2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iMac kislány és elmesélem....

... hogy milyen az élet iMacen, 21,5"-on. Szubjektív és objektív bemutató, teszt, történelem egyben.

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

A gép első indításakor az előre telepített OS X Lion jelentkezik be. Egy kedves kis üdvözlő videó után a rendszer kér pár adatot, és már mehet is az ismerkedés. Alapból az alábbi programok vannak fent a gépen:
- AppStore
- Mail
- Safari
- iChat
- Address book
- Calendar
- Preview
- iTunes
- iLife programcsomag (Photo, Movie, Garageband)
Plusz minden olyan, amire alapesetben szükség van, de még annál is több. A fent felsorolt programokkal alapesteben egy átlag felhasználó minden gond nélkül el tudja végezni a napi rutinját a gépen - böngészés, levelezés, kapcsolattartás. Amit nem fletétlenül kell feltelepíteni, az a PDF program. A rendszer sajátossága, hogy minden fájlformátumba enged betekintést - Office fájlokba is.

Nálam a rendszer a bekapcsológomb megnyomása után kb 10-15 másodperccel már a login képernyőt hozza fel. Ez az idő nagyban függ attól, hogy volt e az előző kikapcsolás alakalmával frissítés telepítve, mert akkor valamelyest több. A belépés után - mint említettem, kompatibilitás miatt Snow Leo van fenn - a rendszer automatikusan betölti a programjaimat azokra a képernyőkre, amikre beállítottam. Ezt nagyon szeretem benne :) Figyelembe véve a jelszó beírását is, az átlagos bekapcsolási procedúra körülbelül 1 - 1,5 percet vesz igénybe, és ekkor már az összes beállított program fut.

Aktuálisan a gépen elérhető az Apple saját Office alkalmazás-együttese (iWork), ezzel nagyságrendileg könnyebb a táblázatkezelés, mint az Excellel :) Aki nem szeretne fizetni a programért, az nyugodtan letöltheti valamelyik szabad szoftvert (OpenOffice, LibreOffice), mindegyik elérhető a weben OS X-es kiadásban is. Összességében azt kell eldönteni, hogy mi a fontosabb. Ha nagyon kell a teljes támogatottság, akkor meg lehet venni a Microsoft Office for Mac verziót. Minden más esetben ott az ingyenes alternatíva.

A Macek kapcsán sokszor felmerült, hogy drágák a programok. Az AppStoret ha valaki átböngészi, akkor számtalan olyan programot talál, ami ingyenes. És teljes értékű is. Ergo meg lehet oldani mindent. Az opensource programok persze sok helyen jelentenek megoldást.

A különböző dugaljak, be- és kimenetek a gép hátoldalán kaptak helyet, számszerűsítve az alábbiakat lehet ott találni:
- Egy Thunderbolt port a 21,5 hüvelykes iMac modellen
- Két Thunderbolt port a 27 hüvelykes iMac modellen
- Mini DisplayPort kimenet DVI-, VGA- és kettős DVI-támogatással (az adapter külön vásárolható meg)
- Egy FireWire 800 port; 7 watt
- Négy USB 2.0 port
- Hangbemenet és -kimenet
- 10/100/1000 BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45-ös csatlakozó)
- Infravörös vevőegység

Ezek meg jobb oldalt:
- SDXC-kártyahely
- 8-szoros sebességű SuperDrive-meghajtó 4-szeres sebességű kétrétegű írással (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

A thunderbolt szabványról pár szóban, mivel annyira talán nem ismert: ez a technológia a Mini Display Port továbbfejlesztése. Az elődtől eltérően ez hang, kép és adatátvitelre is használható, amellett, hogy a működéshez szükséges energiát is képes továbbítani. Ergo ha erre a portra kötjök rá a Mini Display Portot, akkor mint monitorkivezetés tudjuk használni. Jelenleg nincs túl sok eszköz, ami kihasználná a technológiában rejlő erényeket, de remélhetőleg egyre több ilyen lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • openSUSE 12.1 KDE

    Hosszú idők óta igyekszem átállni a Win7 alól Linux alapú rendszerre - eddig egész simán ment!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.