2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

HTPC egy CD lejátszóból 1 - bevezetés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez az első írás egyfajta bevezetés, ebben rátérek az alkatrészek beszerzésére, összeválogatására,...

[ ÚJ TESZT ]

Ez az első írás egyfajta bevezetés, ebben rátérek az alkatrészek beszerzésére, összeválogatására, majd később lesz egy írás a konkrét barkácsolásról, és az összerakásról, szoftveres környezetről is. Úgy tervezem, hogy hetente fogom kirakni, péntek esténként. Elég régen elkészült már a gép amiről írok, igazából azóta már egyszer át is építettem, viszont eleve arra volt szánva, hogy ide fog kerülni az egész, ezért minden kis részletet lefényképeztem, ami csak érdekes lehet. Ez itt az első írásom, valamilyen szinten az is feladata, hogy bebizonyítsa, tudok helyesen, ékezetekkel írni, mert a fórumban olyat nem szoktam. Bevezetésül ennyi talán elég is, inkább a lényegről írok többet.


Az elkészült gép

A gondolat, hogy HTPC-re van szükségem, már elég régi, sok alkatrészt eleve erre a célra vettem, pl a tápegység már hónapokkal azelőtt megvolt, hogy eldöntöttem volna, milyen házban lesz összerakva az egész. Nem akartam extrém drága alkatrészekből építkezni, de azért nem is valami összetákolt vacak volt a végcél, ezért az igénytelen, valahonnan selejtezett fekvő számítógépházakat, és a méregdrága, költségvetésem nagyrészét egy tételben felemésztő márkás HTPC házakat is messziről elkerültem. Az egészet rendes asztali gépbe szánt alkatrészekből raktam össze, ma már talán az asztali HDD helyett egy kicsi 2.5-ös notebook winchestert tennék bele, a többi adat meg hálózati tárolón lenne.

A felhasznált lényegesebb alkatrészek:
Modecom FSP270-50SNV tápegység, FSP, a Modecom csak a matrica rajta, SFX méret
ASUS M2NPV-VM alaplap, AM2, AMD Live, gyakorlatilag pont az, ami HTPC-be kell
AMD Athlon BE-2350 processzor, 45W tdp
SoundGraph iMON VFD távirányítő és kijelző
Logitech Cordless Mediaboard fontos a touchpad, ágyon nem valami jó egeret használni



Az eredeti CD lejátszó

Fontos alkatrész a ház, amibe az egésznek bele kell férnie, és ezt a legnehezebb beszerezni. Vaterán elég sok hibás hifi és házimozi eszköz van, de aránylag kevés használható ilyen célra. Az általam választott ház kb. 7-8 cm magas, ennél keskenyebbe nem lehet számítógépet összerakni. Szintén fontos, hogy van-e rajta nyílás az optikai meghajtó számára, ha viszonylag alul vagy középen van, az jelentősen megnehezítheti az összeszerelést, nekem sikerült olyat venni, amin ez a készülék szélén van, és van rajta megfelelő ablak, ahova a VFD vagy LCD kijelző elfér. Összességében szerencsés beszerzés volt, de ki kellett várni amíg valaki felrak egy pont megfelelőt, a kínálat nagy része legalább egy-két pontnak nem felel meg, vagy túl lestrapált, vagy túl drága arra, hogy kidobáljak belőle mindent és szétvagdossam. Tudom, hogy manapság megint a fekete a divat, de nekem akkor is jobban tetszik ezüstben. Egyébként ebből a lejátszóból volt fekete is, csak azért nem vettem meg mert drágállottam, igaz az egy hibátlanul működő példány volt.


Vatera

Az alaplap microATX formátumú, integrált (GeForce 6150) grafikus vezérlővel szerelt, nem valami nagy teljesítményű, de filmnézéshez kényelmesen elég. Emellett van még az alaplapon elég sok minden, kivezetésekkel digitális hangkimenet és komponens HDTV kimenet is a manapság szokásos dolgok mellett. A rendszer része egy alacsony profilú analóg TV tuner is, ezt tervezem lecserélni valamilyen DVB kártyára, de jelenleg megfelel ez is. A merevlemez és az optikai meghajtó is Serial ATA szabványt használ, a hagyományos szalagkábel valószínűleg el se fért volna, de ami a nagyobb baj, teljesen blokkolná a táp - és azzal az egész gép - szellőzését. A CPU hűtő egy Zalman 7000B, gyakorlatilag az egyetlen halk hűtő, ami a házba bele is fér, az van a gép tetején látható nyílás alatt.

A házon rengeteg gomb van, ezeket bekötöttem egy PS/2 billentyűzet vezérlőelektronikájára, az alkalmazásokban funkciót lehet hozzájuk rendelni, például videólejátszás alatt működik az eredeti Play/Pause gomb. Be van kötve a fejhallgató csatlakozója is, de a hangerőszabályzó potival nem tudtam mit kezdeni, talán az imon gombja mehetett volna a helyére, de ahhoz szét kellett volna forrasztani a vevőegységet, azt meg a garancia miatt nem akartam. USB sajnos csak hátulra jutott, pedig nem lett volna lehetetlen az előlapon is kivágni egy kivezetést, csak féltem hogy csúnya lesz, lehajtható része viszont nincs, ami elrejtené. Az optikai meghajtót sikerült teljesen beépíteni az eredeti CD olvasó helyére, az Eject gomb is be lett kötve (pár ezer Ft-os DVD író garanciáját nem sajnáltam annyira)


A kivezetések a gép hátulján

Említettem, hogy a gép át lett építve, először egy Foxconn lap volt benne, 3000+ processzorral meg DDR memóriával, de nem tudtam se a digitális hangkimenetet, se a tv kimenetet működésre bírni, proci is kevés volt HD filmekhez, ezért kellett cserélni, ezt a lépést ki fogom hagyni, mert nem igazán érdekes. Összesen annyi következménye maradt, hogy a gép tetején a szellőző nem pont a venti fölött van, és a hátlapot át kellett faragni, pár helyen a szükségesnél ezért nagyobb a kivágás.

Eredetileg úgy készültem, hogy valamilyen HTPC frontendet fogok rajta használni, de aztán arra jutottunk, nem igazán szükséges. Lehet, hogy fogok még ezzel kísérletezni, de nagyon jól használható már egy Total Commander és VLC lejátszó segítségével is, viszont sokat használjuk számítógépes funkciókra is, pl böngészni, szöveget szerkeszteni.

Az írást jövő héten folytatom, legközelebb arról lesz szó, hogy mi mindent műveltem szegény CD lejátszóval, milyen szerszámokra volt szükségem, és hogyan tettem az ősi romot ATX kompatibilissé.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.