2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HPC-k királya: HP Jornada720

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Engedjétek meg, hogy eddigi tesztjeim, összehasonlításaim után, most egy kicsit elfogult...

[ ÚJ TESZT ]

Engedjétek meg, hogy eddigi tesztjeim, összehasonlításaim után, most egy kicsit elfogult bemutatóval kedveskedjek nektek!

Mikor írtam a szerveres tesztem, akkor jött az ötlet, hogy bemutatok nektek egy tényleg legendás készüléket, egy HP jornada720 HPC-t (Handheld PC)
Figyelem a teszt itt-ott elfogult lehet, de akinek van egy ilyen masinája, tudja, hogy nagyon hamar bele lehet szerelmesedni ebbe a csodálatos gépbe, hisz már nem fiatal, de máig fel veszi a legújabb PDA-kal a versenyt némi kompromisszumkötéssel.
Eme készülék a HPC-k utolsó darabjait idézi. Kb. 8évvel, ezelőtt gyártották az utolsó ilyen készülékeket, s utána végleg a sűlyesztőbe került ez a fajta kivitelezés.
Lényegében egy PPC (pocket PC Mai PDA-k) és a HPC között az a különbség, hogy a HPC-knek van QWERTY billentyűzete, ezáltal szélesebb a kijelzőjük, és nagyobbak is PPC-s társaiknál. Személy szerint én nagyon sajnálom, hogy nem fejlesztették őket tovább, mert nekem nagyon bejött ez a feling. De nézzük is miért: Első pillantásra is látszik hogy nagyobb, mint PPC-s társai, ami jó hatással van a kijelzőjére is, elég szép nagy, 6, 5’-os képernyője 640X240es felbontást tud természetesen érintés érzékeny, de ne rohanjunk ennyire előre. Ott jártunk, hogy látszik rajta hogy nagy, és ezt érezni is lehet kézbe véve, hisz egy picit több mint fél kiló, persze ebbe a fél kilóba bizony nagyon sok tudás került…

Felülről igy néz ki [link]

Maga a gép sötétkék színű, a tetején pedig egy fémlapba gravírozva van egy Jornada felirat.
Elején bal oldalt a beépített media player gombjai találhatók mely segítségével el tudunk indítani mp3-at illetve annak hangerejét, tudjuk állítani.



Ez a kép az elejéről készült [link]

A media gomboktól jobbra pedig a stylus azaz az érintőceruza található, szép nagy, könnyen lehet vele böködni.
A gép bal oldalán található a PCMCIA foglalat bizony ám, mert ennek a kütyünek ilyenje is van, na PPC-sek ezt csináljátok utána!!! Illetve a Smart Reader olvasó, ami az égvilágon semmire sem jó, nem készült hozzá program, illetve a 3, 5-es audio kimenet így használhatjuk kedvenc fülesünket is hozzá bármiféle macera nélkül.



Bal oldalról a masina [link]

Jobb oldalán van a töltő csatlakozása, illetve a beépített 56k-s modem! Ami ismét elég ritka többi PDA társai közt.



Jobb oldala a gépnek [link]

A Hátulján semmi különös nincs, a kidudorodó akku, az infraport, és a soros port kábel csatlakozója található, ami majdnem úgy néz ki, mint az USB, hangsúly a majdnem-on van.



[link]

Ha megnézzük a gép alját, akkor látható a Compact Flash memória kártya helye, és a monó hangszóró, amin akár mp3-at is hallgathatunk nem túl jó minőségben.



Az alja látható a képen [link]

Ha jól megnézegettük körbe, akkor jöhet a várva várt kinyitása, egyből elénk tárul a teljes QWERTY billentyűzet illetve a hatalmas 6, 5’os 640X240es felbontást tudó LCD kijelző, mely 65ezer szín megjelenítésére képes. Ahogy írtam ceruzával lehet böködni rajta, érintés érzékeny.
A Gomboknak nagyon jó nyomás pontjuk van, így kicsi méretűk ellenére is igen jól kezelhetőek, rövidebb gondolatok írására tökéletesen alkalmas.



Mint egy mini laptop, kinyitva [link]

Bekapcsolás után egyből üdvözöl minket a Jó öreg WinCE 3. 0 HandheldPC2000 operációs rendszer.



Bekapcsolás után egyből [link]

Kezdésként Kéri hogy kalibrájuk a képernyőt, állítsuk be az időzónát, és a dátumot.
Beállításokat tovább lépve már használhatjuk is a készülékünk nagyon sok mindenre, hisz alapból nagyon sok program van rajta. Sokat én sem ismerek, így pár hasznos progit emelnék ki: Van rajta Pocket Word, Pocket Exel, Outlook, hangfelvevő, Media player, tárcsázó és internet Explorer, ami igaz mai oldalakkal már nehézkesen boldogul, mert nincs benne java támogatás, de erre hamarosan visszatérünk.
Mivel mai PDA társaihoz képest elég szegényes a szoftverezése a gépnek, így már lehet(ne) mondani rá hogy bizony eljárt felette az idő, DE!!! Elég komoly hardver lapul benne korához képest és a feltelepíthető programoknak köszönhetően bármire ráfoghatjuk, amire egy mai kézi számítógépet. A gépet egy 206Mhz-es Intel StrongARM processzor hajtja és található benne 32mb ram, de ebből kell gazdálkodni belső háttértárnak is valamennyit, mivel lehet bővíteni memória kártyával, akár 4gb-os is mehet bele, így bőven elég a 32mb belső tárhely
Nagyon sokat köszönhetünk a PCMCIA foglalatának, így lehet bele tenni Bluetooth kártyát, 10/100as LAN kártyát netezéshez, vagy egy átalakítót még egy Compact Flash csatlakozónak így elhelyezhető benne egy 2. memória kártya, tehát akár 8gb lehet a tárhely mérete, vagy rakható bele CF-es GPS vevő, hisz a jő öreg Jornadát navigálásra is, lehet használni. Vagy akár Wifi kártyát is dughatunk belé, így ha netezni akarunk, nem vagyunk kanócokhoz kötve. Vagy rakhatunk bele olyan kártyát, amin van Sim kártya foglalat, így bármikor megoldható a gprs internet vagy az sms küldés.
Elsőként javasolt hozzá felrakni a Microsoft féle WindowsCE plus! Javítást, amiben van paint és képnézegető program is JPG, JPEG, GIF képfileokhoz, illetve az internet böngésző is frissül valamelyest, s már tudja a 128bites titkosítást is
Feltelepíthető programok közt továbbá találunk film lejátszó programot TCPMP a neve, elboldogul MPG, MPEG, sőt akár DivX-es AVI filmekkel is. Mivel a kijelzője csak CSTN LCD így a frissítése nem a legjobb, de némi fanatizmussal lehet rajta filmeket nézni, mese filmeket pedig még élvezni is lehet rajta.



Egy AVI-s klipp látható rajta [link]

Van hozzá Winamp is, amivel elég könnyen lehet kezelni audio zenéinket, természetesen nem csak mp3akat kezel, így már a hangszíneket is állitgathatjuk



Winamp sem akadály a Jorninak [link]

Javasolt hozzá felrakni a Total Commandert is, hogy kényelmesen kezelhessük adatainkat, ráadásul tud csomagolni is.
Ha komolyan akarunk netezni rajta, akkor a Netfront3. 3-at javasolt felrakni, hisz ebben már van java támogatás is, így, már ha kicsit lassabban, de elboldogul a gép szinte minden oldallal, és a Nagy méretű kijelzőnek köszönhetően nagyon kellemesen lehet vele netezni.



A prohardver főoldala [link]

Továbbá, ha navigációra szeretnénk fogni a gépet, az is megoldható a Destinator3 térkép progival, igaz egy kicsit puritán, mint mai szemmel a Win95 de a célnak tökéletesen megfelel, megtervezi az útvonalat, és még beszélni is tud, azaz szépen navigál, sőt akár 3d-s módba is lehet vele útvonalat nézegetni.



Az említett térkép szoftver [link]



[link]

A végére hagytam a játékokat, mert az is van rá néhány, sajna nem sokat tudtam fel rakni rá, de van Doom Quake Duke3D és age of empires is, amik azért egy ilyen jószágon jónak számítanak

Egyszóval lehet vele zenét hallgatni, filmet nézni, útvonalat terveztetni, szövegszerkesztésre is tökéletesen használható a kényelmes billentyűzete miatt, ráadásul az akkumlátora is elviszi a gépet akár 6-8órát is, bár Wifi+netezéssel le lehet szívni az akkuját 4óra alatt, de azért ez is elég szép idő.

Egy szó mint száz, ahhoz képest hogy 8éves eszközről beszélünk, megállja a helyét még mindig a mai rohanó világban. Ez a kis jószág bizony még jó pár évet ki fog nálam húzni.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.