Hirdetés

2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Számítógépek menedzselése DRBL/Clonezilla SE-vel

Hogyan készíts fel 40 gépet az érettségire 1 óra alatt!? Ízelítő a DRBL/Clonezilla SE + DRBL-Winroll lehetőségeiből.

[ ÚJ TESZT ]

A DRBL konfiguráció előkészítése

Először is, minden munkaállomáson be kell állítani, hogy PXE-ről bootoljanak. Másrészt érdemes azt is beállítani, hogy hálózaton keresztül felébreszthetőek legyenek. Így nem kell körbeszaladgálni, és minden gépet bekapcsolni a telepítésnél. A szerverről néhány gombnyomással indítható az összes gép, vagy csak azok, amelyeket kiválasztunk.

Ha mindegy, hogy melyik gép milyen IP címet kap, vagy mi lesz a neve a hálózatban, akkor a következő lépések ki is maradhatnak, mehetünk egyből a DRBL konfigurálására. A DRBL ugyanis, a beállítás közben össze tudja gyűjteni a MAC addresseket, és az automatikusan generált gépnevek előtagjára is rákérdez. A többit meg generálja a MAC address vagy az IP cím alapján, ahogy nekünk tetszik. Akkor is érdemes ezt az utat választani, ha teljesen új gépekről van szó, melyeken még nincs semmilyen operációs rendszer telepítve. Ha már egyszer megvan az összes MAC address, bármikor újra lehet kezdeni a DRBL konfigurálását, nem kell semmit sem törölni, vagy uninstallálni.

Én jobban szeretem, ha magam határozom meg, melyik gépnek pontosan mi a neve. Arra fogunk törekedni, hogy egy adott gépnek a MAC adresse határozza meg a gépnevet és az IP címet is.
Ezért aztán az első dolog a gépek MAC addressének az összegyűjtése. Én egy meglévő hálózatba vezettem be ezt a szolgáltatást, így könnyű dolgom volt.

Egyik lehetőség, hogy amikor be van kapcsolva minden gép, az nbtscan parancs segítségével összegyűjtjük a hardvercímeket. Például:

nbtscan -e 192.168.64.0/24

Erre az alábbi ábrán láthatunk egy példát. A parancs kimenetét nyilván érdemes egy fájlba irányítani, amit azután tetszés szerint feldolgozhatunk.

Ennek a kimenetnek a feldolgozására akár valamilyen scriptet (pl. Perl) is írhatnánk, mert a reguláris kifejezések segítségével egyszerűen legenerálható az a két fájl, amire később szükségünk lesz. Én azonban már régen csináltam ilyet, ezért inkább átmásoltam Windowsba és a Notepadban egyszerű keres-cserél funkciókkal alakítottam át ezt a fájlt a kívánt formátumra. Csak 40 gép és csak egyszer kell megcsinálni, szóval…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.