával készültek, órajelük pedig 500 és 700 MHz közé esett. Később a szokásos csíkszélesség csökkentés alkalmával a 180 nm-es Pluto/Orion kódnevű magra épülő változatok már 550 és 1000 MHz közötti skálát fedtek le. Az FSB minden Slot A-s Athlon esetében egységesen 200 MT/s volt. A Thunderbird magos Athlon processzorokból, melyek már beépített L2 cache-t tartalmaztak, szintén készültek Slot A foglalatba illeszkedő változatok, ám ezt a generációt már inkább a sokkal elterjedtebb Socket A platformon teszteltem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.