Hirdetés

2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Számítógépek menedzselése DRBL/Clonezilla SE-vel

Hogyan készíts fel 40 gépet az érettségire 1 óra alatt!? Ízelítő a DRBL/Clonezilla SE + DRBL-Winroll lehetőségeiből.

[ ÚJ TESZT ]

Lemezkép másolása a munkaállomásokra

Tulajdonképpen ugyanolyan egyszerű dolgunk van, mint az előbb. Indítsuk el a dcs-t!

Természetesen ugyanazzal a képernyővel kezdünk. Én megint nem az első opciót választom, már csak azért sem, mert szeretnék megmutatni valamit.

Hopp! Ez már nem teljesen ugyanaz a menü, ami a lemezkép létrehozásánál volt. Kibővült egy harmadik menüponttal, pedig látszólag semmit sem csináltam. Pedig de!
Amíg a lemezkép létrehozása volt folyamatban, én nem kockáztam :D, hanem a menü fölötti szövegnek megfelelően, létrehoztam négy IP-grp-* fájlt. Így lett négy gépcsoportom. Válasszuk ki az utolsó menüpontot, és lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban!

Létrehoztam egy IP-grp-1 nevű fájlt, és felsoroltam benne az 1-es tanteremben lévő gépek IP címeit, továbbá van egy IP-grp-10 és egy IP-grp-11 fájlom a 10-es, illetve a 11-es teremben lévő gépek IP címeivel. Ezeken kívül csináltam még egy külön csoportot a tanári gépeknek is.
Számomra ez így azért praktikus, mert az iskolai szünetek kivételével nem nagyon van olyan időszak, amikor mindhárom gépterem üres, így egyszerre legtöbbször csak egy géptermet szoktam telepíteni lyukasórában.
Most kiválasztom a 10-es gépterem csoportját, és tovább!

Megint ismerős képernyőhöz jutunk. Válasszuk ki megint a Clonezilla-start menüpontot!

Ez a kép sem ismeretlen számunkra. Maradjon a „Beginner” mód, és tovább!

A képernyő ismerős ugyan, de most a restore-disk opciót fogjuk kiválasztani.

Egyszer már ellenőriztük az image épségét, most nem fogom. Különben is, szeretek veszélyesen élni :D
Mehetünk tovább!

Én az újraindítást választom, már csak azért is, hogy lássam, mindenhová sikerült-e felrakni az új image-et. Másrészt, úgyis lesz még munkánk a gépekkel.

Jelenleg egyetlen képfájl van még a szerverünkön, úgyhogy nem sok választásunk van. Na ugye mondtam, hogy a dátumot úgyis megjegyzi! Az én image-em neve B17, aminek külön története van, de ezt most nem mesélem el.
Mehetünk tovább!

Itt sincs sok választási lehetőség. Nem mintha akarnék, úgyis csak egy winchester van minden gépben.
Mehetünk tovább, Enter!

És itt a varázsszó! Multicast! Bizony, így küldi ki minden munkaállomásnak egyszerre a képfájlt.

A multicast módban csak azoknak a gépeknek küldi ki a csomagokat, amelyeket az előzőekben már kiválasztottunk. Így a többi gépet nem zavarja ez a kommunikáció. Elvileg előfordulhat olyan hálózati eszköz, ami nem ismeri a multicastot, talán ilyenkor érdemes alkalmazni a másik két lehetőség egyikét.

A broadcast módban minden munkaállomás megkapja a csomagot, de nyilván csak az tud kezdeni vele valamit, amelyiket bekonfiguráltunk rá. Ekkor azoknak a munkaállomásoknak is foglalkozniuk kell a csomagokkal, melyek nem érintettek ebben az ügyben. Igaz, ilyenkor csak eldobják ezeket.

A unicast csak végső megoldás lehet, mert ez a forgalom csak két gép között zajlik. Tehát, míg az előbbi módszereknél csak egyetlen csomagot kell kiküldeni, itt minden munkaállomásnak külön csomagot kell küldeni. Ez tehát megsokszorozza a hálózati forgalmat.

Válasszuk tehát a multicastot és Enter!

A time-to-wait opció esetén az első kliens bejelentkezésétől annyi időt vár a másolás megkezdéséig, amennyit megadunk neki. Amelyik kliens ennyi idő alatt nem jelentkezik be, az kimarad a másolásból.

A clients-to-wait esetén megvárja, amíg annyi kliens be nem jelentkezik, amennyit kiválasztottunk, függetlenül az időtől, és csak azután indítja a klónozást.

A legelső menüpont – clients+time-to-wait – pedig ennek a kettőnek az ötvözete. Az első kliens bejelentkezésétől a megadott ideig várakozik a folyamat, de ha már bejelentkezett az összes kliens, akkor hamarabb elindítja a folyamatot.
Én ezt szoktam választani. Enter és tovább!

A klónozandó kliensek számánál megadhatunk kisebb értéket is, akkor hamarabb indul a klónozás. Persze aki lemarad, az kimarad, úgyhogy ennek nem sok értelme lenne. Martadjon a 20, és menjünk tovább!

A leírás egyértelmű. Ez az érték 5 percet jelent. Ez nekem még akkor is elég volt, amikor legeslegelső alkalommal két géptermet klónoztam, és kézzel kapcsolgattam be a gépeket. És nem azért mert én vagyok Flash (én Batman vagyok:) ). Maradhat tehát itt is az alapértelmezés szerinti érték, és tovább!

Néhány másodpercre előkerül a konzol, végigfut rajta néhány sor, megtörténnek a szükséges beállítások, majd megjelenik ez a figyelmeztető üzenet.
Ok, mehetünk is tovább!

És még egy figyelmeztető üzenet…
Enter!

És megkezdődött! Ha ismét szükségünk lenne ennek a 20 gépnek a klónozására, ugyanezekkel a paraméterekkel, csak le kell futtatnunk a megfelelő parancsfájlt. Megint csak azt mondom, érdemes ezt is elmenteni. Még jól jöhet!

Most már csak be kell kapcsolnunk a klienseket.

Megmutatom, hogyan kell, hátha az előző fejezetben nem találta meg mindenki. Indítsuk el a dcs-t!

Megint ugyanazokat a klienseket kell kiválasztani, amelyekre most előkészítettük a klónozást, tehát válasszuk a második menüt!

Tovább a csoportok megadásához!

Nyilván ugyanazt a gépcsoportot kell kiválasztani, mint az előbb. Mehetünk is tovább!

Válasszuk ki a Wake-on-LAN menüpontot, és Enter!

A konzolon valami ilyesmit kell látnunk.

A gépteremben pedig valami ilyesmit. Egyszerre bekapcsolnak a gépek, és megkezdődik az image-ek terítése.
Hová is tettem a bűvöskockám!? ;o)

Ha minden kész, ismét kapunk egy jelentést a konzolra.
Nyilván, ez a lista hosszabb, mint amikor egyetlen gépről készítettünk lemezképet, de tartalmát tekintve lényegében ugyanaz.

Ahhoz, hogy ezek a gépek készen álljanak az érettségire, már csak két dolgot kell elvégeznünk. Egyedi felhasználónevekkel kell rendelkezniük, és fent kell lennie a forrásállománynak minden gépen.

Erről szól az utolsó fejezet, meg még néhány ügyes trükkről, ami alkalomadtán jól jöhet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.