2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

HP 245 G8 - Az olcsó üzleti

Ez a kis üzleti notebook arról szól, hogy az egyszeri emberünk megveszi és boldogan használja.

[ ÚJ TESZT ]

Teljesítmény, használat közben

Mit is mondhatnék, ez egy abszolút belépő kategóriás üzleti kis gép. Nem játékra való. De a hétköznapi dolgokban kiválóan helyt tud állni, hiszen könnyen hordozható, a Windows cirka 12 másodperc alatt teljesen üzemkész, nulláról bekapcsolva. Ezt nyilván köszönhetjük a gyors NVME SSD nek. A CPU-ba integrált AMD Radeon videóvezérlő van, ami a 4 GB RAM-ból 512 MB-ot lefoglal magának, így mi már csak 3.5-tel tudunk gazdálkodni. Viszont ha bővítjük a RAM-ot, akár 16 GB-ra, akkor 2 GB-ot fog lefoglalni magának. Megjegyzés! A BIOS-ban állítható, hogy mennyi memóriát kapjon a videokártya.

Ettől függetlenül a gyárilag telepített Windowsunk gyors, kapunk mellé Officet is. Az átlag videózás, szövegszerkesztés, internetezés gond nélkül, gyakorlatilag néma gép mellett történik. Csak teljesen csendes szobában lehet pici hangját hallani a hűtésnek, ami maximális terhelés esetén sem lesz igazán hangos. Itt is egy kis megjegyzés. Ugyanis a BIOS-ban alapból az van beállítva, hogy folyamatosan menjen a hűtés, de ezt ki lehet kapcsolni :).

Amúgy a tankos és hasonló játékokkal elboldogul, ha más nem, akkor meg ott a hőn szeretett klasszikus pasziánsz, vagy aknakereső. :)
Akkumulátorról 4 órát lazán elvan. A monitor fényereje is igen jó. Szobában fél fényerőtől nem nagyon kell jobban felvenni.

A belepakolt kamera és mikrofon a szokásos videócsevegéshez megteszi, de nem velük fogjuk felvenni a legújabb TIKTOK videónkat, arra ott a telefon. A biztonságra vágyóknak adott a lehetőség, hogy BIOS szinten kikapcsolják a mikrofont és a webkamerát is.

A hangszórók viszont nagyon jók, igen tisztán szólnak. Nagyon hangosak is és van némi mély hang is. Ez persze köszönhető annak is, hogy előttünk vannak és felfelé néznek. Kiválóak!

Visszajelző LED-ből a billentyűzet környékén kettőt találunk. Az egyik a hangszóró némító gombban van, és akkor világít, ha a némítás aktív. A másik a CAPS LOCK-ban van. Jobboldalon a töltőcsatlakozónál egy halovány narancssárga (talán piros), a töltést jelzi. Baloldalon egy fehér a bekapcsolást jelzően világít és van egy "HDD"-t jelző LED is. Mondjuk ez hót fölösleges, mint a bekapcsolást jelző is. Bőven elég lenne a töltő lámpa több színűsége is. A lényeg viszont az, hogy normál használatkor a képernyőn kívül semmi sem világít. Szerintem a gépnél a legnagyobb megszokást a hosszú í gomb elhelyezése igényli, pláne egy olyan kétlábúnak, mint én, aki cirka 10 ujjal vakon gépel. De lassan megszokom. ;)

Még kedves apróság a BIOS-ban, hogy beállíthatjuk melyik nap mikor kapcsoljon be a gép. Lehet valakinek ez hasznos. :) Amúgy a HP egy rahedli rendszerprogramot és támogató cuccot felrak a Windowsra. Itt aztán mindent láthatunk, hogy milyen állapotban van az SSD vagy az akkumulátor. Apropó akkumulátor, itt is a BIOS-ban kell átállítani, hogy kiírja a Windows, hogy hány percig megy még a gép róla. Alapból csak a százalékos értéket írja. Ezt is mindenki kénye-kedve szerint.

Hogy a hő-háztartásról is essen néhány szó. Maximális terhelés alatt ugyan van hallható hangja a ventilátornak, de egyáltalán nem zavar. A baloldalon a kijelző tövébe elég meleg levegőt tol ki. A túlmelegedésnek nyomát sem látjuk és érezzük a teljesítményen úgy, mint a burkolaton sem. Ugyanis a gép alján körülbelül maximum erős langyos lesz, míg a billentyűzet részén ebből semmit sem veszünk észre, mindezt több óra használat utána is garantálja számunkra.

Tudom, tudom, most sokan felhőkölnek, hogy csak ennyi? És hol van a benchmarkok tömkelege, meg a játék tesztek? Ez nem arra való egyszerűen. Szöveget tudunk rajta szerkeszteni, miközben prezentáció megy, netán közbe még egy Youtube is a háttérben. Plusz internetezünk rajta elalvásig. Aztán csak lehatjuk a képernyőt és a gondnak, mint a géppel való "viaskodásnak" a gondolata sem jut eszünkbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.