2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IBM PC300GL Second Edition

Régi-új számítógép építése

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A HTPC-k után az SFF (Small Form-Factor) desktop gépek szintén a gyengéim, annyira kompaktul vannak összerakva, és sokszor igen komoly teljesítménnyel bírnak. Csak néhányat említve a Dell Optiplex sorozata, a HP Compaq pl. DC5800 gépei mind gyönyörűek, kicsik, halkak, erősek, csak épp marha drágák. Utóbbi lehet az oka annak, hogy nem ilyesmit használok, használunk netezésre, és mindenre, ahova nem kell komoly 3D teljesítmény.

Viszont egy éve jutottam hozzá leselejtezésből az IBM szépséghez, a PC300 GL-hez, amiről már akkor tudtam, hogy biztosan nem fogja szemétben végezni. Volt már eladósorban is, szerencsére nem vették meg, mert jelenleg igen jó hasznát vesszük otthon.

Mai szemmel nézve se nem túl kompakt, se nem túl gyors szerkezetről van szó, lévén a Pentium MXX processzornak, Socket 7-es tokozásba öntve, 2x32Mb SDRAM társaságában. A monitor bekapcsolásáért, és bekapcsolva tartásáért egy Cirrus-Logic chip felel. Mindez 1998-ból.

Ez a gyári konfiguráció, mely benne találtatott a házban:

IBM SFF alaplap, Socket 7, 2 IDE, 1 FDD csatlakozó, 2 USB 1.1 port, PS/2 billentyűzet és egér port, LPT és soros portok + riser kártya 2 PCI, 2 16 bites ISA, és 1 PCI-ISA kombó slottal;
Intel Pentium MMX 200MHz processzor, 66MHz FSB;
2x32Mb 66MHz egyoldalas Kingston SDRAM;
Cirrus-Logic videochip 1MB memóriával, mely bővíthető;
1,2 Gb Maxtor winyó, volt rajta egy működésképtelen Win 95;
Sony CD-ROM, Sony floppy meghajtó;
Astec 145W AT táp, alaplapon keresztül kapcsolható be (mint ATX társai).

És a lényeg, a ház:

Mélység: 420 mm,
Szélesség: 440 mm,
Magasság: 102 mm.

Nagyon slim dobozról van tehát szó, nehéz és vastag acéllemezből kialakítva. Simán elbír egy 17-es CRT monitort, nem hajlik semerre. Az SFF alaplap mellett normál méretű tápot fogad, 2 db 5,25” és 2 db 3,5” meghajtó hellyel, ebből egyik rejtett.

Röviden, képeken bemutatva azért fussunk át néhány alkatrészt:

Az alaplap és a riser kártya

GPU és CPU

CPU cache modul

Az egész konfiguráció működőképes, nincs hangja, keveset eszik. Csak a teljesítmény lesz enyhén szólva kevés arra, amire szánom. Érdekességképpen a Windows XP 65 perc alatt másolódik fel a winyóra, a telepítés már nem megy neki, de ez annak tudható be, hogy az alaplap nem kezel 8Gb-nál nagyobb merevlemezt (40Gb-al próbáltam ki).
S most, egy év állás után gondoltam egy merészet, és elhatároztam, márpedig ebből egy használható desktop PC lesz! Lett is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.