Hirdetés

2021. október 18., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Számítógépek menedzselése DRBL/Clonezilla SE-vel

Hogyan készíts fel 40 gépet az érettségire 1 óra alatt!? Ízelítő a DRBL/Clonezilla SE + DRBL-Winroll lehetőségeiből.

[ ÚJ TESZT ]

Lemezkép készítése

A szerveren ki kell adni a dcs (drbl-client-switch) utasítást és megjelenik egy karakteres felületű, menüvezérelt program. Tulajdonképpen, aki már használt Clonezillat, csak simát, nem szerver változatot, annak nagyon is ismerős lesz ez a környezet.

Nyilván nem az összes gépről szeretnénk image-et készíteni, úgyhogy itt most a második opciót választjuk.

Választhatunk, hogy MAC address, vagy IP cím alapján jelöljük ki a klienst, amelyről képfájlt szeretnénk készíteni. Jelen pillanatban nincs különbség a kettő között számunkra. Mivel törekedtünk a gépnevek egyértelmű kiosztására, így az alapján könnyű lesz a választás.

Keressük ki a megfelelő gépet, és jelöljük ki a szóköz billentyűvel! Ez nálam most az A21-es gép. Ezt készítettem fel a klónozásra.
Ok, tovább!

Ha valaki a telepítés során beállította, hogy lemez nélküli Linux szolgáltatást is szeretne nyújtani a kliensek felé, akkor neki itt kicsit bővebb a menüje, de ugyanezek az opciók ott is megtalálhatóak.
Mindegy, nekünk most csak egyre lesz szükség, méghozzá a „clonezilla-start”-ra.
Válasszuk ki, és Enter!

Mint látható, itt is van „Expert” mód, ami jól jöhet a klónozásnál, pl. ott, ahol nem teljesen egyformák a winchesterek a gépekben. Mi azonban most válasszuk a „Beginner” módot és Enter!

Megint nem jutunk tovább az első menüpontnál. „save-disk” és Enter!

A menü fölötti leírás elég egyértelműnek tűnik, de bevallom, én a második menüpontot még sosem használtam. Itt is nyomok kapásból egy Entert.

Kapunk egy javasolt nevet az image fájl nevére, ami tartalmazza az aktuális dátumot. Én ezt mindig meg szoktam változtatni, mert a dátumot egyébként is jelezni fogja a klónozásnál. Ízlések és pofonok, adjuk meg az image nevét és Enter!

Nálam minden gépben csak egy winchester van, így ez nem kérdés. Marad az alapértelmezés szerinti érték és Enter!

Nos, itt megint nem sokat kell gondolkodnunk, a Windows 10 NTFS-t használ, úgyhogy ellenőrzés kizárva. Mehetünk is tovább.

Elöregedett, régi winchesterek esetében erősen ajánlott ennek a funkciónak a használata, de mivel az ellenőrzés is beletelik jó néhány percbe, ki is futunk a címben megcélzott egy órából. Az azonban nem lenne egy kellemes dolog, ha év közben egy hibás image fájllal hazavágnánk mind a 40 gépet, amin az oktatás folyik.
Vállalati környezetben persze más a helyzet, ott szerintem meg is dicsérnének. ;o)
No, mindenkinek lelke joga, ellenőrzi-e vagy sem. Haladjunk!

Ennek most nincs jelentősége, szerintem válasszuk a poweroff opciót! A munkaállomások másolásánál azonban majd fontos lehet.

Ez az érték MB-ban értendő. Ennek akkor lehet jelentősége, ha az image-et át szeretnénk másolni a szerverről pl. olyan külső adathordozóra, amin FAT32 fájlrendszer van. Ott ugyanis a maximális fájlméret 4 GB. Nálam egy lemezkép 30 GB körül van, azt már darabolni kellene.
Ja, és hát gondolom senki sem FAT32-re telepítette a szervert :D
Én maradok az alapértelmezett értéknél. Enter!

A dcs elvégzi a megfelelő beállításokat, és visszakapjuk a promptot. Mint látható, a dcs jó szokása, hogy egy shell script fájlba elmentegeti a legenerált parancsait. Így ha valamit módosítunk ugyanennek a gépnek a beállításain, vagy pl. frissítjük az oprendszert, nem kell ismét végigmennünk a menürendszeren, elég, ha elindítjuk a képernyőn látható parancsot. Célszerű persze ezt a parancsfájlt valamilyen értelmesebb névre átkeresztelni, és elmenteni saját mappánkba.
Most már nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a megfelelő munkaállomást. Ezt megtehetjük úgy is, hogy odabattyogunk a géphez, és bekapcsoljuk, de a dcs segítségével a szerverről is megtehetjük, ha használjuk a Wake-on-LAN funkciót. Ennek kitapasztalását most odabízom.
Ha valahogyan sikerül bekapcsolni a klónozandó munkaállomást, akkor azon be fog bootolni a Clonezilla, és elkészíti a lemezképet.
Most egy ideig nem lesz mit tennünk, úgyhogy vegyük csak megint elő azt a Rubik-kockát…

Bár a promptot visszakapjuk, és nyugodtan dolgozhatunk tovább, amikor a lemezkép elkészítése befejeződött, a Clonezilla küld egy összegző jelentést a konzolra.

Megvan az image-ünk, rárakhatjuk az összes gépre!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.