2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP 8740w notebook bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előtörténet: A dolog úgy indult, hogy adott volt egy Samsung RV509-es lapos. Ezzel dolgoztam, bár a 6 GB...

[ ÚJ TESZT ]

Előtörténet:

A dolog úgy indult, hogy adott volt egy Samsung RV509-es lapos. Ezzel dolgoztam, bár a 6 GB RAM ellenére is inkább már csak kínszenvedés volt értékelhető produktumot időben kiadni. Építőmérnök vagyok, napi munkám mellett tervezéssel is foglalkozom, sokat.

A PH!-n cirka 7-8 éve vagyok jelen, nem olyan beszédes, inkább szemlélődő, informálódó figura formájában. Az apróhirdetéseket mindig szoktam mazsolázni, leginkább mobilok kategóriájában, illetve némi hardver után kutatva. Itt akadtam rá az RV509-re is, kellemes áron és most jelen bemutató alanyára is.

Beszerzés:

Ez bizony nem volt hétköznapi. A dolog persze úgy kezdődött, hogy megismerkedtem a neten keresztül magával a kategóriával: Elitebook, azon belül workstation.
Szerintem ezt senkinek nem kell lefordítanom, a lényeg, a HP csúcsát képező kategóriát jelenti, azon belül egyedileg konfigurált mobil munkaállomások körét.

Miután ezt megismertem, adott volt, hogy mire is kellene váltani a kiszolgált RV509 után. Keresgéltem, nézelődtem és legnagyobb meglepetésemre itt a harveraprón találtam egy eladó 8740w-t. Ez kell nekem, de most, mint a villámcsapás jött a dolog.
Sajnos épp nem álltam úgy, hogy azonnal indulok érte Budapestre, előbb el kellett adnom az RV-t és még a kedvenc HOX-omat is be kellett áldozni. Az eladóval felvettem a kapcsolatot, lebeszéltük, hogy egy hét és megyek a gépért. Addig ő legariztatja a winyót, mert az épp felhalt a gépben.
Szerencsére épp az indulás előtti napon, kellemes áron elment a Samu egy helyi arcnak, (ekkor volt hétfő), majd kedd estére le volt beszélve a HOX is egy helyi sráccal.
Kedden fel a székes fővárosba, gép kézben, nagyon átvizsgál, és fizet – irány haza, telefon biznisz megvolt, minden rendben. Így gyakorlatilag a két meglévő eszközöm árából megvan a HP.

A szériáról csak nagyon röviden:

A HP négyjegyű számokkal illette akkoriban a Notebook hardvereit. Ebből csak anyit tudtam kilogikázni, hogy ha azt olvasom : 8740w akkor az ezt jelenti kb:
8: Elitebook széria
7: a kijelző átfogója, jelenesetben ez 17” -> innen a 7-es az 1-es elhagyásával.
40: a széria 4. upgradeje, vagyis anno kezdték a 8710-el, mára a 8770-is kikopott, mivel már a Z sorozatot tolják egy új számozási rendszerrel, így azzal nem is törődöm, olyanom még sokáig nem lesz.

A gép maga:

Az én vasam a következő konfigból áll össze:

-Intel® Core™ i7-620M (4M Cache,2.66 - 3.33 GHz)
-Chipkészlet:Mobile Intel® QM57 Express
-Memória:4GB DDR3 1333MHz
-Kijelző:17" WSXGA MATT TFT 16:10 (1680x1050)
-Winchester:250GB SATA 7200rpm
-Optikai meghajtó DVD író (supermulti) Lightscribe
-Videókártya NVIDIA Quadro FX 2800M 1GB DDR3
-Hangkártya:Intel High Definition audio compliant audio chip
-Billentyűzet:csepálló
-Akku/üzemidő:8cellás (68WHr) lithium-ion
-Interfész:56K modem, USB 2.0 (2db), VGA monitor kimenet, FireWire I-link IEEE1394,
-Gigabit LAN (10/100/1000), Express card kártyahely, Docking port ( dokkolható ),
-beépített 3G mobilinternet modem előkészítés, e-SATA, Bluetooth v2.1 EDR, USB 3.0 (2db),
-Wireless LAN 802.11 a/b/g/n (WiFi), DisplayPort
-Biztonság:ujjlenyomat olvasó
-Multimédia: médiakártya-olvasó
-Operációs rendszer:indows7 Professional magyar 64bit
-Súly:3,80 kg
-Méret:397,5 x 285,5 x 36,5 mm

Általános munka környezet két monitorral.

Ez alapvetően nem egy rossz kiszerelés még ma sem, pedig ez már lassan négy éves. Az én gépem serial alapján 2010. 10. havi kiadás.

A processzor számomra egy meglepi: egy kétmagos i7 (persze négy szálat kezel), én még ilyet nem láttam, eddig csak 4 magos procikat tudtam az i7 táborában, de sebaj.

A memória: ez bizony vérszegény. Már megvan a kiszemelt 8 GB-os lapka, amivel bővítem a gépet, remélem úgy sokat dob majd a tempón, mert van mikor elfogy az a 4 GB.

A videó kari: ez a legjobb csemege az egészben. Azon felül, hogy az ember memóriával tud bővíteni egy noteszgépet, itt a „w” sorozatban tudja cserélni a processzort és a videókarit is. Jelen esetben akár egy Nvidia Quadro K 5100 M is jöhetne a gépbe, ha épp nem kerülne használtan negyed millió forintba. Minden MXM 3.0 foglalatos videókarit megeszik, így azt gondolom sokáig upgradelhető a vas.

A vas: nem könnyű. Konkrétan az ágyban hátradőlős, hasamra teszem a gépet feeling itt nagyon nyomós ellenérvekkel van megtámadva: 3,8 kg az összsúly. Nem épp kellemes hosszútávon, inkább egy íróasztalnál van a megfelelő helyen.

Külsőre: mindenhol ahol nem épp acél vagy magnézium akad az ember kezébe, ott nagyon minőségi műanyagot használtak. A fedlap szálcsiszolt acél, szerintem nagyon szép, elegáns és nagyon masszív. A kijelző kompletten acél burokkal van körül ölelve. A gép váza magnézium ötvözet. A billentyűzet körül szintén a fedlap anyaga köszön vissza.

Részletek, különösebb sorrendiség nélkül:

Van egy igen jó kis cucc benne: ha a gép váza hirtelen elmozdulásnak van kitéve, giroszkóp érzékeli azt és azonnal adja az utasítást a merevlemeznek, hogy húzza be az olvasó fejet a tányér felől, nehogy belekarcoljon.

Tartósságát még nem tudtam tesztelni a laptopnak, lévén nem dobálom, vigyázok rá, mert ez a munkaeszközöm, nem egy játék gépezet. Valaki írta egy nemzetközi fórumon: „ Ne tudjátok meg mit művelnek a reptéri biztonságiak az átvizsgáláskor a laptopokkal. Én évente 150000 mérföldet repülök. Gyakorlatilag ez alatt, csak a szállítás végett lenullázódik egy laptopom. Miután megvettem a HP 8740w-t már nem fáj és nem akarom rögtön szíven döfni azt a barom alkalmazottat, amikor a csekkolást követően tovább hajítja a noteszgépemet, hogy 'akkor ez rendben lenne', a HP eddig minden sokk-tesztet kibírt, számomra bizonyított ellenálló képességben. Két éve viseli a behatásokat.”

Mivel az RV-t az SSD nélkül vette meg az új tulaj, így az volt az első, hogy beépítettem egy caddybay-be ( vagy optibay-be – ki hogy nevezi), repült a DVD és becsúszott a helyére a cucc, ez lett az elsődleges rendszermeghajtó. Nevén nevezve egy Adata XPG SX 900 128 GB Sata III-as cucc, amit nagyin szeretek, mert veszettül gyors, még a régebbi Sata II környezetben is elég a tempó.

A notebookhoz van gyári Windows 7 64 bit Professional, ami ment az SSD-re, mellé a tervező szoftverem.

Rendeltem a géphez egy mini PCI bővítő kártyát: kesz benne egy HSPA modem, amiben van GPS is, így tényleg fullos lesz a gép, akár terepen is.

Folyamatban van a háttérvilágított magyar billentyűzet beszerzése is, így az átmatricázott németet száműzhetem.

Teljesítmény:

Jelenlegi konfiggal egy kellemes, jó tempójú munkgép szintjét hozza, mobil kivitelben. Anno a HP úgy reklámozta ezt a gépet, mint olyan mobil munkaállomást, ami képes kiváltani az asztali gépet teljes egészében.
Akad rajta interfész bőven, pluszban még két monitort is elhajt (D-SUB és Display port adott).

A Windows élményindex a jelenlegi a kiépítéssel ezt tudja: 6,9 – 5,9 - 6,8 – 6,8 - 7,7 (processzor, memória, 3D, Aero, merevlemez)

Szerintem ez egy mobil géptől, ami idén novemberben lesz négy éves, igen szép teljesítmény. Ami nekem a legfontosabb viszont, az a tervezéshez dedikált Nvidia Quadro kártya. Ez nem egy „mezei” videókari, az Nvidia speciális drivert ír ezekhez a kártyákhoz, kifejezettem a 3D-s tervezői munkára kihegyezve azokat.
75W-ot zabál. Ez szerintem sok, mondom ezt úgy hogy nincsenek komplett műszaki adatok a jelenlegi kártyák fogyasztásáról a birtokomban.

Ezt kiszolgálandó a géphez van egy benga nagy, 200W-os táp, így muszáj volt venni egy 17”-es notiknak megfelelő hátizsákot, mert összességében 5-6 kiló a teljes felszerelés és minden nap húzom be munkahelyemre. Nem nyafogok, nem vagyok egy nádszál, sem épp ropi, hogy beleszakadnék, de inkább a vállamat húzza, mint lóbálva hordjam.

Bővíthetőség terén adott ugye két memória foglalat, amiből egy most 4 GB-tal van feltöltve. A dolog szépsége, hogy ez a foglalat egy darabban elviszi az 1333 MHz-es 8 GB-os lapkát így 16-ig bővíthető. Egyelőre 12 GB a cél, majd ha a pénztárca is úgy engedi lesz, akár 16 is benne.
A teljesség kedvéért: a négymagos i7-es procikkal készült variánsok 4 db memóriabővítő helyet tartalmaznak, 32 GB-os max. férőhellyel. Igen impozáns, ma is!

Ár:

A végére hagyom az árát...
A beugró modell 2010-ben az alap kiszerelésben: i5 520M, 4 GB RAM, ATI Firepro M7820 kari, 250 gb sata II 7200-es vinyó, HD+ kijelző, 3 év NBD gari, 200 W-os táp : €1700 volt.
A top modell: i7 920 XM, 32 GB RAM, Nvidia Quadro FX3800, DreamColor FHD kijelző, háttérvilágított billentyűzet, 250 GB SSD, 230 W-os táp: €5000.

Ezek a számok nem kicsik, sőt, inkább elrettentőek. Ha ma megnézzük az új Elitebook csúcsát képező HP ZBook 17 árát: 1.887.239 Ft ÁFA-val (HP ajánlott fogyasztói ár).
Egyszóval ezek egy cseppet sem lettek olcsóbbak, sőt, a belépőmodell is 997.000 ft-tól indul.

Személyes meglátásom szerint ezt az összeget kitermelni arányosan 2-3 év alatt lehetséges. Ezeket a gépeket az ember nem két-három évre veszi, főleg nem ennyiért. Az adott garancia és az adott hardver jó alapot kínál a hosszú távú felhasználásra.

Én úgy tervezem, hogy ha csak lehet, minimum egy, de inkább két évig használom és dolgozok a géppel. A garanciális időszakot mindenképp szeretném vele együtt tölteni, mert ez bizony még garis.

A lehetséges utód csak két márkától és csak azon két márka két szériájából származhat: HP Elitebook, vagy Dell Precision M6***-os sorozat. Igen, mondhatjuk, hogy fertőzött lettem, de nem véletlenül: soha többet nem akarok műanyag gépet, sem olcsót.
Inkább vásárolok egy régebbi, használt, de szép, strapabíró mobil munkaállomást, mintsem egy 100-000 Ft-os belépő netre megfelelő gépet.

A filozófia itt rém egyszerű lehet: az elején fizesd meg azt a pénzt, amit a gagyibb, alsókategóriás cuccokkal évente kívánunk lehúzni rólad és akkor megkapod azt az eszközt, amit nem kell évente cserélned. Mert ugye, ha meghal a videókártya, kicseréled, procinál szintén, alaplapnál szintén.

Pro:
- kellellemes, jó felbontású és betekintési szöggel rendelkező matt kiejlző
- numerikus pad a billentyűzeten
- pöcök egér, express card slot,
- ram, proci,
- cserélhető videó kari
- jó üzemidő full teljesítménynél is akkuról (ez nálam egy óra körül van a használt akkuval)
- masszív, strapabíró, nem recseg, nem nyikorog (sosem)
- kiváló ár / érték arány – ha az ember talál használtan egyet is, ritka, mert új korában méregdrága volt a többi notihoz képest.

Kontra:
- nehéz, de tényleg
- ide most még nem jött más, de a helyet fenntartom neki, hátha a hosszú távú tesztben előjön valami.

Köszönöm, hogy érdeklődtél és végigolvastad. Az esetleges nyomdai hibákért elnézést, javítom, ha jelzed.

by
tom95ster

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.