2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Insteon okosotthon rendszer

Bemutatom a felépítését, működését, az egyes eszközök tudását és azt, hogy mennyire könnyű kiépíteni, fenntartani.

[ ÚJ TESZT ]

Beszéljünk egy kicsit az okosotthonokról

Rengeteget hallani az utóbbi egy évben az okosotthon eszközökről, nehéz azonban eldönteni, hogy hol is van ezeknek a termékeknek a helye a mindennapjainkban, van-e szükség rájuk egyáltalán? Én és az onion.hu csapata rengeteg időt töltöttünk ezen kérdés megválaszolására. Azt szerettük volna kideríteni, hogy az a képesség, hogy távolról kikapcsolom az égve maradt villanyt vagy a kávéfőzőt továbbvihető-e egy modern intelligens otthon kialakítása felé?

Önmagában ezek a képességek ugyan jók, de nem érik meg azt a sokszor több százezer forintos összeget, amennyiért kínálják őket. Ráadásul az itthoni rendszerek szinte mindegyike megköveteli, hogy túrjam szét a házam, fúrjak új vezetékeket a falba, kábelezzek több tíz métereket. Más a helyzet, ha éppen most állunk neki lakást felújítani vagy házat építeni, de legtöbbünkkel nem ez a helyzet. Így nekiálltunk feltérképezni a nemzetközi piacokat, találunk-e olyan gyártót, amely széleskörű termékskálával rendelkezik (tehát nem csak a villanyt tudom kapcsolni a termékükkel), lehetőleg vezeték nélkül működik, könnyű villanyszerelői képzettség nélkül is kiépíteni, megfizethető és később, hiszen a hullám elején vagyunk, modulárisan bővíthető. Hát nem volt könnyű dolgunk, igazából nehezebb volt, mint hittük.

A 2015-ös nyár folyamán több gyártóról is olvastunk a nemzetközi sajtóban, akik megjelentek egy-egy termékkel, melyek okostelefonról vezérelhetőek. Ezek elsőre igen pofás eszközöknek tűntek, de már elsőre is látszott, hogy nagyjából két-három funkció mentén haladtak a gyártók: távvezérelhető hálózati dugaljzat, izzó, kamera. Ráadásul a vezetéknélküli működést se a legjobb megoldással oldották meg a gyártók, sok eszköz csak Bluetoothszal működött, amely megbízhatónak bizonyul, ha otthon és 10 méteren belül vagyunk, de amint elmegyünk otthonról, már egyáltalán nem működnek.

Emellett ez a három eszköz nehezen fedné le a „komplett okosotthon rendszer” kifejezést, amelyet mi szeretnénk kielégíteni. Így hát tovább kutakodtunk, míg nem ráleltünk az amerikai Insteon vállalat termékeire. Termékeik között szintén megtaláljuk az előbb említett hármast, de azokon felül rengeteg egyéb eszközt: szenzorokat, kapcsolókat, távirányítókat. Ezek egymást kiegészítve alkalmasak komplett megoldást nyújtani számunkra otthonunk vezérlésére. Fontos kiemelni, hogy az egymás közötti kommunikációra nagy hatótávolságú rádiós jelet használnak, amelyet nem zavar meg sem a Bluetooth, sem a WiFi hálózatunk és hosszú távon is megbízhatóan működik. Otthonunkat elhagyva mobilhálózaton keresztül is elérhetjük a rendszert.

A termék megérkezése

A gyártó egyetlen nagy dobozt küldött. Ezt kibontva megpillantottam az egyes termékeket, mindet saját dobozban, az esetleg hozzáadott kiegészítőkkel és leírással. A csomagolásra nem lehet panasz, minden eszköz sértetlenül úszta meg a hosszú utat. A HUB kibontásával kezdtem, hiszen mégis csak ez a termék a középpontja az egész rendszernek. Egyszerű, letisztult designnal találkoztam. Csupán egy kis LED található az eszközön az Insteon feliratot leszámítva, ezzel nagyon diszkrét hatást kelt. És akkor ugorjunk is fejest a rendszerbe…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Fibaro egyéni okosotthon megoldásai

    A lengyel székhelyű gyártó és hazai partnere nem a polcról levehető és otthon összerakható filozófiát követi, ezért jóval több bennük a lehetőség.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.