2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hogyan tovább érett diák?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Leérettségiztem. Jó lett, magyar híján kitűnő, de nem is volt olyan nehéz mint vártam...

[ ÚJ TESZT ]

Leérettségiztem.

Jó lett, magyar híján kitűnő, de nem is volt olyan nehéz mint vártam (matek pl. 97% lett de a 3%-ot is a saját hülye figyelmetlenségem miatt buktam, de nem az önfényezés a célom úgyhogy kussolok is). Emelt szinten (esetemben infó) persze megvoltak a szokásos furcsa javítások, sokan fellebbeztek pl. töriből (jogosan) 20 pontokért, sokan meg is kapták, és szvsz tényleg valami idióta javította mert barátomnak azt a kifejezést is „értelmetlennek” értékelték az esszéjében, hogy „a nagy gazdasági világválság”. Nekem értelmesnek tűnik

To be continued…

Mindenkinek felmerült a kérdés - jellemzően az utolsó pillanatban február előtt – hogy merre és hogyan tovább. Én sem voltam kivétel, valamit meg kellett jelölni. Mivel szeretnék foglalkozni? Jó kérdés, mert más az hogy mi érdekel és élvezem, és mi az amiből meg is él az ember. Valamilyen szinten szerencsés vagyok, mert nagyjából tisztában voltam magammal, reál beállítottságommal stb. de ugyanakkor a természetemből adódóan szívok is, mert minden új érdekel de nem lehet szétszakadni.
Lényeg, hogy informatikus szakokat jelölgettem be ponthatárok szerint:
1.bme-vik
2.bmf-nik (jó messze van, ha ide megyek akkor tuti kolesz vagy albi, halásztelekről bejárni ide ha motorom lenne is sok idő lenne)
3. elte-ik
és végül 4.-ként a kecskeméti GAMF mérnökinfó szak, levelezőn.

A dilemma

De ez csak egy irány, a gond ott kezdődik, hogy valós élettapasztalatom nincs ilyen téren. És ez egy újabb sor kérdést merített fel bennem amik ha szerencsém van tapasztalt emberek válaszaira lelnek. Talán segít majd rendet tenni kicsit a fejemben, a sok statisztika meg felmérés után amiket olvastam.
Lehet eléggé unott és közhelyes kérdés, vagy csak ilyen „örök kérdés” kategória, de én kíváncsi vagyok minden véleményre, azt is elárulom mindjárt, hogy miért.
Szóval mennyit is számít a diploma? Tudom, előbb meg kell szerezni, stb. de most nem erre szeretnék kitérni, hanem az azutáni időkre.
Régen tudom hogy sokat számított ki hol szerezte meg, és sokak szerint még ma sem mindegy, hogy valaki egyetemen vagy főiskolán szerzi meg ugyanazt a képesítést, legalábbis ami a munkaadókat illeti.
De ott van az a tábor is akik azt vallják, hogy nincs manapság már akkora jelentősége, alapképzés az alapképzés. Én amit biztosan tudok, az annyi, hogy vannak olyan intézmények, amiknek a diplomáját nem látják szívesen, nem ismerik el, pl. a sokak által diplomavásárnak tartott gdf, de elnézést kérek ha valakit megsértek vele, ezt nem én állítom.
A következő kérdés ehhez hasonló, csak a képzés típusát illetően. Nappali vs. Levelező tagozat. Ez az amiről nem tudok sokat. Itt is megoszlanak a vélemények pedig én ki szeretnék igazodni csak ugye tapasztalat nélkül nem könnyű. Előttem konkrétan 2 lehetőség lebeg:
Egyik, hogy nappalin bme vagy bmf, a másik pedig hogy a kecskemétire megyek levelezőre hétvégente és közben dolgozok de nem árufeltöltőként, hanem ha úgy alakul (konkrétan a jövő héten dől el) akkor rendszergazdai körben, nyílván nem valami magas fizetéssel.
Nappali mellet szól, hogy (talán!!) több szabadidőm lesz és nyaram is lesz amíg még tanulok.
A levelező mellett pedig az, hogy nem leszek csóró. Továbbá pár dolog amiben megint csak bizonytalan vagyok, hogy mennyire helyesen ítélem meg. Szóval diplomaszerzés utáni elhelyezkedésnél vajon mit tartanak fontosabbnak? Azt hogy egy jól csengő diplomám van? Vagy hogy informatikusi munkakörben van 4-5 év tapasztalatom?
Valamint levelezőt nehezebb elvégezni? Barátom oda jár, szerinte nem vészes egyáltalán, csak nincs összehasonlítási alapja mondjuk egy brutális bme-vel vagy más nappali képzésekkel.

És ez a nehéz, hogy az efféle kérdésekre nincs is egyértelmű válasz, mivel senki nem végezte el mondjuk ugyanazt a szakot levelezőn és nappalin is úgy, hogy a kettő közt mindent elfelejtett, levelező alatt pedig dolgozott.
Mindezek ellenére nagyon kíváncsian és szívesen várom a már tapasztaltak vagy hasonló cipőben járók (esetleg közvélemény kutatók :) ) véleményeit, és előre is köszönet ha valaki hozzászólása hatására sikerül a lehető legjobb döntést hoznom

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.