2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hogyan NE legyünk hülyék?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

...avagy út a változáshoz, az Öt Szabály. Ami valójában egy, csak több oldalról megközelítve. Lássuk őket!

[ ÚJ TESZT ]

...avagy út a változáshoz, az Öt Szabály.

Ami valójában egy, csak több oldalról megközelítve. Lássuk őket!

-----

NULLADIK szabály, a Főszabály, a legfontosabb:

"Ne légy hülye!"
Csupán ennyi kell. Ennyi kell, és egy szebb, jobb világban élnénk. Nos, még ma elkezdheted megváltoztatni - de előbb neked magadnak kell megváltoznod. A többi szabály ennek a magyarázata.

ELSŐ szabály, a gondolkodás szabálya:

"Nézz körül!"
Az ember körülnéz, mielőtt átmegy az úton, és körülnéz, amikor új helyre érkezik. Te is tedd ezt. Legyél tudatában a lehetőségeidnek, mielőtt nekikezdenél valaminek. Ne hidd el az első szembejövő véleményt, legyél kíváncsi és szkeptikus. Több oldalról is vizsgáld meg a dolgokat. Keress, tudakozódj.
Emellett mielőtt csinálnál valamit, nézz körül, mielőtt lépnél. Olvasd el azt a matekfeladatot, gondold át, melyik úton mész haza, mit csinálsz a következő öt percben; legyél előrelátó. Gyakran egy percnyi gondolkodás, tervezés sok fejfájástól kímélhet meg.

MÁSODIK szabály, az intelligens önzőség szabálya:

"Ha nem jó, ne csináld!"
Minek vállalsz be valamit, amiről tudod, hogy nem fogod élvezni? Ne tedd. Ha már csinálod, lépj ki. És ha mégis kell? Önmotivációra van szükség.
Tanulj meg nemet mondani, ellenállni a nyomásnak. Nincs kedved gyötrődni, hogy "minek is vállaltam el?...".
Sok jó és rossz dolog van az életedben. Parti, munka, sport, barátok, barátnő, utazás, olvasás, játék, tanulás, egy csomó terv és cél. Készíts prioritási sorrendet, és ehhez tartsd magad. Ez önfegyelmet igényel.

HARMADIK szabály, az egyensúly szabálya:

"Annyit tudsz kivenni, amennyit beleteszel."
Munka nélkül... nincs eredmény. Eddz keményen, és izmos leszel. Foglalkozz sokat a barátoddal, és mély kapcsolat alakul ki köztetek, tölts napi 4 órát azzal, hogy programozást tanulsz, és két hónap után már egész jó leszel benne.
Ez szuper, de ne lepődj meg, hogy ha valamivel keveset törődsz, akkor nem fog jól menni, illetve az irányítás kicsúszik a kezedből.
És még valami: nincsenek csodák, csodaszerek, könnyű pénz és azonnali vagy gyors eredmény. Ha így gondolod, vagy profi vagy, vagy kezdő, és akkor csalódni fogsz.

NEGYEDIK szabály, a fejlődés alapköve:

"Ne hazudj másoknak és ne hazudj magadnak!"
A szabály első fele tiszteletadás a Szállító felé: "Ne ígérj olyat, amiről tudod, hogy nem leszel képes betartani!". Magáért beszél, fontos, hogy megbízható és korrekt legyél. A második rész még fontosabb: ne hazudj magadnak!
Nézz szembe a nyers valósággal, saját gyengeségeiddel és hibáiddal! Az önámítással, falazással saját fejlődésednek szabsz gátat.
Rengeteg ember gondol hülyeséget magáról. Leggyakrabban, hogy ők tökéletesek, hibátlanok, vagy jobbak másoknál. Én realista vagyok, tudom, mi a jó bennem, ennek örülök, és tudom, mi a rossz, és örülök, hogy tudom, és van hová fejlődni.
Tehát ez a szabály nem arról szól, hogy ne merj álmodni, célokat kitűzni, éppen hogy segít a fejlődésben.

ÖTÖDIK szabály, a hozzáállás szabálya:

"Ne legyél lúzer!"
A világon két dolgot tehetünk: nyerünk vagy veszítünk. És kétféle ember van, vannak nyertesek és vesztesek.
A kettő nem esik egybe.
A nyertesek és a vesztesek egyaránt hol nyernek, hol veszítenek. Ilyen az élet. A két csoport abban különbözik, hogy a nyertesek ezt a tényt elfogadják.
Előbb-utóbb úgyis kudarcot vallasz valamiben, ennyi.
A lúzer sír, és abbahagyja a dolgot, a nyertes viszont megkérdi: "jó, mit rontottam el?", majd újra megpróbálja, ezúttal talán sikeresen. Hibáiból tanul az ember, te is tanulj belőlük. Legyél sikerorientált, ne pedig kudarckerülő. Merjél új dolgokba belevágni.

-----

Összkép

Nos, ennyi volt. Ezek tiltó, tagadó szabályok, mert ott van bennük, hogy "NE"!
Ezért negatívan hangozhatnak. Mondd: "Jaj, most ezekkel elveszed a jó kedvemet."

Nem. Ha az ellenkezőjét írtam volna, nagyjából annyi lett volna a lényeg, hogy mindenki legyen tökéletes. Ez egy elérhetetlen cél, nehezen meghatározható elemekkel.
Egyszerűbb kicsiben játszani. Pillanatról pillanatra. Csak kerüld el a rosszat, ne légy hülye! Akkor rossz irányba nem mehetsz, adott az út a fejlődéshez.
Alkalmazd őket, amikor helyet keresel a buszon, a levesedet kanalazod, autókázol lefelé a hegyről, a számítógép előtt ülsz vagy éppen a hosszú távú céljaidon gondolkodsz.

Azért tetszenek nekem, mert látszik, hogy az emberek nem tartják be őket, mert hülyék. Hazudnak maguknak, és másokat hibáztatnak. "Lúzerek", képtelenek bármibe belefogni, és emiatt türelmetlenné és elképesztően kicsinyessé válnak. Ismereteik hiányát arroganciával és önérzetességgel próbálják pótolni. Önámításukat értelmetlen érvekkel magyarázzák és tehetetlenségüket konspirációelméletekkel leplezik. Lustaságukból fakadó irigységüket pedig pesszimizmussal és cinizmussal takargatják.

A választás a tiéd: te is hülye akarsz lenni? Elcsúszni az élet kövein?
Ha nem, ideje belefogni a változásba. Nem könnyű, mert azt csak a lusta emberek állítják, hogy a világ miatt ez lehetetlen. Magaddal kell megküzdeni, és ez nagyon nehéz feladat. Főleg, hogy nem én vagyok az, aki megmondja, hogyan változz meg.
De ezért jók ezek a szabályok. Csak egy kis rosszat tiltanak meg, ahelyett, hogy mindenféle szubjektív és nehezen megfogalmazható fogalmakkal és tulajdonságokkal traktálnának.
Mindenkinél mást jelent az "okos", a "sikerorientált", az "önkritikus", a "tudatos". Ezen szabályok mellett olyan értékrended és céljaid lehetnek, amilyeneket akarsz.

Nem én fogom megmondani őket. Hátha találsz egy személyt, vagy könyvet, aki ebben segít.
Ne legyél hülye, inkább nézz körül.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.