2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Húsvéti nyúl installálása a családba

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A húsvét közeledtével a gyerekes családok dilemmája: nyulat venni vagy nem venni!? Tavaly mi is úgy dőntö

[ ÚJ TESZT ]

Húsvéti nyúl installálása a családba.
A húsvét közeledtével a gyerekes családok dilemmája: nyulat venni vagy nem venni!?
Tavaly mi is úgy döntöttünk veszünk nyulat. Így hát egy éves tapasztalatomat megosztanám veletek.

Beszerzés:

A helyi piacon feleségem megbeszélt egy találkát egy nyúltenyésztővel. Délután a kislányom társaságában felkerestük a nyulas embert. Körülbelül 5-6 olyan kis nyulat ajánlott amely már túléli ha elválasszák az anyanyúltól. Végül a legvirgoncabb lett kiválasztva. Semmi extra, sima házi nyúl.

Installálás:

Elsőnek egy nagyméretű zöldséges ládában tartottuk. A láda aljába újságpapírt tettem füvet szórtam. Valamint saláta levelet. Ezen spártai körülményekre azért volt szükség mivel családlátogatós körutat tettünk . Pár száz kilométernyi autózás állt előttünk. Füles kapitány napközben a lakásba szabadon közlekedett. Vagy a teraszon egy árnyékos helyen tartottuk.

Tápellátottság-élelmezés:

A nyúl 4-5 hetes lehetett. Már ehetett nyúltápot, retek levelet és zöldeket. Ezeket ingyen odaadja a zöldséges ha szépen kérjük. Egyébként csak kidobja. Így ez télen is beszerezhető. Vizet is kell neki adni. Nedves,harmatos füvet és zöldet nem szabad neki adni. Felfúvódhat -elpusztulhat. Ezért azokat hagyjuk megszáradni. A gyermekláncfű jót tesz a gyomrának.Pitypang,kutyatej
Semmilyen lisztes dolgot (keksz,ropi) nem adtunk neki soha. Minden nap kap 1/2 almát vagy 1 darab répát. Van egy fadarabja is. Ugyanis ez egy nagy rágcsáló. Szükséges rágnia. Vizet mindig pótoljuk. Tápból nyáron fél marék egész napra elég neki. Télen is kint tartottuk. A mínuszokban is.
Ekkor reggel és este is kapott tápot és zacskós szárított zacskós füvet vs. széna egy marékkal. Télen több energiára van szüksége. Valamint - a jég eltávolítása után - hideg vizet. Vastag a bundája bírja a hideget. A nagy hóesésben is kint ücsörög a földön.

Mielőtt elkezded a játékot:

A nyulat füle mögött a marjánál lehet felvenni. Arra nagyon kell vigyázni,hogy a hasánál nehogy megszorítsuk. Ne lépj rá. Legjobb ha kicsit hagyjuk ugrálni,mászkálni miután kivesszük a szállásáról.
Ha a gyerek vagy gyerekek agyon nyüstölik ideges lesz. Rá kel szólni ilyenkor a srácokra! Úgy is jut belőle mindenkinek. Engedjük el a nyulat ,így megnyugszik. Pár perc múlva meglehet simogatni. Sőt produkálja is magát. Nem ostoba jószág. Kicsit a kutyához hasonlítható a habitusa. Napi pár perc törődést minimum igényel. Amúgy elvan .

Update ,karbantartás:

3-4 hónapos kora óta kint a szabadban tartjuk. Árnyékos helyen. Van saját ólja és rácsos kifutója. A kifutó tetejét érdemes lesúlyozni. Egyrészt nem tud kiszökni és esetleges ragadozók sem bánthatják. Két hetente áttelepítem egy új parcellára.

Ekkor ellehet takarítani a nyúlbogyókat. Én ezeket a tuják tövéhez dobom. A többit elgereblyézem.
Füles kapitány által leirtott terület pár nap múlva ismét kifüvesedik. Időnként szabadon van, de felügyelni kell rá. Ha eleget futkározott - jobban mondva 1 futás három evés - ajánlatos kabátban megfogni ugyanis erősen rúg-kapál. Jobb megelőzni a karmolásokat.
Szállítást mostanság nem díjazza. Kisállat kiállítás volt a suliban és az a 15 perces út eléggé megviselte. Nagyobb utazás előtt javaslom a próbaszállítást. Szem kidülledés zihálás esetén hosszabb utat ne tervezzünk.

Hardverek:

Zöldséges láda-volt a kamrában Ól -kiszuperált alsó konyhaszekrény rácsal az elején. Később forgácslapból készítettem egy pofásabbat, rács volt a kamrában. Gondolom barkácsüzletben vagy kisállat boltban beszerezhető. Vizes tál 2 db- IK@A akció 95 huf/db

Szoftverek:

Nyúltáp 2 vagy 3 hónapra - 5 kg/ 425 Ft - takarmány boltban zacskós száraz fű - 300ft/ zacsi - Mül@r vs. kisállatbolt. kis bála széna -1500-2500 Ft

Az egy éves nyúl:

Igazából minimális gondozást igényel. Aranyos és szórakoztató jószág. A gyerekek néhány napig tartják érdekesnek. Utána is el-ellátják és szeretik, de a munka javarészt (napi 5 perc) ránk marad...
Írásomból kiderül a "szabadon tartással" vannak tapasztalataim. Ha nem tudjuk a fentieket bevállalni (7-8 évre) nem kell nyulat venni Lakásban tartott nyúllal kapcsolatban mások tapasztalatait tudom megosztani. A növényeket megrágják, elpusztítják. Elhízásra hajlamosak. Macskaalommal szobatisztákká tehetőek. Sokat kaparásznak a nap bármely szakában. Röviden ennyi.
Frissítve.10-04-05 .Az esti híradóban láttam állatvédők szerint nem szeretik a nyulak ha simogatják őket.
Pedig igen is szeretik .Főképp ha a fülük tövét vakargatják.
Füles Kapitány 2013 augusztus 20-án jobblétre szenderült.
R.I.P

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.