Hirdetés

2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hong Kong - maradandó élmény

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már régóta gondolkoztam egy bemutató íráson a kínaiakról, de azt hiszem egy kevésbé vitaébresztő témával...

[ ÚJ TESZT ]

Már régóta gondolkoztam egy bemutató íráson a kínaiakról, de azt hiszem egy kevésbé vitaébresztő témával kezdem egyelőre: Hong Kong, vagy más néven Illatos öböl.

[TÉRKÉP]

Akik ismernek, azok tudják, hogy mennyire rajongok Ázsiáért, de azon belül is azért a népes dél-keleti feléért, aminek a nagyját Kína foglalja el. Ezen belül is szívem csücske Hong Kong, amit már az első rövidre sikerült látogatás után kineveztem magamban a világ legjobb városának.

Hong Kong a mai napig nem teljesen része Kínának. Amikor utoljára a Középső Birodalomhoz tartozott, akkor még javában császárság volt a kínaiak államformája. A két ópiumháború után pedig brit fennhatóság alá került (1841-től Hong Kong sziget, 1860-tól pedig Kowloon, az Új Területek és Lantau sziget), és ez így is maradt egészen 1997-ig. Ez nagyban meghatározta a város fejlődését, hiszen a feudalizmustól a legmodernebb korig ezalatt az időszak alatt jutott el. Éppen ezért is gondolhatná az ember, hogy ez is csak egy modern város, aminek semmi köze a régi (keleti) kultúrához, csak egy felhőkarcoló dzsungel. Mégis, amikor először átléptem a határt, akkor rá kellett döbbenjek, hogy mennyire nem így van. Ez a város a tökéletes összhangja a réginek és újnak. Minden ízében kínai, az eldugott sarkokban, kis utcácskákban ott rejtőznek a régi kultúra nyomai, míg az előtérben egy rendkívül fejlett és szervezett társadalom képe mutatkozik.
Bár hivatalosan Hong Kong ma már Kína részét képezi, a teljes megnevezése "speciális adminisztratív régió", ami többek közt a város északi, Kína felőli részénél húzódó határsávból is látható. Ez a mai napig egy teljes értékű határátkelő, útleveles ellenőrzéssel, és tulajdonképpen ez az egyik, ami biztosítja, hogy a város továbbra is fennmaradjon a maga formájában.

Az első, ami fel fog tűnni, hogy rossz oldalon vezetnek. Ez egyértelműen mutatja, hogy a motoros közlekedést teljesen a britek hozták be. Ki is van írva a zebráknál, hogy merre kell nézni, hogy ne csapjon el egy sebességhatáron száguldó emeletes busz. Ez nagyon hasznos egyébként, aki járt már Londonban, annak ismerős lehet.
Ha már közlekedés: több módon el lehet jutni a városba, ebből nekem kettőhöz volt szerencsém. Az egyik a gyorsvasút Kínából (Shenzhen városból egészen pontosan), a másik a repülőtér, ahonnan vagy busszal, vagy szintén gyorsvasúttal lehet a városközpontba közlekedni. Érdemes beruházni egy Octopus kártyába, ami egy bankkártya méretű fizetőeszköz, és lehet rá tölteni pénzt sok helyen (legfeljebb 1000HKD-t), majd az utazáskor csak le kell húzni a minden buszon, metrón és villamoson megtalálható érzékelőn. A zsenialitása viszont nem csak ez, hanem az is, hogy a legtöbb vegyesboltban, trafikban, újságosnál, büfében, de még a lovin is lehet vele fizetni, így nem nagyon kell magunknál aprópénzt hordani.
Lehet szeretni az emeletes buszokat, az emeletes villamosokat, de nekem mégis a metróhálózat a kedvencem. Elképesztően modern, gyors, csendes, és persze tömött is. De a legtöbb helyre már a 8 vonal valamelyikével el lehet jutni, meg egy kis sétával persze.

A másik feltűnő dolog a tisztaság. Persze amennyiben valaki mondjuk Németországból jött, akkor nem biztos, hogy ilyen nagy lesz a különbség, de az egyértelműen látszik a városon, hogy nagyon szigorú szabályok vannak érvényben. Szemetelésért, vagy tiltott helyen cigizésért simán kiszabhatnak egy itthoni átlagos havi fizetésnek megfelelő összeget. De van szabály a köpködésre is, amire az ide látogató kínai lakosság miatt van szükség. A metró területén, buszokon nem szabad enni vagy inni, és ez vonatkozik az állomások belső részeire is. Nincs azért akkora szigor, mint Szingapúrban, de azért nem sokkal maradtak le a szomszédoktól.

A város egyébként három fő részre osztható (amúgy pedig 18 adminisztrációs övezetre, de ez nem annyira izgalmas): Hong Kong sziget, ez a délebbre fekvő viszonylag nagyobb sziget, manapság a város pénzügyi központja, többnyire gazdagabb negyedekből áll. Vele szemben az öböl másik oldalán Kowloon, a világ legsűrűbben lakott övezete (~43ezer fő/km2, míg mondjuk Budapestre ~3ezer fő/km2). A harmadik részt nagyjából magában foglal mindent, amit az első kettő nem, és többnyire északabbra, a szárazföld felé terül el.

Mit érdemes megnézni? Elég sok látnivaló van, mindenkinek ízlése szerint. A legkézenfekvőbb a Viktória öböl, és az ott este látható fényjáték. Mondanám, hogy nem mindennapi látvány, de ez így nem igaz, ugyanis minden este látható. A másik híres hely a szigeten található Viktória hegyi kilátó, ahova fogaskerekű villamossal is fel lehet jutni. A mi fogaskerekűnknél sokkal meredekebben megy, az állóhelyekért meg kell rendesen küzdeni a gravitációval. Ezeket nem részletezem, a látvány magáért beszél.
Kicsit más jellegű látványt nyújtanak a Wan Chai, Causeway Bay és Admiralty megálló környéki sétálóutcák. Ezek egyik érdekessége, hogy valójában nem sétálóutcák, de este 6-7 körül már annyi ember látogat ide, hogy lehetetlen kocsival behajtani. Másik érdekességük természetesen a sok bolt, amik többsége nem is olyan drága, mint az ember képzelné. Hasonló bevásárlóhely van Mong Kok környékén is a mellékutcákban, de itt a filléres bazártól kezdve a drága üzletekig mindent megtalálunk. Külön van "női utca" és "férfi utca" is, a célközönségnek megfelelő boltokkal.
Szórakozni is sok helyen lehet, de a leghíresebb biztosan Lan Kwai Fong. Ez egy olyan utca, ahol lényegében csak étteremek, és bárok vannak, de hasonló hely van Kowloon negyedben, Tsim Sha Tsui környékén is.
Persze nem felejthetem ki a vidámparkokat sem. Ebből kettő nagy van a városban: Disneyland és az Óceánpark. Aki nem szeretne bájologni Goofy és a többiek életnagyságú plüssfiguráival (persze szigorúan vagy fél órás sorban állás után), és közben elkölteni a fél vagyonát, annak inkább az utóbbit tudom javasolni, különös tekintettel a hullámvasútjaira. De tényleg, Disneyland valami kiborult drága, főleg ha nem csak bemegyünk, és kijövünk.
Lehet, hogy meglepő, de túrázni is lehet. A város jó része szinte dzsungelre hasonlít, olyan élővilága van (szabadon repkedő papagájok például), és dombokban, hegyekben sem szegényes a felhozatal. Hong Kong legmagasabb pontja majdnem 1000 méterrel a tengerszint felett van, így bár a hóhatárt nem érjük el, de egy kellemes hegymászásra van lehetőség.

Enni mit lehet? Bármit. Rengeteg tengeri étel van, amit én ki nem állhatok, így erről nem tudok nagyon beszámolni. A kantoni konyhára jellemző, hogy bár mindent megfőznek, ami csak mozog, de az ízek elég visszafogottak, nem túl csípős, nem édes, nem savanyú. Mindenképpen helyi jellegzetesség a halgombócos tésztaleves, illetve a "dim sum" gyűjtőnévre hallgató tésztaféleség, amiben főleg valami rákos ízesítést kap. Ezek mellett még nagyon népszerűek a curry-s ételek is, bár ez nem helyi specialitás. Aki vállalkozó szellemű, az kóstolja meg a tejes-teát is mindenképp! Az egyik kedvenc italom mind jeges, mind forró változatban, bár elsőre furcsa íze van. Amit még nagyon szerettem, az a Hui Lau Shan desszerthálózat, ahol mindenféle friss gyümölcsökből, fagyiból és rizsből készített finomságokat lehet kapni. Érdemes még megemlíteni, hogy ez talán az egyetlen olyan kínai város, ahol kellően autentikus nyugati ételeket lehet kapni. Finnyásak sem fognak éhen halni biztosan.

Dióhéjban ennyi. Azt hiszem így is elég csapongó és hosszú lett az írás (elnézést is kérek érte). Remélem azért közérdekű, és érdekes is tudott lenni közben.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.