2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP ProBook 6450b – öreg harcos

ProBook első szériás i3-mal. Az olcsón megvásárolható, de alaposan kibővített gép megéri az árát?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, külső

Hosszú évekig Thinkpadeket használtam. A fekete sarkosan faragott vonalak és a jól használható billentyűzettel ellátott széria 400-as példánya okozott először csalódást. A HP ProBook szériáról is lehetett hol jókat, hol rosszat hallani, de most nem sok választás volt, ez volt kéznél. A feladat egyszerű volt, használható gép olcsón, ami kibírja, ha kicsit csúnyábban használják. Bacsis ajánlotta a 6450b-t és én belevágtam.

Külső, csatlakozók

A gép nem mai darab, és ez látszik a kivitelén is. Nincs végletekig vékonyítva és szinte teljesen műanyagból készült. A kijelzőt ezüst színű műanyag fedi. A Thinkpadek egyszínű fekete kivitele valahogy komolyabbnak tűnik, bár mások meg azt mondják rá, hogy olyan semmilyen. A ProBook ennyi idősen már kicsit karcos, de szépen, lötyögésmentesen nyílik a fém zsanérokon. Üzleti laptophoz híven ugyan van logó, de nem villog, világít kék, piros vagy más színben.

A gépet kinyitva a szürke műanyag mellett megjelenik a fekete is. A HD anti-glare névre hallgató kijelző LED-es megvilágítású. Mai szemmel kicsit fakó és alacsony (1366 x 768) felbontású, de téli napsütésben is olvashatónak bizonyult hála a matt kivitelnek. Mindent összevetve az LCD használható, de ma már TFT-ből is könnyedén találni jobbat. A billentyűzet ugyan picit már fényesedik, de még tökéletesen működik. A touchpad már nem lopta be magát a szívembe. Ma már kicsinek és pontatlannak mondanám, bár a megjelenésekor megfelelt a kor igényeinek. Ráadásul csak egy érintést érzékel, így nincs két ujjas jobb kattintás, amihez hozzászoktam.

Csatlakozókkal jól ellátták a gépet. Jobb oldalon a DVD-író mellett kártyaolvasó, modem, USB és Firewire port is található. Már a megjelenésekor is furcsa volt a modem, mára szerintem teljesen kiveszett.

Bal oldalon DisplayPort, két USB, eSATA és a hang csatlakozók vannak. Az USB-k itt is csak 2.0-ás verziójúak.

A vadonatúj 47 Wh-ás Li-ion akkumulátor a képen ki van szerelve. Egyik oldalon soros portot, a másikon Ethernet, VGA és tápcsatlakozót építettek be. Az analóg VGA-val már két monitorkimenet is van a gépen. Fölöslegesnek tűnhet, de üzleti gépnél jól jön, ha projektorra szeretnénk kötni a gépet.

Meg kell még említeni a gépbe épített hangszórókat és a webkamerát is. A hangszórók jobban szólnak, mint egy Sokol rádió. Skype híváshoz elegendő a minőségük, a mikrofon hallható a másik oldalon és a kamera is elég jó ahhoz, hogy felismerjen a hívott fél. Ennél többet nem is vártam tőlük, nem teszteltem zenével. Egy jó headset többet ér, mint bármilyen laptopba épített hiper-szuper marketingelt cucc.

Mindent összevetve a gépen látszik a kor. A műanyag alkatrészek kicsit karcosak és elég vaskos a kivitele. A kijelzőt és a touchpadet is meghaladtuk már. Az üzleti kivitelnek hála ettől függetlenül egyben van a gép és simán elhihető neki, hogy még jó pár évig nem fog széthullani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.