2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

HTPC Xbox-ból

Megoldást kerestem egy DVD és egy hálózati médialejátszó kombinációjára, de mégsem akartam HTPC-t...

[ ÚJ TESZT ]

Az megfelelő eszköz

A Logouton sok olyan témájú cikk született már, amelyben a szerzők arra keresik a válasz, hogy milyen eszköz is lenne a legalkalmasabb arra, hogy a nappaliban filmet nézzünk rajta. A HTPC? HMMP! című írás jól foglalja össze a lehetőségeket, majd a klasszikus HTPC építészetbe ez a cikk vezet be: PC a nappaliban is! HTPC. A barkácsolós irányvonal klasszikusa a HTPC egy CD lejátszóból című többrészes írás, majd egy érdekes cikk hívja fel a figyelmet arra, hogy egy kiöregedett játékkonzolból is egész jó képességű hálózati lejátszó varázsolható. XBMC: HTPC olcsón Nekem ez utóbbi adta meg a végső lökést.

A projekt előtt következő elképzeléseim voltak:

-Legyen olyan a készülék, amely lejátssza a tartalmat egy szabványos uPNP-AV médiaszerverről. (Nekem egy D-Link DNS-313 NAS-om van, amin az adataim mellett a zenéim és a filmeim vannak.
-Legyen képes DVD-lejátszásra, mert nem akarok még egy dobozt és távirányítót a szobába.
-Nézzen ki esztétikusan, mert egyébként a felsőbb hatalom nem engedi be a nappaliba.
-Nem fontos a HD-felbontás, nem vagyunk mozifanatikusok, nincs naprakészre torrentezett archívumunk.
-Nem fontos a zenehallgatás, arra egy Philips hálózati zenelejátszót használunk, amin jól jönnek az MP3-ak és a webrádiók is. (Ez ráadásul jóval kevesebbet is fogyaszt, mint bármelyik képlejátszós eszköz.)
-Nem kell műsorrögzítés, arra ott van a T-Home merevlemezes IPTV dobozkája.
-Nem akartam PC-t, mert nem tud felbootolni 2-3 másodperc alatt, és nem tartom kielégítőnek a stabilitását valamit sokallom a szoftveres karbantartási igényét.
-Ne legyen drága. Kb. 200 000 Ft-ból már lehet egész jó kis „networkable DVD player” nevű eszközöket kapni, de egyrészt így nem kunszt megoldani a feladatot, másrészt nem is volt rá ennyi pénz.

Nagyon sok keresgélés után találtam ugyan néhány kedvező árú hálózati DVD lejátszót, de ezek egy része (pl. a Kiss termékei) csak a saját PC-s szerverprogramjukról tudnak streamalni, a többi hasonló játékos viszont teljesen ismeretlen márkájú volt, így például elég kétséges a firmware frissítés, amely a kodek-kompatibilitás szempontjából nem túl bizalomgerjesztő.
Véletlenül akadtam az első generációs Xboxra, amely belülről gyakorlatilag egy Pentium 3 alapú cél-PC, és a rá írt zseniális XBMC-re, amely egy folyamatosan fejlesztett és támogatott, nagy nemzetközi felhasználótáborral rendelkező, multiplatformos (PC, Mac, Linux, Xbox) médiacenter-szoftver.



Az első generációs Xbox és a külön tartozékként forgalmazott DVD player kit. Az infra vevőegységet a konzol egyik játékvezérlő-portájra kell csatlakoztatni

Az Xbox-XBMC megoldás előnyei:

-stabilabb, mint egy PC és nagyjából 3s alatt felbootol
-lejátszik _minden_ nem HD tartalmat akár USB-eszközről vagy Windowsos hálózati megosztásról is
-lehet rajta internetes TV-t nézni, de extrém esetben egy ftp szerverről is képes streamelni.
-pluginekkel, scriptekkel bővíthető, beszél magyarul
-ha kell CD-t is rippel, pl. Lame enkóderrel
-van beépített HDD-je, bár nekem erre nincs nagyon szükségem
-csodásan kezeli a feliratokat, pl. betűméretet, típust, színt, késleltetést lehet állítani
-nagyon sok beállítási, finomhangolási lehetőség, akárcsak egy profi PC-s lejátszó programnál
-gyakori frissítés, nagyon jó WIKI, élő fórumok
-maga is képes uPNP-AV médiaszerverként dolgozni

és hátrányai:

-az Xbox nem túl szép, át kellett építeni egy másik házba
-szükséges hozzá a gyári „DVD player kit” nevű infravörös távirányító és vevőegység
-moddolt (feltört) Xbox kell hozzá, mert csak így lehet a gyári játékokon kívül más szoftvert is futtatni
-nehezen illeszthető hozzá státuszkijelző LCD
-eredetileg nem szabványos USB-aljzatok vannak rajta
-ha véletlenül HD-filmet akarnék nézni, azt előtte PC-n át kell kódolni
-nem szabványos oprendszer, nem bővíthető extra szolgáltatásokkal a végtelenségig
-csak 1.1-es USB aljzatok
-nem minden Xboxba épített DVD képes az írt és újraírt DVD-k korrekt olvasására.

Az alapanyagok

Mindezek után hozzáláttam az alapanyagok beszerzéséhez:
-moddolt Xbox infravörös távirányítóval. A legjobban akkor járunk ha chippel vagy flasheléssel moddolt konzolt veszünk, mert a szoftveres törést (ún. softmod) nagyon könnyű egy óvatlan telepítéssel tönkretenni. Sokszor a softmodos konzolt is chippeltnek mondják (nem azért mert be akar csapni, hanem azért mert néha az eladó is így tudja), így érdemes elolvasni az idevonatkozó irodalmat, pl. a www.xboxklub.hu oldalon.
-DVD olvasó, mert mint kiderült, a fenti boxban a négy lehetséges típus közül épp olyan volt, ami nem mindent olvas el. A legjobb megoldás egy PC-hez gyártott LG GDR-8163B drive, amit beszerelés előtt kicsit át kell alakítani.
-használt vagy rossz CD-lejátszó, ami minél magasabb, annál jobb. Lehet kiszolgált házimozi erősítős DVD is, mert azokon általában már adott a hátlapi ventilátor, nem kell vele barkácsolni. Beszerzése előtt érdemes szétszedve is megnézni az Xbox alkatrészeit, mert nagyon nem mindegy pl. hol van a lejátszó tálcanyílása.
-egyebek: eredetileg a készüléken belül akartam megoldani a video és audio kimeneteket, kiváltva az Xbox multifunkciós kábeles csatlakozóját, ehhez be is szereztem egy rossz DVD-játékost, aminek a komplett hátlapját akartam felhasználni, ugyanis ez így sokkal egyszerűbbnek ígérkezett, mint külön Scart-helyet és 4-5 RCA vagy optikai aljzatot fúrni és flexeli a hátoldalra. Na ebből helyhiány és némi időhiány miatt nem lett semmi, maradt az Xbox eredeti Scart-os kábele. Úgy tűnik nem vesztettem sokat, bár kétségkívül elegánsabb lett volna a sok hátoldali csati. Vettem még a hátoldalra egy 8 centis ventilátort a PC bontóban, mert az Xbox eredeti ventije valami spéci formájú, nehéz lenne szépen beépíteni.



A választás egy Denon DCD-615/715 CD lejátszóra esett, ez megfelelően magas, masszív háza és szép alumínium előlapja van és még a tálcanyílás is jó helyre esik

Az árakról

Használt Xbox 18 000 - 22 000 Ft, ha nincs hozzá távirányító, akkor az plusz 3000 Ft, ha cserélni kell a DVD olvasóját akkor azt inkább szerencse dolga találni, egyébként kb. 1000 Ft, használt vagy hibás CD-lejátszó, ízlés szerint 1000-5000 Ft. Ha nem chipes a boksz, akkor 3500-4000 Ft bele egy ilyen. Normál körülmények között a legjobb eredményt egy Scart kábellel kapjuk, ez is 1000-2000 Ft utólag, így érdemesebb olyan boxot keresni a használtpiacon, amihez ez is jár. Ez egyébként mindenre igaz, egy jó DVD-s, chipes, távirányítós, scart kábeles xbox alig drágább, mint egy olyan, amihez mindezeket külön kell beszerezni.
Nekem összességében kb. 32 000 Ft-ba volt a beszerzés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.