2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hová tűntetek?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Aki "ébren" volt az ezredforduló környékén észrevehette, hogy pár márka már nincs a magyar piacon.

[ ÚJ TESZT ]

Aki "ébren" volt az ezredforduló környékén észrevehette, hogy pár márka már nincs a magyar piacon. Persze az is lehet, hogy megszűntek ami több mint valószínű. Vagy mégsem?

Miután áttekintettem a hardverkészletem (részletek itt) ráeszméltem, hogy több mint a fele nincs már/vagy csak hazánkban. Többek között a videokártyagyártók hiánya keltette fel a figyelmemet: a Matrox és az S3. Egy kis minitörténet, hogy elvileg mikortól nem voltak jelen hazánkban:

Matrox

"A Matrox kanadai cég és videokártyákat, továbbá videófeldolgozással kapcsolatos hardvereket gyárt.
Lorne Trottier és Branko Matić alapította 1976-ban. A Matrox név a két alapítótag nevéből áll össze: a "Ma" Matićból, a "tro" a Trottier-ből, a szóvégi x pedig az angol "excellence", azaz „kiválóság” szóból jön.
A Matrox két külön vállalatból áll: az egyik a Matrox Graphics Inc., a másik pedig a Matrox Electronic Systems Ltd. A Matrox Graphics a közismertebb, ugyanis több mint 30 éves múltra tekintenek vissza személyi számítógépbe illeszthető videokártyák fejlesztése területén."

Teljesítménye egy GF3 szintjén. Megjelenítése lepipált egy GF4 Ti 4600at. Az ára pedig 120k fölött volt...

Én utoljára 2002-2003 környékén láttam a Parheliával elkövetett bukásukat (bár rengeteg előnyük volt, de sajna nem szerepelt köztük az olcsóság...). A kártyák ára sajna nem igazodott a teljesítményhez, de szerintem egy core és memory clock emelés (300/300ra) és a Z-buffer beépítése adott volna esélyt a nagyobb telseítményre - és az indokolatlan árra (igaz, rengeteg technológiai újítás volt mint pl.:GigaColor, TripleHead, Valódi 16x FFA,stb..). Viszint tényleg gyönyörű képet adtak annyi szent. Azóta azt hittem becsődöltek, de a fentieket látva megnéztem a hivatalos honlapukat. Látom ám, hogy inkább 8 vagy több monitort is lekezelő kártyákra feküdtek rá, hamár ők indították el a többmonitoros őrületet. A kártyákról lerí, hogy tervezői kártyák a szenteim, de nem kizárt, hogy gamékat is elbírnak. Tesztpéldány nélkül elég nehezen mondom meg. Ahogy elnézem nem nagyon mentek csődbe, hisz 900+ alkalmazottja van jelenleg. Nem nagyon tudtam megállapítani melyek a jelenlegi generáció az oldal "szervezetlensége" miatt (ABC sorrendben voltak a generációk...). Asszem az M-széria a friss.

A mostani csúcs...

...és felhasználása(/-uk)

S3

"Az S3 Graphics Inc. (röviden S3) egy éveken át sikeres grafikai chipeket gyártó és fejlesztő amerikai cég volt. Az 1990-es évek közepén, a saját területén a cég piacvezetővé vált. Ebből a pozícióból azonban a feljövő 3D-képességekkel rendelkező chipek (főleg a 3dfx) letaszították.
Az S3 az S3 VIRGE-, S3 TRIO és S3 VISION chipset-jeivel számos kártyán megtalálható volt, és ezzel igen elterjedtté vált a felhasználók körében. Első hanyatlása a 3dfx Voodoo Graphics grafikus chipset-nek köszönhető, majd később ezt az NVIDIA által fejlesztett Riva 128-cal meginduló grafikus 3D-gyorsító technológia követte, mellyel az S3 hosszú távon már nem tudott lépést tartani. Bár a Savage-sorozatban (Savage 3D, Savage 4 és Savage 2000) még egész jó grafikai chipeket gyártottak és adtak el, ennek ellenére a felhasználók driver-problémákkal küszködtek, így a felsőbb kategóriás kártyáinál a teljesítmény nem nőtt. Végül az újra és újra visszatérő szállítási késések végleg bezárták kaput a cég előtt.
Az S3 technikai megoldásait elutasították, mint pl. az S3TC textúra-tömörítő technikát, mely végül a Microsoft által fejlesztett DirectX standard csomagba került.
Az S3 közösen a Diamond Multimedia-val összefogva grafikus kártyák gyártásába kezdtek, - innentől összemosódnak a két cég termékei - ezzel biztosítva, hogy adott grafikus chip adott kártyába kerülve jusson piacra. Sajnos azonban konstrukciós hibák miatt - többek közt az integrált T&L egység nem úgy működött, mint ahogyan az várható volt - az akkori NVIDIA GeForce 256-osával már nem tudta felvenni a versenyt.
A sorozatos hibák következményeként az S3-at átnevezték SonicBlue-ra és ezek után főleg Rio-termékeket adtak el. Ez az új irányvonal főleg a digitális média és információt megjelenítő készülékekre fókuszált, s melyek szintén a Diamond Multimediá-tól származtak. A FireGL-termékvonalat (mely szintén a Diamond Multimediához tartozott) pedig eladták az ATI Technologies-nek. Ez a vonal egyébként nem az S3-as termékeken alapult, hanem az IBM nagyteljesítményű grafikus félvezetőiben alkalmazták, ezzel a technikával a Windows-alapú professzionális közép- és csúcskategóriás OpenGL gyorsítói a piacra kerülve vezetőnek számítottak. (pl: CAD-CAM)
A grafikai chippel foglalkozó terület felosztották, és a VIA Technologies-szel közös vállalatba apportálták S3 Graphics néven. A vállalat először Savage4 grafikus magot integrált VIA chipsetekre. Ennek eredményeként különféle integrált chipsetek készültek, például az Apollo ProMedia 133 vagy az AMD processzorokhoz szánt Twister-K sorozat.
Időközben az VIA az S3 Graphics-szet teljesen bekebelezte, ma már mint leányvállalat mûködik csupán."


Nem volt olyan rossz ez...

Azt vettem észre, hogy a DeltaChrome széria óta csődbe mentek (asszem csak az ECS gyártotta le neki csak a kártyáit), de látom, hogy élnek és virulnak! Megérkezett amerikába' a GammaChrome széria is. Azóta kb. 8 generáció jelent meg és a mostaniak DX10.1, OpenGL 3.0 és Shader Model 4.1 támogatással felvértezett kártyák amik igen zsengének néznek ki. Úgy tudom amerikában a low-end piacot ostromolják. Nem tudom, hogy sikerrel-e. Szívesen rendelnék magamnak egy-pár kártyát...

Szerintetek? Kissé gizda kártya...De legalább óccsó [540GTX]

A 530GT elnevezésű Chrome a tesztek alapján egy HD4350es Radeon fölé sorolható, míg az 540GTX alulról ostromolja a HD 4650 ezért csodát nem szabad tőlük várni. Más kérdés, hogy az áruk kedvezőbb mint a fent említett delikvenseké. Integrált megoldásaik nem olyan rosszak, kb egy Mobility Radeon 4200nak felelnek meg. Nekem egy régi alaplapomban VIA Chrome 9mag van és lepipált egy FX5700-at és R9600-at azzal a hátránnyal, hogy pár játék nem volt hajlandó értelmesen futni rajta (lefagyott, stb.), viszont amihez passzolt azon ment rendesen!(a kipróbált gamék 85%-a)

Ő még olcsóbb [530GT]

Köszönöm, hogy végigolvastátok!
Kommenteket várok;)

Források:
Én magam szürkeállománya(:) )
Wikipédia (idézett részek)
S3 Graphics hivatalos oldal
Matrox hivatalos oldal

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.