2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Honda Civic Hybrid akkucsere

Egy Honda Civic Hybrid akkumulátorcsere története avagy bruttó 750.000 forint egy alkatrészért.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Mielőtt leírnám a cserélés folyamatát, bemutatnám, hogy mivel is másabb a Honda Civic Hybrid, mint egy „átlagos” autó.

Benzinmotor: Nagyjából ugyanaz, mint a Honda Jazzben, de van pár eltérés. A hengerenkénti 2 db gyújtógyertya megmaradt, valamint a változó szelepvezérlés, de a himbákba azért belenyúltak. Mindegyiket tudja vezérelni, hogy nyissa-e a szelepet vagy sem. Vagyis így, ha mindet elzárja, egy úgynevezett légrugómódban is tud forogni a motor. Ilyenkor a levegőt összenyomja, de nem gyújtja be. Majd az összenyomott levegő elvileg visszarúgja a hengert.

Így elérték azt, hogy nulla fogyasztás mellett viszonylag könnyedén lehessen forgatni a motort, megszüntetve ezzel a motorféket. Gondolom, páran már tudják, miért is jó ez… Ezenkívül változtattak pár dolgot, hogy megfelelő legyen az olajnyomás - terhelés alatt - 1000-es fordulaton is, módosított vezérlőszoftver, hogy 95 lóerős legyen, stb.

Váltó: Egy nem teljesen átlagos automata váltó. Az különleges rajta, hogy fokozatmentesen vált. Vagyis ha a motor 2000-es fordulaton forog fixen, akkor az autó 10 km/h-ról fel tud gyorsulni akár 100 km/h-ra, de közben a motor egy pillanatra sem változtatja a fordulatszámát. Ezt úgy valósították meg, hogy fogtak két-két egymásnak fordított kúpot, ami közé egy fémszalagot raktak. A kúpok távolságát ellentétesen változtatva meg is kapták a váltót. A konstrukciónak van egy hátránya: a szalag bizony csúszik, ami veszteséget okoz, valamint 40 ezer kilométerenként váltóolajcserét kell csinálni.

Villanymotor: Egy olajhűtésű, szénkefe nélküli egyenáramú motor. Ugyanaz a működési elv, mint a számítógépes ventilátorok motorjában. Csak ez 20 kW-os teljesítmény leadására képes. Természetesen generátorként is tud működni, ilyenkor a benzinmotor elzárt szelepekkel, légrugómódban működik. Mivel a villanymotor teljesítménye pici, ezért közös tengelyre rakták a benzinmotorral, így soros hybridnek nevezik.

A szaksajtó mindenhol azt hangoztatta, hogy sajnos ez az autó nem tud haladni, csak villany hajtással. Ez nem teljesen igaz. Elindulni, igaz, nem lehet csak villannyal, de haladni már lehet 18-50 km/h között: finoman visszaengedve a gázpedált, majd óvatosan ismét megnyomva. Ilyenkor a fordulat leesik 1000-re, és a motor légrugóba kapcsol.

Akkumulátor: 50 A-rel tölthető és 100 A-rel terhelhető akkumulátor. A töltöttségét a vezérlőelektronika mindig 20-80% között tartja, ezzel sokszorosára növelve az élettartalmát.

Vagyis összegezve: a rendszer úgy működik, mint egy szimpla benzines autó, de mikor nyomatékszegénnyé válik a benzinmotor, akkor a villanymotor rásegít, akár 130 km/h-nál dombon felfelé is. Viszont mikor teljesítménytöbblettel rendelkezik a benzinmotor, vagy lassítani kell a járművet (fék, motorfék), akkor generátorként működve a villanymotor elkezdi tölteni az akkumulátort. Így kevesebb energia vész kárba, nagyobb lesz a rendszer hatásfoka.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.