2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hűtőpaszta vs. lekvár – reloaded

Ismét leteszteltem, hogy milyen alternatív eszközöket lehet használni hűtőpasztának!

[ ÚJ TESZT ]

Jöjjenek a teszteredmények!

Tehát elvégeztem a CPU-n és a GPU-n is a méréseket, majd feljegyeztem, és csináltam róluk egy jó kis grafikont. A könnyebb átláthatóság érdekében a grafikonon viszont már eredményesség szerint tüntettem fel a pasztákat, így jobban szemléltethető, hogy melyik paszta hogy viszonyul a másikhoz. Íme:

És akkor jöjjön a grafikon magyarázata!

A kenőzsír és a hőálló Copper paszta azért kapott 0-s eredményt, mert ezekkel konkrétan lekapcsolt a számítógép, azaz frankón túlmelegedett a rendszer. Hogy a kenőzsírral miért, egyszerűen nem tudom a választ rá. Állagra sem tűnt ki a többitől. Kétszer is újrakentem vele a CPU felületét, ellenőriztem, hogy a hűtőbordát jól raktam-e fel a CPU-ra, de minden esetben azt tapasztaltam, hogy szép fokozatosan kúszik fel a hőmérséklet, majd egyszer csak lekapcsol a számítógép miután a CPU 80 fok fölé emelkedett.
A Copper paszta valószínűleg azért nem szerepelt jól, mert hiába az amúgy jó hővezető képességű réztartalom, túl szemcsés volt, ami miatt nem volt megfelelő a CPU és a borda közötti felület.

Az MX-4 nyerte a versenyt, de azt hiszem, ez elvárható volt. CPU-nál annyira nem szembetűnő a tudása, viszont a GPU hőmérsékletét rendesen meg tudta fogni.

Az MX4-től nem sokkal lemaradva a barack- és eperlekvár nyert, így maguk mögé utasították a gyengébb, kifejezetten hűtőpasztának titulált pasztákat is. Amúgy szerintem a lekvárban lévő zselatinnak van kifejezetten jó hővezető képessége.

A bőrzsír is elég jó eredményt ért el a CPU-nál, viszont szegény Radeon izzott a 3Dmark teszt alatt. A GPU teszten lényegében a legrosszabb eredményt érte el.

A lábizzadás elleni kenőcs és a chilis paprikakrém CPU-nál egy picit jobbnak bizonyult a feleségem arcalapozójától és a szilikon+ teflontól, viszont a GPU-t utóbbiak tartották jó 5 fokkal hűvösebben, ami azért elég jelentős.

Még a grafitzsírt említeném meg, ami a középmezőnyben végzett és korrekt eredményt tudott felmutatni – főleg a GPU-nál tudott jól szerepelni.

Legrosszabbul a kínai feliratos arany- és ezüstpaszták szerepeltek, ami várható is volt, mivelhogy nem tudtam egyenletesen felvinni a felületre. A 2 szilikonpaszta – igaz, egy hajszállal, bár ez is bőven belefér a mérési hibatartományba – gyengébben szerepelt, mint a kínai feliratos paszták, de a GPU-nál jobban megmutatkozott, hogy azoknál mégiscsak jobbak egy picit.

Tehát az abszolút vesztesnek a kínai feliratos pasztákat nevezném ki.
Ez azért elég vicces, mert ezek elméletileg kifejezetten hűtőpaszták lennének, és lényegében bármi jobb volt náluk, amit itthon találtam és kipróbáltam.

Végeredményül:

Továbbra is állítom azt – és ezt a bemutatóm eredményeivel is alá tudom támasztani –, hogyha nincs kéznél otthon hűtőpaszta, akkor ideiglenes megoldásként érdemes körbenézni a háztartásban is, hiszen szinte bármi ellátja a hűtőpaszta feladatot (több-kevesebb sikerrel), s ezúttal is kiderült, hogy a lekvárok az egyik legjobb választásnak tűnnek a háztartási dolgok közül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.