2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Input lag tapasztalatok számokban

Régóta halogatott, egyszerű méréseket végeztem a “háztartásban” játékra is használt megjelenítők közül 3 db TFT-n.

[ ÚJ TESZT ]

Téma-hozzászólások alapján újabb tesztek

Update: 2017.06.14.

A téma hozzászólások alapján felmerült kérdésekre újabb tesztekkel tudok válaszolni:

1.) TV bemeneti HDMI csatlakozó típusának hatása a késleltetésre:

Mint az alap tesztben is leírtam, a szóban forgó TV HDMI bemeneti csatlakozói konfigurálhatók a bemeneti jelhez legjobban megfelelően. Ugyanilyen TV készülékkel rendelkező fórumtársunk jelezte, hogy ő “PC” módban használja a bemeneti HDMI-t, nem “Játékkonzol” módban. Ő még konzolhoz is a “PC” módot használja, ezért szöget ütött a fejembe, lehetséges, hogy a ”PC” bemeneti típus kevesebbet lassít a jel átvitele során, mint a “Játékkonzol” bemeneti típus?

TV-m menüjében a következő módon néz ki a bemeneti HDMI port beállítási, elnevezési, “ikonosítási” lehetősége:


[+] HDMI bemeneti típusának kiválasztása - LG 50LF652V

A tesztben korábban megállapítottuk, hogy a képbeállítási preset-ek közül a “Játék” módot kiválasztva legkisebb az input lag. A port átállítása után ebben a képmódban teszteltem tovább, az 50”-os LG TV és a 22”-os “öreg” LG monitor viszonylatában:

TV bemeneti HDMI típusa: “Játékkonzol”
Monitor bemenet: DVI
Input lag átlag: 117 ms (a monitor ennyivel jár előbb a TV-nél a megjelenítésben)

TV bemeneti HDMI típusa: “PC”
Monitor bemenet: DVI
Input lag átlag: 51 ms (a monitor már csak ennyivel jár előbb a TV-nél a megjelenítésben, tehát a TV képessége javult a port típusának megváltoztatásával, hiszen a monitort tekintjük bázisnak.)

A mérések igazolják, hogy a bemeneti port átállítása jótékony hatással volt a késleltetésre. A “PC”-re átállított bemeneti típus esetén a késleltetés 66 ms-al csökkent! Ez azt jelenti, hogy a TV meglévő alap késleltetésén felül rárakódó input lag növekmény kevesebb, mint felére esett vissza, 117-ről 51 ms-ra. A gyakorlatban ez már észlelhető a flippernél,szinte megszűnt a túlfutás jelensége (amikor a golyó legurul a flipperkaron, mielőtt az felütne), összességében elmondható, hogy sokat javult a játszhatóság. A HDMI bemenet típusát tehát (ennél a TV-nél legalábbis) “PC”-re kell állítani.

Szándékosan nem adtam mérési eredményeket, mert azt a következő kérdéskör megválaszolásához tartogatom...

2.) Analóg és digitális bemenet hatása a késleltetésre:

Az “öreg” LG monitorom ugyanis rendelkezik analóg [D-SUB] és digitális [DVI] csatlakozóval is, úgyhogy nézzük is meg, a képernyő bemeneti csatlakozójának típusa hogyan hat a jelfeldolgozásra, így a késleltetésre. A tesztelésre használt HTPC 2 db DVI kimenettel rendelkezik. Egyiken DVI → HDMI átalakítóval HDMI kábelen jutunk el a TV-hez, míg a VGA másik kimenetéről DVI → D-SUB átalakítót követően analóg kábellel jutunk el a monitorhoz.

A késleltetések a következőképpen alakulnak:


[+] LG 50" tévé vs LG 22" monitor eredmények

Megállapítások:

A tévén ugyanazon bemeneti HDMI típust választva mérhető különbség mutatkozik az adott képkocka megjelenítési idejében, ha a monitoron analóg vagy digitális bemenetet választunk.

- Ha a HDMI bemenet “Játékkonzol” típusú, akkor a kimérhető különbség gyakorlatilag elhanyagolható az analóg vagy digitálisan meghajtott monitorhoz képest, mindkét esetben 100 ms felett késik a TV, a DVI csatlakozón keresztül a monitor minimális előnyt szerez a képmegjelenítésben (a differencia mindössze 3 ms).


[+] TV bemenete "Játékkonzol", monitor bemenete digitális (DVI)


[+] TV bemenete "Játékkonzol", monitor bemenete analóg (D-SUB)

- Az 1. pontbeli mérésből tudjuk, hogy az okostévénk a “PC” bemeneten a leggyorsabb: a DVI-on csatlakoztatott monitorhoz képest csak 51 ms-al késik. A tévén “PC” típusú HDMI bemenetet beállítva viszonyítási alapnak, már jelentős különbség látható a monitor analóg és digitális bemenetének megválasztása között. Ha a TV-t tekintjük bázisnak, akkor hozzá képest a digitális bemeneten csatlakoztatott monitor előbb jeleníti meg a képet (nagyobb a késleltetés-különbség, 51 ms), mintha analógon lenne (34 ms). A differencia 18 ms a digitális csatlakoztatás javára, ennyivel jár előrébb a DVI-on beérkezett kép. Tehát ha lehetséges, már csak ezért is a digitális csatlakoztatást használjunk.


[+] TV bemenete "PC", monitor bemenete digitális (DVI)


[+] TV bemenete "PC", monitor bemenete analóg (D-SUB)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.